Realitatea internationala pe scurt (25 Septembrie 2018)

Doborîrea avionului rusesc în Siria: Putin i-a transmis lui Netanyahu că nu crede versiunea israeliană

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus, Luni, premierului israelian Benjamin Netanyahu că respinge versiunea israeliană privind doborîrea avionului militar rusesc de recunoaştere Il-20, punînd în cauză tocmai „acţiunile Armatei israeliene”, în pofida dezminţirilor oferite, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

În timpul unei discuţii telefonice cu şefului Guvernului israelian, Preşedintele rus a subliniat, de asemenea, că decizia Moscovei de a consolida apărarea antiaeriană siriană cu baterii S-300 este „adecvată acestei situaţii şi (vizează), în primul rînd, să evite orice potenţială ameninţare pentru viaţa militarilor ruşi”, a afirmat Kremlinul într-un comunicat.

La rîndul său, premierul israelian i-a spus Preşedintelui rus că furnizarea de sisteme de rachete avansate unor „actori iresponsabili” creşte riscul pericolelor în regiune şi a subliniat că Israelul va continua să îşi protejeze securitatea şi interesele, se arată într-un comunicat al biroului lui Netanyahu, relatează Reuters.

Lunea trecută, apărarea antiaeriană siriană a lovit accidental un Iliuşin-20 deasupra Mediteranei, ucigînd 15 militari care se aflau la bordul aparatului rusesc, în timpul unui raid efectuat de patru avioane F-16 israeliene, care au lansat de la mare altitudine bombe asupra unor depozite de muniţii în provincia siriană Latakia (Nord-Vest).

Moscova acuză Israelul că este responsabil de doborîrea avionului său, afirmînd că Armata israeliană nu a prevenit partea rusă decît cu un minut înaintea atacului şi că avioanele israeliene s-au servit de Il-20 ca de un 'scut' împotriva rachetelor siriene. Israelul, dar de asemenea experţi independenţi ruşi neagă această versiune a Armatei ruse, indicînd faptul că antiaeriana siriană a reacţionat haotic la o oră după atacul israelian, cînd aparatele israeliene nici nu se aflau în zonă. (Sursa: Agerpres)

Disputa Nord Stream 2. Rusia, termeni duri față de SUA. Ar fi „huliganism”

Aceasta ca urmare a faptului că firmele implicate în construcția gazoductului ar putea deveni ținta sancțiunilor SUA, după cum se întîmplă cu cele care fac afaceri în Iran.

Gazoductul care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică ar putea fi finanțat și realizat doar de către Rusia, dacă SUA vor decide să aplice sancţiuni acestui proiect căruia i se împotriveşte Preşedintele american Donald Trump, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia EFE.  „Rusia are capacitatea să o facă, dar sperăm că nu vom asista la un asemenea huliganism' din partea SUA”, a spus Peskov într-o declaraţie dată grupului de presă rus RBK, făcînd referire la eventuala impunere a unor sancţiuni americane împotriva companiilor participante la proiectul Nord Stream 2, potrivit Agerpres.ro. Dmitri Peskov a dat acest răspuns după ce a fost întrebat dacă Preşedintele Vladimir Putin chiar i-a promis cancelarului german Angela Merkel, la reuniunea desfăşurată în August la Meseberg, că Rusia va finanţa gazoductul Nord Stream 2 dacă SUA vor impune sancţiuni împotriva companiilor participante la proiect, aşa cum a relatat Duminică publicaţia germană Suddeutsche Zeitung. 
Ameninţarea cu privire la posibile astfel de sancţiuni a fost formulată şi de secretarul american al energiei Rick Perry, în timpul recentei sale vizite la Moscova. Însă nu doar SUA se opun construirii acestui gazoduct, ci şi mai multe ţări din Estul Europei, în special Polonia, în timp ce proiectul este sprijinit de Germania. Un argument invocat de adversarii acestui proiect este că el va creşte dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia. Noul gazoduct va avea o capacitate de transport de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Printre companiile participante la proiect se numără concernul rus Gazprom, compania franceză Engie, societăţile germane Uniper şi Wintershall, compania austriacă OMV şi cea britanico-olandeză Shell.

Tinerii britanici scapă nepedepsiți pentru viol

O treime dintre tinerii britanici cercetaţi pentru viol nu sunt pedepsiţi niciodată. O dovedesc statisticile, iar presa şi experţii din sistem dau vina pe mentalitatea juraţilor.

Documentele arată că tinerii între 18 şi 24 de ani scapă mult mai uşor de acuzaţii decît bărbaţii cu vîrste de la 25 la 59 de ani. Există voci care susţin că juraţii au nevoie de un curs pregătitor înainte de a începe deliberările, pentru a modifica mentalitatea potrivit căreia cu cît acuzatul este mai tînăr, cu atît e posibil să fi greşit fără intenţie şi, deci, nu ar trebui să primească o pedeapsă aspră pentru viol. Juriştii susţin că altfel va fi încurajată violenţa pentru acest segment de vîrstă, iar sistemul judiciar va deveni inutil, neputincios. Tot ei spun că şi victimele violurilor şi ale altor agresiuni sexuale au nevoie de mai multă protecţie şi consiliere, pentru a le da curaj să raporteze abuzurile.

Fumatul nu va mai fi principala cauză de cancer în următorii ani. Amenințarea „imensă” la adresa sănătății publice

Obezitatea ar putea deveni, în următorii 25 de ani, principala cauză de cancer la femei în Marea Britanie, depăşind astfel fumatul, conform unui noi raport al Cancer Research UK, citat de Press Association.

În cazul în care tendinţele actuale se vor menţine, cazurile de cancer asociate obezităţii în rîndul femeilor ar putea ajunge la 23.000 pînă în 2035 - o diferenţă de doar 2.000 faţă de cifra celor provocate de fumat, au notat oamenii de ştiinţă, potrivit Agerpres. Pînă în anul 2043, greutatea în exces ar putea provoca mai multe cazuri de cancer la femeile din Marea Britanie decît fumatul, a concluzionat raportul. În acest sens, organizaţia de caritate a subliniat importanţa creşterii conştientizării cu privire la ''imensa ameninţare la adresa sănătăţii publice'' reprezentată de obezitate. Autorii au admis că proiecţiile privind incidenţa cancerului dincolo de anul 2035 sunt mai puţin exacte, însă au menţionat că obezitatea ar putea depăşi fumatul în topul principalelor cauze de cancer în cazul menţinerii tendinţelor actuale care arată o îngustare a diferenţei fumat-obezitate.
În cazul bărbaţilor, această situaţie s-ar putea petrece mult mai tîrziu, se arată în raport, în prezent estimîndu-se că fumatul cauzează de aproape două ori mai multe cazuri de cancer în comparaţie cu excesul de greutate. Organizaţia de caritate, care a utilizat o formulă ce a luat în calcul proiecţiile incidenţei cancerului şi prevalenţa fumatului, a supraponderalităţii şi a obezităţii, urmează să lanseze o campanie de anvergură pentru creşterea conştientizării privind obezitatea drept cauză a acestei afecţiuni.
Doar una din şapte persoane din Marea Britanie este conştientă de asocierea dintre obezitate şi cancer, potrivit organizaţiei care a făcut apel la adoptarea mai multor măsuri în acest sens, precum interzicerea difuzării reclamelor la produsele tip junk-food înainte de ora 21.00 şi restricţionarea ofertelor de preţ la alimentele şi băuturile mai puţin sănătoase. ''Obezitatea este noul fumat, una dintre cele mai importante provocări pentru sănătatea publică cu care se confruntă generaţia noastră, oamenii avînd un risc mult mai mare de cancere, atacuri de cord şi alte afecţiuni letale, ca şi de diabet de tipul 2'', a declarat un purtător de cuvînt al NHS England citat de Press Association.

