Realitatea internationala pe scurt (25 Martie 2019)

Theresa May ar putea fi răsturnată de la putere de proprii miniştri. “A devenit toxică”

Surse din Guvernul de la Londra au confirmat pentru mai multe ziare britanice că miniştrii pregătesc debarcarea premierului May. Potrivit Times, mai mulţi miniştri importanţi acţionează pentru a o înlătura pe Theresa May, ce ar urma să fie înlocuită de David Lidington, şeful Cabinetului premierului. Debarcarea prim-ministrului ar fi fost pusă la cale Sîmbătă prin conversaţii telefonice, în are miniştrii au căzut de acord că May a devenit un personaj „toxic şi imprevizibil”, care „a pierdut controlul”. Nu mai puţin de 11 membri ai Cabinetului au confirmat pentru Sunday Times că vor ca May să demisioneze. “Sfîrşitul e aproape. Va pleca în 10 zile”, a declarat unul dintre membrii Cabinetului pentru Sunday Times, sub protecţia anonimatului.

Miniştrii nu au ajuns însă la un consens privind înlocuitorul lui May. În vreme ce unii îl susţin pe David Lidington, alţii îl consideră prea pro-european şi ar vrea ca următorul prim-ministru să fie Michael Gove, în prezent ministru pentru Mediu, scrie Daily Mail. În acelaşi timp, importanţi membri ai partidului conservator cer plecare lui May, scrie Sunday Telegraph. Chiar şi partizanii Tory ai Brexit-ului susţin că, pentru a convinge Parlamentul să voteze un acord, e nevoie de „un mare om de stat”, scrie ziarul în ediţia sa de Duminică. Partidul s-ar fi răzvrătit împotriva lui May după ce aceasta a ameninţat că dacă nu primeşte votul tuturor conservatorilor pe acordul cu Uniunea Europeană, va revoca articolul 50, anulînd practic Brexit.

Hammond: Marea Britanie trebuie să găsească o soluţie pentru Brexit, dar înlocuirea premierului nu este oportună

Marea Britanie trebuie mai degrabă să găsească o cale pentru a ieşi din Uniunea Europeană (UE) într-un mod ordonat decît să încerce să o destituie pe Theresa May din funcţia de premier, a declarat ministrul britanic de Finanţe, informează Reuters, scrie Agerpres. Întrebat de postul de televiziune Sky cu privire la informaţiile apărute în presă privind un plan pus la cale de miniştri de prim rang în vederea înlăturării Theresei May şi dacă aceasta şi-a pierdut susţinerea, Hammond a spus: „Nu. Nu cred deloc că este cazul (ca Theresa May să fie înlăturată)”. „Schimbarea premierului nu ne va ajuta. Să vorbeşti despre schimbarea jucătorilor înseamnă la ora actuală, sincer, un răsfăţ”, a subliniat ministrul.

Întrebat dacă el îi acordă susţinere vicepremierului de-facto al Theresei May, David Lidington, pentru ca acesta să devină premier, Hammond a spus: „Nu este cazul. Sunt realist în legătură cu faptul că am putea să nu obţinem majoritate pentru acordul premierului asupra Brexitului şi, dacă se va întîmpla aşa, atunci Parlamentul va trebui să decidă nu doar ce nu doreşte, ci ce îşi doreşte”, a subliniat el.

În ceea ce priveşte posibilele opţiuni pentru Brexit, Hammond şi-a exprimat dubiile în legătură cu existenţa unei majorităţi în Parlament pentru organizarea unui al doilea referendum, dar că aceasta a fost o propunere coerentă. „Este clar că va fi oportun în următoarele cîteva zile pentru Camera Comunelor, dacă nu aprobă acordul premierului, să încerce să găsească o majoritate pentru o altă propunere prin care să se poată continua”, a mai spus Hammond.

Israelul a atacat Fîşia Gaza, după ce palestinienii au lansat încărcături explozive

Armata israeliană a lovit mai multe poziţii ale Hamas Duminică. Armata israeliană a anunţat că a lovit poziţii ale mişcării islamiste Hamas, după ce palestinieni au lansat încărcături explozive asupra barierei ce separă Israelul de enclava palestiniană, informează duminică AFP. Potrivit unui comunicat al Armatei israeliene, palestinieni au lansat încărcături explozive asupra barierei de securitate dintre teritoriul israelian şi Fîşia Gaza, iar una dintre încărcături a provocat declanşarea sistemului de alarmă din Sudul Israelului, Sîmbătă seara tîrziu.

