Realitatea internationala pe scurt (23 Noiembrie 2018)

Dezmățul cu toaletele și camerele de duș „neutre din punctul de vedere al genului” a cuprins și Primăria Londrei

Primăria Londrei, condusă de musulmanul Sadiq Khan, a trecut la înlocuirea toaletelor pentru femei și a camerelor de duș cu cele „neutre din punctul de vedere al genului”, stîrnind îngrijorări că schimbările vor viza în curînd toată metropola și punînd femeile în pericol. Surse din interiorul Primăriei Londrei spun că schimbările au fost făcute deocamdată în toaletele pentru personal, de la etajele superioare. Imaginile publicate de Breitbart London prezintă noile semne, care ar fi apărut în această săptămînă și pe care scrie „toalete și dușuri de gen neutru". În schimb, toaletele pentru bărbați, cu pisoare, sunt încă marcate ca fiind doar pentru sexul masculin.

Camerele de duș au fost întotdeauna disponibile atît pentru bărbați, cît și pentru femei, dar semnul de pe ușă anterior arăta un bărbat și o femeie. Acum însă toaletele pentru femei de la etajul superior au fost schimbate pentru a fi „neutre din punctul de vedere al genului”. În urmă cu un an, cercetătorii britanici au cheltuit 50.000 de lire sterline din banii publici pentru un „studiu” despre „discriminarea” semnelor de toaletă. Concluzia lor  a fost aceea că „este important pentru ceilalți să nu judece modul în care oamenii își aleg toaletele”, după cum arăta Daily Express. În consecință, autorii studiului recomandă înlocuirea însemnelor tradiționale – Bărbați și Femei – cu altele, neutre din punct de vedere sexual, respectiv: „Toalete cu pisoar” și „Toalete fără pisoar”, pentru a nu leza sensibilitățile minorităților sexuale.

Administrația Obama a fost prima care a dat tonul, în 2016, cînd a emis un decret prin care școlile erau obligate să permită ca elevii care se consideră transsexuali să folosească toaleta, dușul sau vestiarul care li se pare potrivit. Decizia a atras numeroase proteste, după ce s-au înregistrat abuzuri cu băieți care s-au declarat transsexuali doar pentru a putea „beneficia” de utilizarea toaletelor, dușurilor și vestiarelor fetelor.

O școală din Italia a dat jos crucile din sălile de clasă pentru a nu-i ofensa pe copiii necreștini

O școală din orășelul Fiumicino, aflat la cîțiva kilometri de Roma și gazdă a binecunoscutului aeroport italian, a decis să elimine crucile de pe pereții din sălile de clasă, pentru a nu-i ofensa pe elevii musulmani ai instituției, informează cotidianul Il Messagero. Evenimentul a fost adus în atenția opiniei publice de către senatorul William de Vechis (Liga Nordului), care a precizat că decizia a fost luată în ciuda protestelor părinților de la Institutul Rodano, școala în cauză.

„E o alegere pe care nu o împărtășesc, aceea de a sacrifica sentimentele multora pentru a satisface exigențele unora puțini. Crucifixul este un simbol care a acompaniat dintotdeauna educația copiilor noștri, încorporează valori care au stat alături de creșterea istorică a Țării noastre”,  a spus De Vecchis.

Ministrul de Interne al Guvernului de la Roma, Matteo Salvini, a reacționat prin intermediul rețelei Instagram: Nebunie! Sper să nu fie adevărat... Cîte astfel de provocări vom avea pînă la Crăciun? Reiterez: #vivailNatale (Trăiască Crăciunul), jos mîinile de pe istoria noastră milenară.

În urma discuțiilor ivite, primarul din localitate a promis că se va implica în soluționarea crizei.

Jyrki Katainen: Evoluţiile din Polonia, Ungaria şi România afectează investiţiile şi dezvoltarea economică

Problemele care afectează principiile statului de drept în România, Polonia şi Ungaria au impact negativ asupra investiţiilor şi dezvoltării economice, afirmă Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Locuri de muncă, Investiţii, Creştere economică şi Concurenţă, scrie Mediafax. „Cine investeşte, să spunem, 100 de milioane de euro într-o activitate de producţie vrea să ştie de ce drepturi beneficiază dacă se întîmplă ceva”, a declarat Jyrki Katainen. Evoluţiile din ţări precum Polonia, Ungaria şi România sunt o „otravă” pentru climatul de investiţii, a atras atenţia oficialul european.

