Realitatea internationala pe scurt (22 Aprilie 2019)

Volodimir Zelenski este noul şef de stat în Ucraina

Actorul Volodimir Zelenski se clasează pe primul loc în al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina, devansîndu-l pe Preşedintele în funcţie, Petro Poroşenko, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul National, actorul de comedie Volodimir Zelenski, în vîrstă de 41 de ani, a obţinut 73,2% din voturi, iar Petro Poroşenko 25,3%, informează Ukrinform. Un alt sondaj, efectuat de Institutul TSN, îl creditează pe Volodimir Zelenski cu 72,3%, iar pe Petro Poroşenko cu 27,3%. Conform proiecţiilor realizate de posturile 112+NewsOne, Volodimir Zelenski a obţinut 73,7% din voturi, iar Petro Poroşenko, 26,3%.

Zelenski, în vîrstă de 41 de ani, nu are nici un fel de experienţă politică, a devenit celebru datorită serialului de comedie politică "Slujitorul Poporului", în care joacă rolul unui profesor de istorie care este ales Preşedinte. Poroşenko, criticat pentru modul lent de implementare a reformelor promise, a subliniat în timpul campaniei electorale faptul că are o experienţă politică vastă, spre deosebire de actorul Vladimir Zelenski. El a fost ales Preşedinte al Ucrainei pe 25 Mai 2014, obţinînd 54% din totalul voturilor în primul tur al scrutinului.

Țara din Balcani care a primit înapoi peste 100 de cetățeni jihadiști

Peste 100 de cetățeni, inclusiv luptători ISIS, au fost primiți înapoi în Kosovo. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt femei și copii. Grupul repatriat cuprinde 74 de copii, 32 de femei și patru bărbați suspectați că au luptat pentru gruparea Stat Islamic. Aceștia au fost arestați la sosirea în țară, scrie BBC.

“A fost organizată o operațiune importantă prin care Guvernul Kosovo, cu ajutorul SUA, a repatriat 110 de cetățeni din Siria”, a declarat ministrul kosovar al Justiției, Abelard Tahiri. “Nu ne vom opri înainte de a aduce fiecare cetățean înapoi în țara de origine, iar oricine a comis o crimă sau a făcut parte din aceste organizații teroriste se va confrunta cu Justiția”, a adăugat el.

Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, este o țară predominant musulmană. Mai mult de 300 de cetățeni au călătorit în Siria din 2012, potrivit cifrelor guvernamentale. Acest număr include 70 de bărbați care au fost uciși luptînd alături de grupuri jihadiste. Poliția declară că 30 de luptători kosovari, 49 de femei și 8 copii au rămas în continuare în zonele de conflict din Siria și Irak.

Cîteva Guverne și-au primit cetățenii înapoi: Rusia, Arabia Saudită și Maroc. Statele Unite au luat înapoi o singură femeie. Marea Britanie nu are nici un plan de repatriere a luptătorilor sau a familiilor lor. Franța, însă, a acceptat înapoi cîțiva orfani ai căror părinți au murit luptînd pentru ISIS. Secretarul britanic de Externe a declarat că este prea periculos pentru diplomații britanici să călătorească în Siria și nici nu există planuri de repatriere a femeilor și a copiilor, mulți riscînd să rămînă fără cetățenie.

Femeile și copiii pe care nimeni nu-i dorește

Tabăra al-Hol din Nordul Siriei este locul în care femeile și copiii luptătorilor ISIS au fost abandonați de soți, de tați, de califat și de Guvernele lor. Unele victime se agață de ideologia lor alimentată de ură: “Suntem nevinovați!”. Altele caută o cale de ieșire - un drum înapoi spre casă, scrie BBC.

Umm Usma, o femeie marocano-belgiană, speră că va scăpa din tabără, avînd în vedere că timp de șase ani a ajutat femeile și copiii jihadiștilor, în Siria. Fosta asistentă prinde niqab-ul cu o mînă cu mănuși negre: “Aceasta este alegerea mea”, spune ea. ″În Belgia nu mi-am putut purta niqabul - aceasta este alegerea mea. Fiecare religie a făcut ceva greșit”, spune ea. “Arată-mi binele”. În tabără, imaginile sunt dezolante. O mamă strigă pentru a atrage atenția asupra copilului ei care a suferit arsuri grave: “Uitați-vă la ceea ce au făcut”, strigă femeia, referindu-se la forțele sprijinite de SUA care au eliberat regiunile din Siria de sub autoritatea Califatului. Al-Hol este un coșmar, o tabără care a crescut de la 11.000 de persoane la peste 70.000.

Umm Usma declară că nu are de ce să-și ceară scuze pentru atacul din 2016 din Bruxelles, în care au fost uciși 32 de oameni. Ea crede că Occidentul și atacurile aeriene conduse împotriva ultimei redute ISIS sunt de vină pentru traiul mizer pe care îl duce acum. Ura și violențele comise de militanții jihadiști sunt uitate. Acesta este și mobilul jihadiștilor: o memorie selectivă care șterge orice greșeală. “Nu voi vorbi despre ceea ce a făcut soțul meu, nu știu ce a făcut”, susține Umm Usma. Femeia consideră că atîta timp cît a trăit sub influența ISIS, a trăit în democrație și pace.

Luptătorii ISIS s-au folosit de familii ca o ultimă linie de apărare. ″Într-o zi, cel puțin 2.000 de oameni au fost uciși”, a declarat un băiat irakian care a supraviețuit luptei. “Erau vehicule parcate între corturile familiilor, știam că vehiculele erau țintite, așa că le-am spus să scoată vehiculele departe, dar nu au făcut-o, iar vehiculele au explodat”. Printre luptătorii ISIS, pe cîmpul de luptă din Baghouz, au fost aduși copiii și soțiile lor.

Aproximativ 169 de copii au murit în Baghouz, în timpul evacuărilor. Cei care rămîn sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi. Și există pericolul ca guvernele occidentale să îi ignore și să îi uite în Siria. Ei sunt încă în grija părinților extremiști. Cei care au supraviețuit jihadiștilor au fost aduși în camioane în tabăra al-Hol, locul unde ISIS a vîndut femeile Yazidi ca sclave. Nu departe, sute de kurzi au fost uciși într-un singur atac ISIS. Școala cu două etaje din sat are încă pavilionul califatului pictat pe zid.

În ciuda puținelor state care au acceptat repatrierea cetățenilor săi din Siria, rămîn întrebările: cîtă milă ar trebui să i se arate unui inamic care, la rîndul său, nu a dat dovadă de compasiune? Și ce urmează să devină femeile și copiii jihadiștilor acum că gruparea ISIS a fost învinsă?

Planul NASA pentru a ajunge Marte

Mii de ore de antrenamente, nervi de oţel şi inspiraţie - sunt doar cîteva dintre ingredientele care transformă un om într-un astronaut. În centrul de antrenament al NASA din Houston, astronauţi veterani şi bobocii care nu au mai ieşit pînă acum în spaţiu se pregătesc cot la cot pentru următorul zbor spre Staţia Spaţială Internaţională.

În Centrul Spațial Johnson, astronautul italian Luca Parmitano se antrenează într-un uriaș rezervor de apă. Este echipat ca pentru o ieșire în spațiu, iar misiunea de astăzi este să învețe să repare un echipament care nu a fost proiectat să fie reparat vreodată.