Fîşia Gaza este, din Martie 2018, scena unor acţiuni de protest săptămînale, în general însoţite de violenţe, de-a lungul barierei de frontieră păzită puternic de Armata israeliană. Trimiterea de zmeie sau de baloane zburătoare dotate cu un rudimentar dispozitiv incendiar sau exploziv constituie unul dintre aspectele vastei mobilizări palestiniene. Israelul a promis că va riposta sistematic la aceste acţiuni.

Duminică, Ministerul Sănătăţii din Fîşia Gaza a anunţat că un palestinian, Habib al Masri, rănit în timpul unor confruntări cu forţele israeliene, a murit. Ministerul nu a precizat cînd a fost rănit palestinianul. Cel puţin 258 de palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene începînd din Martie 2018, marea majoritate de-a lungul frontierei, iar alţii în lovituri israeliene ca represalii la acte ostile provenind din enclava guvernată de mişcarea islamistă Hamas. Doi soldaţi israelieni au fost ucişi în aceeaşi perioadă.

ISIS plănuiește atacuri în Europa, folosind „celule crocodil”, după căderea califatului

Jihadiștii ISIS plănuiesc să comită atacuri teroriste în Europa, folosindu-se de luptătorii infiltrați deja printre cetățeni, se arată în mai multe documente și rapoarte descoperite în Siria, după înfrîngerea Statului Islamic. Coaliția susținută de Statele Unite a declarat, Sîmbătă, că gruparea jihadistă a fost lichidată, însă membrii rețelei rămîn în continuare o amenințare prin celulele teroriste aflate deja în statele din Occident, scrie The Mirror.

Potrivit The Sunday Times, există mai multe documente în care se menționează atrocitățile care sunt plănuite pentru Europa, puse la cale de militanții organizați în celule „crocodil”. Termenul ar putea face referire la acei membri ISIS care se ascund chiar sub ochii autorităților, fiind gata de atac în orice clipă.

Sursa citată susține că rapoartele și documentele ar fi stocate pe un hard disk lăsat în urmă, în Siria, în timpul conflictelor dintre teroriști și forțele locale. The Times citează și o scrisoare a unui militant în care se precizează: „înainte de a lansa atacurile, ei ne vor trimite lista cu țintele dacă conexiunile sunt sigure. Prin voința lui Allah, le vom îndeplini toate nevoile celor care-și doresc asta”.

Alianţa condusă de kurzi a anunțat pe 23 Martie 2019 că jihadiştii ISIS au fost eliminaţi complet din Siria, după cucerirea ultimului teritoriu deţinut de jihadişti în această ţară, transmit agenţiile internaţionale de presă. Purtătorul de cuvînt al SDF, Mustafa Bali, a anunţat pe contul său de Twitter “eliminarea totală a califatului autoproclamat” pe 29 Iunie 2014 în oraşul irakian Mosul. “Forţele Democratice Siriene declară eliminarea totală a autoproclamatului califat şi o înfrîngere teritorială de 100% a Statului Islamic. În această zi unică, comemorăm mii de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă această victorie”, a declarat purtătorul de cuvînt citat de EFE.

După luni de lupte, SDF a reuşit Vineri noaptea să preia controlul asupra ultimelor poziţii jihadiste din Baghouz, un sat din Estul Siriei, aproape de graniţa cu Irakul. Lupta a fost acerbă împotriva ultimelor poziţii ale SI, a declarat purtătorul de cuvînt.

La apogeul său în 2014, SI controla un teritoriu la fel de vast ca Marea Britanie în Irak şi Siria. Organizaţia, responsabilă de atrocităţi şi atacuri ucigaşe, inclusiv în Europa, a impus o domnie a terorii.

SDF, grup militar condus de kurzi şi alcătuit din arabi, susţinut de Statele Unite, a expulzat SI din mare parte din Nord-Estul Siriei, inclusiv din Raqa, capitala de facto a “califatului”, care a fost cucerită în Octombrie 2017 după patru luni de luptă.
Campania militară a forţelor antijihadiste a fost reluată în Septembrie 2018 şi s-a dezvoltat încet, mai ales în ultima lună, din cauza prezenţei a mii de civili în Baghouz, dintre care majoritatea au fost evacuaţi înainte de asaltul final. În pofida înfrîngerii la Baghouz, SI continuă să aibă o prezenţă “reziduală” în regiuni vaste din Irak şi în zonele deşertice din Siria, potrivit unei hărţi prezentate public în această săptămînă de Preşedintele american, Donald Trump, elaborată de o agenţie de informaţii a SUA, scrie EFE.

Mexicanii fură materiale din viitorul zid al lui Trump şi le folosesc pentru casele lor

Zidul de la graniţa dintre SUA şi Mexic pare să fi devenit profitabil pentru localnici. Potrivit Huffington Post, cel puţin 15 persoane au fost arestate după ce au fost prinşi furînd materiale de construcţie depozitate la graniţa cu Statele Unite pentru construcţia zidului cerut de Preşedintele Trump. Inculpaţii, printre care s-ar număra şi un american, furau mai ales sîrmă ghimpată, pe care o vindeau apoi localnicilor din cartierele sărace din Tijuana, care o folosesc pentru a-şi proteja casele de hoţi.

Ziarul El Sol de Tijuana a publicat şi imagini cu locuinţe din cartierele sărace ale oraşului mexican pe care oamenii şi-ar fi instalat sîrmă ghimpată furată din stocurile create în vederea construirii zidului dorit de Trump. Publicaţia susţine că traficanţii de materiale ar fi conduşi chiar de un american. Ei cer cel mult 525 de pesos pentru sîrmă – adică 27 de dolari – şi alţi 40 de pesos (un pic peste 2 dolari) pentru a o monta.

Donald Trump a cerut 8,6 miliarde de dolari pentru zidul de la graniţa cu Mexicul şi a declarat stare de urgenţă naţională ca să obţină aceste fonduri. În trecut, Preşedintele s-a lăudat că îi va face pe mexicani să plătească pentru zid.

Raport: Nu există dovezi ale unui complot Donald Trump - Rusia, în timpul campaniei pentru alegeri

Informaţie de ultimă oră, din Statele Unite, unde a fost publicat un sumar din raportul investigaţiei privind mult discutatul complot dintre Donald Trump şi Rusia, în timpul campaniei pentru alegerile din 2016. Potrivit anchetei procurorului special Robert Muller, nu sunt dovezi care să indice faptul că Donald Trump sau echipa sa de campanie ar fi complotat cu Rusia în mod conştient sau coordonat, scriu jurnaliştii americani care au citit raportul procurorilor. Acelaşi raport arată că nu au fost găsite dovezi privind obstrucţionarea Justiţiei.

Raportul trebuia să răspundă la două întrebări: a lucrat echipa lui Trump mînă în mînă cu Moscova în campania americană din 2016? După alegeri, a încercat al 45-lea Preşedinte al Statelor Unite să obstrucţioneze Justiţia? Imediat după cîştigarea alegerilor de către Donald Trump, au apărut vii discuţii despre un posibil complot între echipa de campanie a actualului lider de la Casa Albă şi oficiali ruşi prin care s-a urmărit influenţarea scrutinului prezidenţial.

Bilanţ impresionant în Franţa: 2.000 de participanţi la protestele din ultimele luni au fost condamnaţi

Aproximativ 2.000 de persoane au fost condamnate în Franţa, dintre cele peste 8.700 reţinute, de la începutul mişcării de protest sociale a ”vestelor galbene”, pe 17 Noiembrie, a anunţat ministrul francez al Justiţiei Nicole Belloubet, relatează AFP, scrie Agerpres. ”Din cele 2.000 de hotărîri judecătoreşti care au avut loc deja, 40% sunt condamnări la închisoare şi 60% sunt alte tipuri de sancţiuni, de exemplu muncă în folosul comunităţii, pedepse cu suspendare etc.”, a precizat Nicole Belloubet pentru postul BFMTV. „Aproape 1.800 de persoane arestate la demonstraţii, care au loc în fiecare Sîmbătă de peste patru luni în Franţa, urmează să fie judecate”, a spus Belloubet. Ea a salutat măsurile de securitate puse în aplicare pentru a supraveghea protestele de Sîmbătă, care, după daunele comise pe Champs-Elysées la Paris pe 16 Martie, nu au mai condus la evenimente de amploare în Capitala franceză.