„Asta va răcori capetele înfierbîntate”. Prima măsură a Moscovei după doborîrea avionului rusesc în Siria

Rusia şi-a anunţat intenţia de a consolida apărarea antiaeriană siriană cu baterii S-300, în urma doborîrii din greşeală de către antiaeriana siriană a unui avion de recunoaştere rusesc Il-20 după un raid al aviaţiei israeliene, a anunţat ministrul Apărării rus Serghei Şoigu, citat de AFP, TASS şi Reuters, avertizînd că Rusia va bruia de asemenea comunicaţiile oricărui avion care va încerca să lovească Siria dinspre Marea Mediterană, transmite Agerpres.

 „Suntem convinşi că punerea în aplicare a acestor măsuri va răcori capetele înfierbîntate şi va împiedica acţiuni necugetate constituind o ameninţare pentru soldaţii noştri”, a apreciat ministrul Apărării rus, într-o declaraţie difuzată de televiziune. „În caz contrar, vom reacţiona în mod adecvat la situaţie”, a avertizat el. Rusia este obligată să adopte măsuri adecvate de răspuns din cauza acţiunilor Israelului cu scopul de a spori securitatea militarilor ruşi desfăşuraţi în Siria, a explicat Serghei Şoigu, în contextul în care Ministerul Apărării rus a reiterat, Duminică, faptul că Armata rusă consideră Israelul drept principal responsabil de doborîrea avionului de recunoaştere rusesc Il -20 de către antiaeriana siriană lunea trecută, incident soldat cu moartea tuturor celor 15 membri ai echipajului.

„În două săptămîni, forţelor armate siriene le vor fi furnizate sisteme moderne S-300, capabile să intercepteze avioane la o distanţă de peste 250 km şi pot lovi mai multe ţinte în aer în acelaşi timp”, a declarat Serghei Şoigu, explicînd că livrarea acestor sisteme moderne nu a avut loc pînă acum din cauza opoziţiei Israelului.
„În 2013, la solicitarea părţii israeliene, noi am suspendat livrarea unui sistem S-300 Siriei, deja în stadiul de a fi trimis, iar militari sirieni fuseseră instruiţi pentru manevrarea acestuia. Astăzi situaţia s-a schimbat şi nu din vina noastră”, a afirmat Serghei Şoigu, făcînd referire la un acord semnat de Moscova şi Damasc în anul 2010 privind livrarea de S-300.

Sistemul va consolida în mod semnificativ capacităţile de luptă ale sistemului antiaerian sirian, a mai spus Şoigu, indicînd că punctele de comandă ale antiaerienei siriene vor fi echipate cu un sistem automat care va face posibilă recunoaşterea avioanelor ruse. „Navigarea prin satelit, radarele de la bord şi sistemele de comunicaţii ale aviaţiei militare ce vor ataca ţinte de pe teritoriul sirian vor fi suprimate în zonele adiacente Siriei în Marea Mediterană”, a avertizat ministrul Apărării rus. În prezent, S-300, operate de ruşi, sunt instalate în jurul bazei navale ruse din Tartus, iar sisteme mult mai moderne S-400 au fost desfăşurate la baza Hmeimim (Vest).

Moscova acuză Israelul că este responsabil de doborîrea avionului său, afirmînd că Armata israeliană a prevenit partea rusă doar cu un singur minut înainte de lansarea atacului şi că avioane israeliene s-au servit de Il-20 ca „scut” împotriva rachetelor siriene. Armata israeliană a negat versiunea rusă, explicînd, Duminică, într-un comunicat, că avioanele sale nu „s-au ascuns în spatele nici unui aparat şi că avioanele israeliene se aflau în spaţiul aerian al Israelului în momentul cînd avionul rus a fost doborît”, potrivit AFP. 