Luca Parmitano, astronaut italian: “Trebuie să vii în mod constant cu idei noi și ingenioase pentru a repara lucrurile, cum să te poziționezi în spațiu. Trebuie să înveți cum să folosești echipamente care nu au mai fost folosite pînă acum. “Partea bună este că voi comanda cel mai bine antrenat echipaj de pe Pămînt... și din afara lui. Așa că nu trebuie să am prea mare grijă de ei. Nu e loc de greșeli în spațiu, așa că antrenamentele sunt critice. Mai ales că atenția tuturor trebuie să fie și la sutele de experimente pe care trebuie să le efectueze. “Unele dintre experimentele care se desfășoară deja pe stația spațială durează chiar și ani de zile. Așa că, în orice moment, pe ISS pot avea loc între 200 și 300 de experimente simultan.” Parmitano va conduce următoarea misiune către Stația Spațială Internațională, alături de cosmonautul rus Alexander Skvortsov și astronautul american Andrew Morgan.

În 2017, astronautul francez Thomas Pesquet a petrecut 6 luni pe Stația Spațială Internațională. Acum a lăsat costumul spațial pentru cămașă și antrenează noua generație de astronauți. Are un rol esențial în centrul de comandă: ține legătura cu echipajul și îl ghidează în timpul ieșirilor în spațiu.

Pentru omenire, următorul pas în cucerirea spațiului este un zbor cu echipaj uman către Marte, dar mai e ceva timp pînă atunci. NASA şi-a propus să trimită prima misiune către planeta Roșie peste aproximativ 10 ani. Între timp, are grijă de astronauţii care se află în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională şi acum cîteva zile le-a trimis o rachetă plină cu echipamente, dar şi cu mîncare pentru Paşte. Racheta cu alimente conţinea curcan afumat, coaste de porc şi sparanghel, porţii suficiente pentru ca cei 6 cosmonauţi ai staţiei să se bucure de sărbătorile pascale, chiar dacă se află departe de familie.

Ce se ascunde în spatele incendiului de la Notre Dame. Detectoarele de foc nu s-au activat

Polițiștii francezi investighează motivul pentru care detectoarele de foc de la Catedrala Notre Dame nu s-au activat în momentul în care a izbucnit incendiul. Catedrala, la care se efectuau lucrări de reabilitare, a luat foc pe 15 Aprilie. Una dintre companiile franceze care se ocupau de lucrări a declarat că alarmele instalate pe schelele montate în jurul Catedralei nu s-au activat. Singura alarmă care s-a activat a fost cea din interiorul clădirii. Potrivit ultimelor investigații, incendiul ar fi pornit din mijlocul acoperișului, la baza tulei. Polițiștii au chemat la declarații mai multe persoane care se aflau în apropierea la momentul izbucnirii incendiului, iar acestea au spus că și-au dar seama ce se întîmplă abia atunci cînd au văzut fumul.

Catedrala Notre-Dame, simbol al Parisului şi al întregii lumi creştine, a fost distrusă parţial de un incendiu devastator. Tot acoperişul bijuteriei arhitecturale gotice este distrus, iar partea cea mai înaltă, fleşa, s-a prăbuşit. Focul a înghițit apoi întregul acoperiş, în partea centrală. Cea mai veche parte a şarpantei datează din secolul al 13-lea, iar cea mai recentă - de acum mai bine de 200 de ani.

Violențe în Paris, în timpul protestelor Vestelor Galbene

A fost din nou o Sîmbătă violentă pe străzile Parisului. Vestele galbene s-au luat la bătaie cu forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Peste 200 de oameni au fost arestaţi. Protestul a adunat nu mai puţin de 9.000 de persoane în Paris şi aproape 30.000 în restul ţării. În fiecare weekend, manifestanţii îi cer Preşedintelui Emanuel Macron să ia o atitudine cu privire la taxele ridicate şi erodarea nivelului de trai. Supăraţi, o parte dintre demonstranţi spun mai nou că efortul de a salva Catedrala Notre Dame, afectată de incendiu, le eclipsează revendicările.