Tunisia: Proiectul de lege privind egalitatea succesorală între femei şi bărbaţi, prezentat Vineri în Consiliul de Miniştri

Proiectul de lege privind egalitatea între bărbaţi şi femei în Tunisia în ceea ce priveşte succesiunea va fi prezentat Vineri în Consiliul de Miniştri, preambul pentru examinarea acestuia în Parlament, unde votul ar urma să aibă loc în următoarele cîteva luni, a anunţat Joi Preşedinţia tunisiană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Anunţat în August de Preşedintele Republicii Tunisia, Beji Caid Essebsi, proiectul de lege – inedit în lumea arabă – a declanşat o vie dezbatere în Tunisia şi dincolo de hotarele ei, pentru că este o derogare de la un principiu inspirat din Coran. Fiind vorba de o iniţiativă prezidenţială, textul urmează să fie prezentat în Consiliul de Miniştri înainte de a fi dezbătut în Parlament: în Comisie, apoi în plen.

‘Preşedintele va declara prioritar acest proiect de lege’ şi Parlamentul va trebui să voteze asupra lui ‘în lunile ce urmează’, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvînt a Preşedinţiei, Saida Garrach. Este a doua oară cînd Preşedintele propune astfel o lege prin Consiliul de Miniştri’, a precizat ea. Prima dată a fost vorba de un text contestat, însă în final votat în 2017, text ce amnistia unii funcţionari implicaţi în fapte de corupţie sub dictatură.

Inspirată din legislaţia islamică, legislaţia succesorală tunisiană în vigoare prevede drept regulă generală ca un bărbat să moştenească de două ori mai mult ca o femeie, la acelaşi grad de rudenie. Proiectul de lege susţinut de Preşedintele tunisian, care vrea să intre astfel în istorie, doreşte să inverseze situaţia şi să facă în aşa fel ca egalitatea să devină regulă generală. Cetăţenii care doresc o derogare de la ea din motive religioase sau de alt gen vor putea să o facă prin intermediul unui act în faţa notarului, potrivit textului propus.

Egalitatea în moştenire este una dintre măsurile cele mai dezbătute printre o serie de reforme sociale propuse de Comisia pentru libertăţile individuale şi egalitate (Colibe), înfiinţată în August 2017 de către Preşedinte. Legea, anunţată iniţial pentru reluarea lucrărilor parlamentare, ar urma să fie dezbătută înainte de alegerile legislative prevăzute pentru 2019, potrivit Preşedinţiei. Apropierea termenelor electorale riscă să influenţeze alegerile, în condiţiile în care puţini parlamentari au adoptat o poziţie asupra unui subiect ce provoacă dezbinare chiar în cadrul fiecăruia dintre partide. Partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha, principala formaţiune din Parlament, s-a declarat mai degrabă ostil acestei reforme.

Rusia îşi consolidează relaţiile cu Italia, principalul aliat al Moscovei din Occident

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a început Joi o vizită oficială de două zile în Italia, în condiţiile în care Rusia încearcă să-şi întărească relaţiile cu ţările din Uniunea Europeană (UE) ce se opun sancţiunilor la adresa Moscovei, informează agenţia de presă dpa, potrivit agerpres. Vizita ministrului de Externe rus Serghei Lavrov urmează unei întrevederi între premierul italian Giuseppe Conte şi Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, de luna trecută, la Moscova.