Agresivitatea criminală a Corectitudinii Politice: Un student britanic care a distribuit un articol care afirma că „femeile nu au penisuri” a fost concediat de la revista Universității Durham fiind acuzat de „transfobie”

Angelos Sofocleous, un student în vîrstă de 24 de ani, a fost concediat din poziția pe care o ocupa la revista „Critique” a Universității Durham, după ce a distribuit pe twitter un articol în care se afirma că „femeile nu au penisuri”, informează Daily Mail. Sofocleous, originar din Cipru, a fost chemat la judecată luna trecută după ce a distribuit pe rețeaua Twitter un articol intitulat „E o crimă să spui că femeile nu au penisuri?”, alături de comentariul „Distribuiți dacă femeile nu au penisuri”, precizează sursa citată.

Prompt, studentul a fost demis din funcția pe care o ocupa în echipa revistei „Critique”, dar și din poziția de editor a revistei online „The Bubble”. Pe deasupra, a fost forțat să demisioneze din fruntea asociației Studenților Umaniști, care, culmea, se ocupă chiar cu promovarea libertății de exprimare. În ciuda criticilor din partea activiștilor LGBT, cipriotul și-a menținut punctul de vedere. „Poate greșesc și femeile poate au penisuri, deși nu cred că e cazul. Dar reacțiile adverse pe care le-a generat comentariul meu, în special în cadrul organizației, m-au convins că, din păcate, sunt anumite subiecte care nu pot fi dezbătute în cadrul mișcării umaniste. Nu s-a făcut nici un efort, în afară de atacurile la persoană, de a mă convinge de dreptatea celeilalte părți”, a spus Sofocleous.

Conform acestuia, motivul pentru care a fost demis din redacția jurnalului studențesc a fost acela că „minimizează experiențele trans”: „Explicația pentru înlocuirea mea din funcția de editor al revistei „Bubble” a fost și mai proastă. Mi s-a spus că poziția mea în cadrul revistei cere de la mine să fiu imparțial. A fi imparțial, cu toate astea, semnifică să nu ai nici o poziție a ta. Cel puțin cînd vine vorba despre gen”.

În August, Ryan Lo, președintele Societății Filosofice din cadrul Universității, a scris pe pagina de Facebook a revistei „Critique” că grupul este dedicat „egalității și diversității și principiilor noastre ca membrii ai Sindicatului Studenților Universității Durham. Nu tolerăm practicile rasiste, sexiste sau sentimentele trans-exclusioniste”. În replică, studentul de origine cipriotă a declarat: „Aceea ce-am spus este un fapt biologic. Am ajuns într-o eră ciudată în care concediem oamenii pentru că afirmă fapte. Chiar dacă ar fi fost doar o opinie, oamenii n-ar trebui concediați pentru că o au. Ar trebui o discuție sănătoasă în loc de reducerea la tăcere a celorlalți. Se pare că facem pași înapoi”. Jurnalistul britanic Sian Griffiths a scris pe Twitter: „Este o știre alarmantă. Universitățile și ziarele studențești sunt locuri unde a fost liber să exprimi orice gamă de viziuni”.

Un purtător de cuvînt al Sindicatului Studenților de la Universitatea Durham a declarat că instituția are un angajament de a promova libertatea de exprimare prin dezbaterea liberă și schimbul de idei și pentru „inclusivitatea, egalitatea de oportunitate pentru toți, promovarea diversității, inclusiv pentru toate identitățile de gen”. Universitatea Durham este una dintre instituțiile de top ale Marii Britanii, fiind fondată în 1832. Motto-ul ei este primul verset din Psalmul 86 din Sfînta Scriptură.

Acuzat de agresiune sexuală, candidatul lui Trump la Curtea Supremă face destăinuiri la TV 

Acuzat de două femei, candidatul Preşedintelui american Donald Trump la Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, a declarat că nu a comis niciodată vreo agresiune sexuală, oferind chiar detalii intime pentru „a-şi apăra onoarea”, într-un interviu-confesiune pentru postul de televiziune Fox News, citat de AFP.

Rămas departe de camerele televiziunilor în ultimele luni, magistratul conservator în vîrstă de 53 de ani, acuzat că a agresat două femei în tinereţea sa, a acordat un interviu în exclusivitate acestui post de televiziune, preferatul lui Trump, în compania soţiei sale Ashley. „Nu ne vom lăsa descurajaţi de aceste acuzaţii false”, a spus el emoţionat. Procesul confirmării este „extrem de dificil, dar avem încredere”, a declarat şi soţia sa, dînd asigurări că nu s-a îndoit niciodată de soţul său, pe care îl consideră „un om bun şi decent”.

În urmă cu opt zile, în timp ce confirmarea judecătorului Brett Kavanaugh părea pe drumul cel bun, Christine Blasey Ford, o universitară de 51 de ani, l-a acuzat de agresiune sexuală, faptă care ar data din anii lor de liceu dintr-o periferie a Washingtonului. Această cercetătoare în psihologie afirmă că tînărul Kavanaugh şi un prieten, „complet beţi”, au închis-o într-o cameră şi că viitorul judecător a împins-o pe un pat încercînd să o dezbrace. Profitînd de starea lor de ebrietate, ea a reuşit să fugă. Duminică, o altă femeie, Deborah Ramirez, de 53 de ani, a venit la rîndul său cu acuzaţii. Ea a declarat revistei New Yorker că, la o petrecere de la Universitatea Yale în anii 1980, Brett Kavanaugh şi-a expus organele genitale, obligînd-o să îl atingă în timp ce ea îl respingea.

Respingînd acuzaţiile celor două femei, el a spus că a fost un adolescent şi apoi un student pudic, neezitînd să invoce absenţa vieţii sexuale. „Nu am comis nici o agresiune sexuală, nu am avut niciun raport sexual, sau ceva asemănător, în timpul anilor mei de liceu şi timp de mai mulţi ani după”, a detaliat el, spunînd că se concentra pe studiile sale şi pe sport. „Nu sunt perfect. Dar nu am făcut niciodată aşa ceva”, a mai afirmat el. Joi, el urmează să depună mărturie public, la fel ca Christine Blasey Ford, în faţa Comisiei juridice din Senat, însărcinată cu evaluarea candidaturii sale. Senatul are ultimul cuvînt în privinţa numirilor, care sunt pe viaţă, la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă din SUA, care decide în chestiuni sociale sensibile, cum ar fi dreptul la avort sau controlul armelor de foc.

ONU: Donald Trump laudă bunele sale relaţii cu „formidabilul” Kim Jong Un

Revenit la ONU la un an după ce a ameninţat că va „distruge complet” Coreea de Nord, Donald Trump a lăudat, Luni, bunele sale relaţii cu Kim Jong Un, al cărui spirit deschis l-a salutat, afişîndu-şi optimismul în acest spinos dosar, relatează AFP.

Abia sosit la New York pentru Adunarea Generală anuală a Naţiunilor Unite, Preşedintele american şi-a apărat spectaculoasa schimbare de ton, rămînînd însă evaziv în privinţa problemei centrale a denuclearizării. „Preşedintele Kim a fost foarte deschis şi, sincer, a fost formidabil”, a declarat liderul de la Casa Albă, care anul trecut îl ameninţase direct pe cel pe care l-a numit „Rocket Man”. „Cred că vrea într-adevăr să se întîmple ceva”, a continuat Donald Trump, confirmînd organizarea unui al doilea summit după prima lor întîlnire, în Iunie, la Singapore. „Va fi un format similar, probabil într-un loc diferit”, a precizat el în cursul unei întrevederi cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in.

În prima zi a unei săptămîni diplomatice încărcate, în care Iranul ocupă un loc central, Preşedintele american a adoptat un ton conciliant. Într-o scurtă alocuţiune privind lupta împotriva drogurilor, el a lăudat „potenţialul enorm” al ONU, care în această săptămînă reuneşte circa 130 de şefi de stat şi de Guvern în Manhattan. „Încet, dar sigur, acest potenţial se realizează”, a adăugat Donald Trump. În trecut, omul de afaceri s-a referit cu ironie la Naţiunile Unite, acest „club unde oamenii se adună, vorbesc şi se simt bine”.