Partidul anti-imigraţie AfD cîştigă teren în preferinţele germanilor 

Partidul anti-imigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) cîştigă terenul în rîndul alegătorilor, iar alianţa conservatoare CDU/CSU (Uniunea Creştin Democrată/Uniunea Creştin Socială) îşi pierde susţinerea, indică un sondaj de opinie citat Duminică de dpa, scrie Agerpres.

AfD, care a devenit populară în urma crizei migraţiei din 2015-2016, se menţine pe locul patru în preferinţele germanilor, cu 13% la nivel federal. În Germania de Est în schimb se clasează pe locul 1, cu 23%, notează dpa. AfD se află cu destul de mult în urma CDU/CSU la nivel federal, dar alianţa cancelarului Angela Merkel a atins, conform noului sondaj, recordul negativ de 28% din preferinţe, cel mai scăzut nivel din acest an şi cu două puncte procentuale mai puţin decît săptămîna trecută. Pe locul al doilea se află Verzii, cu 19%, iar pe locul 3 social-democraţii din SPD cu 18%, cu 1% în creştere faţă de sondajul similar de săptămîna trecută.

Situaţia stîngii radicale Die Linke rămîne neschimbată la 9%, iar liberalii din FDP coboară cu un punct, la 8%, mai arată sondajul, realizat între 11 şi 17 Aprilie de institutul Emnid.

Credința germanilor scade în sondaje

În Germania, o bună parte dintre cei care afirmă că sunt creștini nu cred de fapt în Dumnezeu, relevă un sondaj realizat de institutul Kantar Public la cererea revistei Spiegel, citat de DPA și preluat de DC Business. În 2005, 85% dintre catolici declarau că cred în Dumnezeu, dar numărul lor a scăzut la 75% în sondajul Spiegel publicat în Vinerea Mare din 2019. În privința cultelor protestante, procentul credincioșilor a coborît de la 79% la 67%. Per ansamblu, în 2019 doar 55% din populația Germaniei crede că există "un singur Dumnezeu", față de 66% în 2005. Scepticismul cuprinde și alte aspecte dogmatice: de exemplu, doar 58% dintre protestanți și 61% dintre catolici cred în Învierea lui Iisus Hristos.

Statistica este surprinzătoare, în contextul în care, la sfîrșitul săptămînii trecute, creștinii catolici și protestanți sărbătoresc răstignirea și moartea lui Iisus Hristos, în Vinerea Mare, apoi Învierea Domnului în Duminica Paștilor. Mărturisirea Învierii lui Iisus Hristos este piatra de temelie a creștinismului. Kantar Public a efectuat sondajul în perioada 12-14 Martie 2019 și a chestionat 1.003 persoane care au răspuns la întrebări precum "Credeți în Unul Dumnezeu?" și "Credeți că Iisus Hristos a înviat din morți?".

Masacru în Duminica Paştelui catolic, în Sri Lanka: Mai multe biserici şi hoteluri, cuprinse de flăcări. Bilanţul a crescut la 207 morţi

Cel puţin 207 de persoane au murit, iar numeroase altele au fost rănite în seria de atentate comise Duminică la hoteluri şi biserici din Sri Lanka, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi, informează site-ul cotidianului Le Figaro. O altă explozie, a opta a zilei, a fost confirmată în Sri Lanka, aceasta s-a produs la o casă din Mahawila Gardens, Dematagoda, unde a avut loc și un incendiu, potrivit CNN, scrie Mediafax. Ministrul Apărării, Ruwan Wijewardene, a declarat presei că vor fi luate măsuri pentru a opri activitatea tuturor grupurilor extremiste din țară.

Exploziile, a șaptea și a opta, au avut loc în zonele Dehiwela și Dematagoda, potrivit ministrului Reformelor Economice și Distribuției Publice, Harsha de Silva. Un purtător de cuvînt al Poliţiei din Sri Lanka a declarat că 207 persoane au fost ucise şi aproximativ 500 au fost rănite. Printre persoanele ucise figurează cel puţin 35 de străini. Atentatele au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa.