Partidele populiste aflate la putere în Italia susţin ridicarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, în condiţiile în care Italia a fost în conflict cu conducerea UE în ceea ce priveşte planurile de a încălca regulile comunităţii europene privind bugetele naţionale. În Iunie, Conte a fost singurul susţinător al propunerii făcute de Preşedintele american Donald Trump în timpul summitului G7 din Canada, conform căreia Rusia ar trebui să fie readmisă în grup. Conte şi ministrul de Externe al Italiei, Enzo Moavero Milanesi, vor avea o întrevedere cu Lavrov la Roma, au informat mass-media ruse. Ministrul de Interne din Guvernul lui Conte, Matteo Salvini, a criticat sancţiunile împotriva Rusiei luna trecută, afirmînd că se simte ‘mai acasă’ la Moscova decît în orice altă Capitală europeană.

Turcia se plînge că au fost puse obstacole politice în calea aderării sale la UE

Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a afirmat Joi că obiectivul Turciei este aderarea cu drepturi depline la Uniunea Europeană, dar că ea se confruntă cu obstacole politice, relatează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

”Declaraţiile care exclud Turcia şi ignoră statutul său de candidat (la aderare) nu fac bine”, a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă la Ankara cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi cu comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn. ”Obstacolele politice puse împiedică nu numai Turcia, ci şi creşterea economică, bunăstarea şi stabilitatea politică a Uniunii Europene”, a afirmat ministrul turc, adăugînd că ”UE trebuie să deschidă porţile pe care ea le-a închis”.

Vizita la Ankara a celor doi oficiali ai UE survine în timp ce procesul de aderare a Turciei la blocul comunitar este într-un punct mort. Relaţiile au devenit puternic tensionate ca urmare a tentativei de puci eşuate din Iulie 2016. UE a criticat puternic epurările de mare amploare întreprinse de către autorităţi turce, acţiuni ce i-au vizat de asemenea pe opozanţi şi mediile critice.

Coreea de Nord îşi continuă nestingherită programul nuclear

Contrar a ceea ce a promis în Septembrie la ultimul summit intercoreean, Coreea de Nord nu a început destructurarea centrului nuclear de la Yongbyon, dar a luat măsuri care indică o reactivare a acestuia, a avertizat Joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), o structură a Naţiunilor Unite, cu sediul la Viena, informează agenţia de presă EFE, potrivit agerpres.

AIEA, care supraveghează Coreea de Nord prin sateliţi, a observat activităţi la sistemele de răcire a două reactoare, a indicat şeful agenţiei Yukiya Amano, citat de dpa. Reactorul de 5 megawaţi în funcţiune şi un reactor suplimentar, încă în construcţie, fac parte din complexul nuclear Yongbyon, suspectat de producerea de material fisionabil pentru programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord. În cadrul unei reuniuni a Consiliului de guvernatori al AIEA, Amano a semnalat că, la reactorul cu apă uşoară, agenţia a observat de asemenea activităţi ‘în concordanţă cu fabricarea de componente ale reactorului’ şi transferul posibil al acestor piese în edificiul reactorului neterminat.

‘La Yongbyon continuă activitatea în apropiere de rîul Kuryong. Aceasta ar putea avea legătură cu schimbările intervenite în infrastructura de răcire a reactorului de 5MW şi a reactorului cu apă uşoară’, a afirmat directorul AIEA, adăugînd că s-ar putea ca reactorul de 5MW să fi fost oprit, în timp ce unele activităţi au continuat.

Liderii Coreei de Nord şi Coreei de Sud au convenit la summitul lor de la 19 Septembrie că Phenianul va lua măsuri pentru destructurarea Yongbyon, în schimbul adoptării de către SUA a unor ‘măsuri corespunzătoare’. Inspectorii AIEA au fost expulzaţi din Coreea de Nord în 2009 şi de atunci supraveghează activităţile nucleare ale acestei ţări prin imagini de satelit şi din alte surse. De aceea, directorul AIEA, fost diplomat japonez, a ţinut să sublinieze că, ‘fără acces, agenţia nu poate confirma natura sau scopul acestor activităţi’.

Coreea de Nord, una dintre cele mai închise ţări de pe planetă, dispune de numeroase ogive nucleare şi lucrează la o rachetă balistică, capabilă să lovească teritoriul SUA.

În Iunie, Preşedintele american Donald Trump şi liderul Nord-coreean Kim Jong-Un s-au întîlnit în cadrul unui summit istoric în Singapore, unde au convenit să acţioneze pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea.