REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (23 septembrie 2018)

Sancţiunile Anti-Rusia necesită discuţii înainte de a fi prelungite automat

"Trebuie să existe un dialog… trebuie să existe o discuție onestă, o discuție clară despre faptul dacă sancțiunile au avut succes sau nu și să se vadă lucrurile în mod real — dacă a ajutat economiile europene, dacă a ajutat economia Rusiei sau dacă a ajutat la distrugerea economiei rusești, dacă aceasta a ajutat la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și așa mai departe… Și după ce am dat răspunsuri sincere la întrebări cinstite, ar trebui să luăm decizii cu privire la viitorul nostru", a spus el în interviul publicat vineri.

Ministrul a subliniat, însă, că Budapesta nu va lua niciodată decizii care ar amenința să "rupă unitatea [blocului]".

Szijjarto a adăugat că Roma împărtășește opoziția Budapestei față de prelungirea automată a regimului de sancțiuni și și-a exprimat speranța că cele două țări ar putea reprezenta o poziție unificată în cadrul Uniunii.

"Acum, actualul guvern italian pare să reprezinte aceeași poziție — nu este nevoie de o revizuire automată, trebuie să se facă discuții și, din moment ce aceasta este o țară puternică în G7, va fi mult mai ușor pentru statele membre mai mici ale UE să reprezinte această poziție împreună cu unul mare", a sugerat el.

Pe 13 septembrie, Uniunea Europeană a extins sancțiunile împotriva persoanelor și entităților rusești "asupra acțiunilor care subminează sau amenință integritatea teritorială" a Ucrainei pentru încă șase luni.

Uniunea Europeană a introdus pentru prima dată restricțiile împotriva Rusiei în 2014, în urma izbucnirii conflictului din Ucraina și a reunificării Crimeii cu Rusia ca urmare a unui referendum. Rusia a negat în mod repetat orice ingerință în criza din Ucraina, declarînd că nu era parte la conflict. Ca mișcare de răspuns, Moscova a introdus un embargo alimentar asupra statelor UE.

 

Atac al unui comando la o paradă militară în Iran: 29 de morți

Douăzeci şi nouă de persoane au fost ucise şi alte cîteva zeci rănite în atentatul care a vizat sîmbătă dimineaţă o defilare militară în Ahvaz, oraş în sud-vestul Iranului, indică un nou bilanţ oficial, citat de AFP.

„Numărul martirilor ucişi în atacul terorist se ridică la 29, printre care femei şi copii dintre spectatori, iar acest bilanţ s-ar putea agrava în măsura în care răniţii sînt în stare critică”, a relatat agenţia oficială IRNA.

„Mai mult de 53 de persoane au fost rănite şi internate în diferite spitale”, adaugă aceeaşi sursă.

Conform informaţiilor difuzate de media iraniene, atacul, calificat drept „terorist” de Teheran, a fost întreprins de un comando înarmat împotriva unei defilări militare la Ahvaz, capitala provinciei sud-vestice Khuzestan, cu populaţie majoritar arabă.

„Printre martiri se află o fetiţă şi un fost combatant care a fost ucis în scaunul său cu rotile”, a declarat generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, purtător de cuvînt al forţelor armate iraniene, la televiziunea de stat.

„Din cei patru terorişti, trei au fost trimişi în infern la locul atacului, iar al patrulea, care a fost rănit şi arestat, a ajuns în infern la puţin timp din cauza rănilor grave”, a adăugat generalul, membru al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

O grupare antiguvernamentală arabă, Rezistenţa Naţională din Ahvaz, a revendicat atacul, printr-un purtător de cuvînt citat de Reuters.

Yaghub Hur Totsari, purtător de cuvînt al uneia din cele două grupări care se identifică drept Mişcarea de Luptă Arabă pentru Eliberarea Ahvaz, a declarat că Rezistenţa Naţională din Ahvaz, o organizaţie-umbrelă a tuturor mişcărilor armate, se află în spatele atacului, fără însă a preciza care anume.

Oficiali de la Teheran acuză că „un regim străin” susţinut de SUA ar fi responsabil de atentatul sîngeros, transmit AFP şi Reuters.

„Terorişti recrutaţi, antrenaţi şi plătiţi de un regim străin au atacat Ahvaz (...) Iranul consideră că sponsorii regionali ai terorismului şi stăpînii lor americani sînt responsabili de asemenea atacuri”, a scris ministrul de externe Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter.

„Iranul va reacţiona rapid şi cu fermitate pentru a apăra vieţile iraniene”, a adăugat ministrul de externe.

„Aceşti terorişti au fost antrenaţi şi organizaţi de două state din Golf”, a declarat generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, citat de agenţia oficială de presă IRNA.