Şapte persoane au fost arestate în urma atacurilor de Duminică a declarat ministrul Apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewarden. Ca reacţie la atentate, Ministerul Apărării din Sri Lanka a instituit o interdicţie de circulaţie de 12 ore începînd de Duminică seară. Şeful Poliţiei din Sri Lanka, Pujuth Jayasundara, lansase un avertisment în urmă cu zece zile, semnalînd că mişcarea islamistă NTJ (National Thowheeth Jama’ath) plănuia comiterea un atacuri teroriste sinucigaşe.

Un dispozitiv exploziv a fost dezamorsat, Duminică seară, pe aeroportul internaţional din Colombo, la cîteva ore după seria de atentate, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate din Sri Lanka, citate de publicaţiile Metro.co.uk şi Daily Mail.Bomba a fost depistată pe Aeroportul internaţional Katunayake şi a fost dezamorsată de echipele pirotehnice. Potrivit autorităţilor, este vorba de un dispozitiv exploziv artizanal.

Liderul suprem al Iranului a numit un nou şef al Gardienilor Revoluţiei

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, l-a numit pe generalul Hossein Salami în postul de şef al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, a relatat Duminică pagina de internet a lui Khamenei, potrivit AFP, scrie Agerpres.

În vîrstă de 58 de ani, Salami era comandant-adjunct al Gardienilor Revoluţiei de nouă ani şi îl va înlocui la conducerea acestei forţe pe generalul de divizie Mohammad Ali Jafari. Numirea survine la mai puţin de două săptămîni după ce SUA au înscris Gardienii Revoluţiei pe lista „organizaţiilor teroriste”. „Ţinînd cont de capacităţile dvs. şi de experienţa dvs. semnificativă cu diferite responsabilităţi revoluţionare (…), vă promovez general de divizie şi comandant-şef al Gardienilor Revoluţiei”, a precizat ayatollahul Khamenei într-un comunicat.

Salami a luptat în războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988) şi a condus de asemenea forţele aeriene ale Gardienilor Revoluţiei. Numirea sa este motivată de „necesitatea schimbării conducerii” Gardienilor Revoluţiei, cerut de Jafari însuşi, potrivit lui Khamenei. În Octombrie, Salami a spus că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui „să se antreneze să înoate în Marea Mediterană” deoarece, în opinia sa, ar putea fi forţat să fugă din ţară, conform agenţiei de presă FARS, apropiată de conservatori iranieni.

Creată în 1979 la scurt timp după Revoluţia Islamică, forţa armată Gardienii Revoluţiei numără, conform Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), circa 125.000 de membri plasaţi sub autoritatea directă a liderului suprem. Spre deosebire de armata naţională, Gardienii Revoluţiei nu au ca prim rol să asigure protecţia integrităţii teritoriale a ţării: conform Constituţiei, misiunea lor este „protejarea Revoluţiei şi a realizărilor sale”.

Avertisment pentru Donald Trump – Președintele SUA riscă să fie demis pentru obstrucţionarea Justiţiei

Partidul Democrat, majoritar în Camera Reprezentanţilor, va continua investigaţiile în cazul Preşedintelui Donald Trump, care riscă să fie vizat de procedura demiterii în cazul în care se va constata că a încercat să obstrucţioneze Justiţia, a afirmat Duminică Jerrold Nadler, un lider al opoziţiei, scrie mediafax.

Partidul Democrat va continua investigaţiile Congresului asupra activităţilor Preşedintelui Donald Trump „pentru a afla în ce sens conduc dovezile”, a declarat Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor. „Obstrucţionarea Justiţiei, dacă se va confirma, ar fi o infracţiune pasibilă de procedura demiterii”, a atras atenţia Jerrold Nadler, citat de postul tv NBC şi de cotidianul The New York Times.

Camera Reprezentanţilor a emis, Vineri, o ordonanţă prin care somează Departamentul Justiţiei să transmită Congresului SUA versiunea completă a raportului elaborat de Comisia Robert Mueller, pentru continuarea investigaţiilor în cazul ingerinţelor electorale ruse. Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor, a cerut Departamentului Justiţiei să se conformeze solicitării pînă pe 1 Mai. Comisia Robert Mueller nu a formulat recomandări de inculpare a lui Donald Trump pentru obstrucţionarea Justiţiei, dar Preşedintele nu a fost exonerat, decizia urmînd să aparţină Congresului, notează agenţia AP. „Comisia pentru Afaceri Judiciare trebuie şi are dreptul de a vedea versiunea completă a raportului şi dovezile referitoare la practicile de pînă acum”, a argumentat Nadler.

Comisia Robert Mueller a oferit Departamentului Justiţiei versiunea completă a raportului de anchetă privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte între echipa electorală a lui Donald Trump şi Moscova. Secretarul Justiţiei, William Barr, care este şi procuror general, a redactat raportul, ţinînd secrete anumite fragmente ale documentului. O versiune redactată a fost trimisă Congresului, iar alta a fost publicată.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat, Vineri, „nebunescul raport” elaborat de procurorul special Robert Mueller, despre care crede că este opera unor politicieni „democraţi” care îl urăsc. „Sunt făcute afirmaţii despre mine de anumiţi oameni, în nebunescul raport Mueller, scris de fapt de 18 democraţi furioşi care mă urăsc; sunt afirmaţii fabricate şi total neadevărate. Este vorba de o farsă lansată în mod total ilegal şi care nu ar fi trebuit să se întîmple niciodată”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a temut că investigaţia privind ingerinţele ruse îi va aduce „sfîrşitul mandatului” şi a încercat să îl demită pe procurorul special Robert Mueller, arată raportul comisiei de anchetă. Conform raportului Comisiei Robert Mueller, în Mai 2017, cînd a aflat că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, l-a numit pe Robert Mueller procuror special responsabil de investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusa colaborare a echipei sale de campanie cu Moscova, Donald Trump a declarat: „Este teribil. Acesta este sfîrşitul Preşedinţiei mele”.

În Iunie 2017, pe fondul relatărilor că Donald Trump ar fi fost anchetat pentru obstrucţionarea Justiţiei, Preşedintele SUA i-a cerut consilierului juridic de la Casa Albă, Donald „Don” McGahn, să îl îndemne pe procurorul general să îl demită pe Robert Mueller întrucît ar fi fost în situaţii de „conflict de interes” şi trebuia „înlăturat”. Don McGahn a refuzat să îndeplinească ordinul.

În raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acţiuni ale Preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării Justiţiei, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele. „Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acţiunile publice ar fi motivate de o intenţie coruptă, puterea Preşedintelui de a influenţa acţiuni, persoane şi evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenţia prin mijloacele de comunicare în masă. Şi nici un principiu juridic nu exclude acţiunile publice din statutul actelor de obstrucţionare a justiţiei”, a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey şi la cazul lui fostului consilier prezidenţial Michael Flynn.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat Joi că raportul Comisiei Robert Mueller arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia şi nici acţiuni de obstrucţionare a Justiţiei. „Nu a fost nici o complicitate şi nici o acţiune de obstrucţionare a Justiţiei. Jocul s-a încheiat pentru cei care instigă la ură şi pentru democraţii radicali de stînga”, a transmis Donald Trump, prin Twitter, după publicarea versiunii redactate a raportului Comisiei Robert Mueller. Liderii opoziţiei din SUA, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, au constatat că există „diferenţe puternice” între interpretarea secretarului Justiţiei, William Barr, şi ceea ce scrie în raportul Comisiei Robert Mueller despre presupusa obstrucţionare a Justiţiei de către Preşedintele Donald Trump.