Confruntat cu violenţe şi cu un climat social şi politic exploziv, Guvernul francez a demis săptămîna trecută înalţi ofiţeri de Poliţie, între care prefectul Poliţiei din Paris. De asemenea, Guvernul a interzis demonstraţii în anumite zone, cum ar fi Champs Elysees sau cartiere din Bordeaux (Sud-Vest) şi Nisa (Sud-Est) şi a decis să majoreze amenzile pentru participarea la o manifestaţie interzisă.

Proteste în mai multe oraşe europene împotriva reformelor privind drepturile de autor în UE

Zeci de mii de persoane au manifestat în Germania împotriva unei reforme a drepturilor de autor, dar şi în Europa, în Austria, Polonia şi Portugalia, relatează Euronews, scrie News.ro. Acest proiect de lege, intitulat ”directiva Copyright”, este menit să pună la punct o legislaţie europeană care nu a mai fost actualizată din 2001. O primă versiune a textului a fost prezentată de către Comisia Europeană (CE) în Septembrie 2016. Documentul a făcut obiectul mai multor revizuiri. Iar versiunea sa finală urmează să fie supusă votului eurodeputaţilor Marţi.Însă textul este criticat.

În vizorul manifestanţilor se află Articolul 13 al acestei reforme, care obligă platforme ca YouTube să filtreze conţinuturi pe care le propune în vederea descărcării, cu scopul de a-i proteja pe deţinătorii de drepturi. Însă apărătorii unui Internet liber consideră că acest lucru riscă să reprezinte o formă de cenzură. Această reformă are, de asemenea, susţinători. Între ei se află artişti, editori, graficieni. Ei subliniază că acest lucru va permite apărarea drepturilor lor de creatori.

Alt articol aflat în vizorul opozanţilor este Articolul 11, care preconizează crearea unui ”drept vecin” dreptului de autor al editorilor de presă. El ar urma să permită presei să fie mai bine remunerată la reutilizarea online a producţiei lor de către agregatori de informaţii precum Google News sau reţele de socializare precum Facebook. Aceste platforme sunt acuzate că profită de aceste conţinuturi, deturnînd cîştigul din publicitate care ar trebui să le revină editorilor.

S-ar putea ca milioane de români să iasă la pensie cu 10 ani mai devreme

Propunerea legislativă, nr B88/2019,  pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede reducerea vîrstei de pensionare în România cu pînă la 10 ani pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani. Conform propunerii legislative, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare în condiţii deosebite de muncă au dreptul la pensie pentru limită de vîrstă cu reducerea vîrstelor standard de pensionare de la cel puţin 4 luni pînă la 10 ani.

Premierul român Viorica Dăncilă a anunțat că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele Iohannis o acuză de „ignoranță” în politica externă: Decizia finală îmi aparține

Viorica Dăncilă a anunțat că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. „Guvernul României a inițiat un proces de evaluare a oportunității mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încîntată să anunț, în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, Capitala Israelului”, a declarat ea, în cadrul Conferinței Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care a avut loc în Statele Unite ale Americii, relatează Agerpres.

Viorica Dăncilă a reamintit că Președintele american, Donald Trump, a deschis Ambasada Statelor Unite la Ierusalim și a apreciat că acest demers a fost unul „admirabil și curajos”. „Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Mutarea Ambasadei americane este emblematică și demonstrează legătura puternică a valorilor dintre poporul american și cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel internațional un proces de reflecție”, a precizat ea. Viorica Dăncilă a mai declarat că urmează să aibă loc o ședință comună a Guvernelor României și Israelului.

Administrația Prezidențială a reacționat, Duminică, după anunțul premierului Dăncilă privind mutarea Ambasadei României din Israel la Ierusalim. „Decizia mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern”, precizează comunicatul Cotroceniului. 

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că, prin declarațiile susținute referitoare la mutarea Ambasadei României la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dăncilă demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român. Din dorința de a-și revendica o decizie care nu aparține doar Guvernului României, așa cum dorește să lase impresia, prim-ministrul Viorica Dăncilă se grăbește să facă anunțuri publice fără să existe o decizie în acest sens. Poziția Președintelui României cu privire la acest subiect a fost exprimată cu claritate în repetate rînduri și nu va fi reluată acum”, se spune în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale. „Administrația Prezidențială nu a primit pînă în prezent analiza care a fost anunțată în repetate rînduri de Guvern. Președintele Klaus Iohannis solicită, din nou, Guvernului și prim-ministrului să manifeste responsabilitate în actul de guvernare”, se spune în finalul textului.