„Nu sînt din DAESH (Statul Islamic - n.r.) sau din alte grupări care luptă împotriva sistemului islamic (iranian), ci au legături cu America şi Mossad (serviciul israelian de informaţii - n.r.)”, a spus el.

 

Ministerul rus al Apărării a făcut publice detaliile prăbuşirii avionului Il-20 în Siria

Il-20 nu a reușit să ajungă într-o zonă sigură în timpul raidului israelian, pe 17 septembrie, deoarece statul israelian a furnizat Rusiei informații eronate despre locul în care urma să aibă loc lovitura, a anunțat duminică Ministerul Apărării al Rusiei.

"Un purtător de cuvînt al Israelului a declarat că țintele potențialelor atacuri israeliene au fost în nordul Siriei. Raidul avioanelor de luptă israeliene nu a fost efectuat în partea de nord a Republicii Arabe Siriene, ci în jurul Latakiei, un district occidental, în timp ce orașul Latakia se află pe coasta de vest a țării", a declarat Igor Konachenkov, purtător de cuvînt al Ministerului Apărării al Rusiei.

Tragedia a avut loc din cauza lipsei de profesionism și a neclijenței criminale de care au dat dovadă piloții aparatelor aeriene de vînătoare ale Israelului, au menționat reprezentnații Ministerului rus al Aprării.

 

O tragedie de proporții, cu peste 200 de morți, și un miracol: supraviețuitorul din adîncuri

Bilanţul naufragiului unui feribot pe Lacul Victoria din Tanzania a ajuns sîmbătă la 218 morţi, în timp ce operaţiunile de căutare a victimelor și eventualilor supraviețuitori au continuat și în a treia zi de la producerea tragediei.

Bilanţul deceselor a crescut după ce echipele de intervenţie au recuperat noi cadavre în operaţiunile de salvare aflate în desfăşurare, a spus ministrul transporturilor, Isack Kamwelwe.

O persoană a fost găsită în viaţă la două zile după accident, a declarat oficialul pentru agenția dpa. Supravieţuitorul este un inginer de pe feribot şi a reușit să trăiască refugiindu-se într-o încăpere în care a avut aer. El se află însă în stare critică.

Aproape 100 de persoane au scăpat în momentul în care feribotul MW Nyerere s-a scufundat joi după-amiază. Nava s-a răsturnat la doar cîţiva metri de docul din apropiere de insula Ukara, în districtul Ukerewe, conform companiei Temesa, care gestionează feriboturile din Tanzania.

Conform primelor investigaţii, cauza accidentului ar putea fi supraîncărcarea.

Estimările arată că la bordul feribotului se aflau peste 300 de persoane, dar numărul exact al pasagerilor rămîne necunoscut. Potrivit autorităţilor, nava avea o capacitate de doar circa 100 de pasageri.

 

Avertismentul dur al lui Macron pentru Europa de Est

Preşedintele Franţei a dat o lecţie dură pe un ton glumeţ. Emmanuel Macron spune că Uniunea Europeană nu este un meniu „à la carte”, din care îţi alegi numai ce îţi convine. Cine nu acceptă normele ei nu se mai atinge de fonduri europene, a avertizat acesta.

Avertimentul lui a ţintit mai ales spre liderii din Europa de Est care nu vor să accepte refugiaţi şi nici să respecte valorile comunitare.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Cei care creează criza sînt tocmai cei care vă explică pe urmă că Europa nu se poate pune de acord. La un moment dat, regulile sînt simple, cum am văzut şi în cazul Brexitului , ţările care nu vor avantajele Frontexului şi ale solidarităţii vor trebui să iasă din Schengen. Ţările care nu vor avantajele aduse de Europa să nu se mai atingă de fondurile structurale. Trebuie ca primăvara viitoare să avem cu adevărat această discuţie. Europa nu e un meniu à la carte, e un proiect politic”.

 

Insula grecească Skiathos începe să fie distrusă de turiști

Aviz amatorilor de suveniruri excentrice. Turiştii care vor să ducă acasă pietre din insula grecească Skiathos riscă o amendă de o mie de euro. Autorităţile au fost nevoite să introducă pedeapsa pentru că străinii luau atît de multe amintiri din natură încît provocau alunecări de teren.

Aproape că nu mai sînt pietre de mari dimensiuni pe plaja Lalaria, una dintre cele mai cunoscute din Skiathos.

Acum, pe aeroportul de pe insulă au fost puse cutii, în care turiştii pot să lase bolovanii înainte de a pleca.

Se pare că acţiunea a avut efect, iar eroziunea solului s-a oprit.