Rusia l-a convocat pe ambasadorul Norvegiei la Moscova după arestarea unui cetăţean rus pentru spionaj

Rusia l-a convocat, Luni, pe ambasadorul norvegian la Moscova pentru a protesta faţă de arestarea, Vineri, pe aeroportul din Oslo a unui cetăţean rus acuzat de spionaj, acest din urmă invocînd o „neînţelegere”, relatează AFP.

Ambasadorului i s-a adus la cunoştinţă „protestul ferm” la Moscovei faţă de această arestare realizată pe baza unor acuzaţii „false” şi „absurde”, a informat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. Serviciul de securitate norvegian (PST) a anunţat, Duminică, arestarea unui cetăţean rus, a cărui identitate nu a fost divulgată, suspectat de spionaj la un seminar parlamentar organizat Joi şi Vineri la Oslo. Potrivit Moscovei, pe acest bărbat îl cheamă Bocikariov şi este colaborator al Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, fiind prezent în Norvegia la invitaţia Centrul European pentru Cercetare şi Documentare Parlamentară (CECDP). El trebuia să ia parte la un seminar interparlamentar, cu invitaţi din 34 de ţări, pe tema digitalizării care s-a ţinut Joi şi Vineri la Storting, parlamentul norvegian.

„Acest eveniment era public. Este de neînţeles că simplul fapt că un reprezentant rus a asistat la acest seminar a dus la o asemenea provocare”, a continuat ministerul rus care a promis o răspuns pe măsură. Cetăţeanul rus reţinut la Oslo a fost plasat Luni în arest preventiv pentru două săptămîni, avocatul său declarînd pentru AFP: „Clientul meu nu înţelege de ce este acuzat şi consideră că este vorba despre o neînţelegere”. În Aprilie, un norvegian a fost arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj, reaminteşte France Presse.

Germania: Ministrul de Interne din Saxonia propune reţinerea solicitanţilor de azil respinşi

Oficialii germani ar trebui să aibă dreptul de a-i reţine pe solicitanţii de azil respinşi atunci cînd există îndoieli în ce priveşte cetăţenia acestora, a apreciat ministrul de Interne al landului Saxonia (Est), Roland Woeller, transmite dpa, potrivit agerpres.

„Avem nevoie de reguli în cadrul legislaţiei federale care să aducă progrese în problema identificării solicitanţilor de azil”, a declarat pentru dpa Roland Woeller.

Conform prevederilor europene, este permisă reţinerea solicitanţilor de azil a căror ţară de origine este incertă, de exemplu din cauză că nu deţin documente de identitate ori validitatea acestora este îndoielnică. Spre deosebire de Olanda, Norvegia, Marea Britanie şi Bulgaria, Germania nu a pus încă în practică aceste prevederi, a afirmat ministrul. Stabilirea cetăţeniei unui solicitant de azil este de multe ori crucială în luarea deciziilor cu privire la azil, întrucît unele ţări sunt considerate de autorităţile germane drept „ţări de origine sigure”, în timp ce altele sunt considerate prea periculoase ca migranţii respinşi să fie trimişi înapoi.

Woeller – reprezentant al formaţiunii de centru-dreapta a cancelarului federal Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU) – a mai apreciat că solicitanţii de azil ar trebui plasaţi în centre de pre-expulzare şi nu în centre de detenţie obişnuite. Manifestaţiile extremei drepte, cele mai violente din Germania în ultimele decenii, care au avut loc recent în oraşul Chemnitz (Est), după decesul unui cetăţean german de moartea căruia au fost acuzaţi doi solicitanţi de azil, care l-ar fi înjunghiat, au readus în actualitate dezbaterea privind decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide graniţele ţării pentru mai mult de un milion de migranţi în 2015. Ulterior, Guvernul cancelarului german Angela Merkel a insistat asupra modalităţilor de intensificare a procesului de repatriere a persoanelor ale căror cereri de azil au fost respinse.

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40