Realitatea internationala pe scurt (20 Iunie 2018)

Noi bombardamente israeliene în Fîșia Gaza

Armata israeliană a anunțat că a lovit în noaptea de Marți spre Miercuri aproximativ 25 de ținte în Fîșia Gaza. Îîntr-un comunicat, s-a arătat că este vorba de o ripostă, după ce înregistrase în prealabil circa 30 de tiruri cu dinspre Fîșia Gaza în direcția Israelului, informează AFP. Noile ostilități intervin într-un climat de tensiune sporită de mai multe săptămîni în interiorul și în jurul Fîșiei Gaza. Din 30 Martie, a început în regiunea situată între Israel, Egipt și Marea Mediterană o mobilizare intitulată „marele marș al întoarcerii”, care a generat violențe sîngeroase. De atunci, peste 120 de palestinieni au fost uciși de tiruri israeliene, majoritatea în violențe de-a lungul barierei israeliene de securitate. Numeroși actori internaționali și-au exprimat îngrijorarea față de aceste tensiuni în creștere și degradarea situației umanitare și economice în Fîșia Gaza, avertizînd împotriva riscului unui nou război.  Israel și Mișcarea Hamas, care controlează Fîșia Gaza, s-au confruntat în trei războaie începînd cu anul 2008. Din 2014 există un armistițiu între cele două părți, pus la încercare cu regularitate de acte ostile.

SUA se retrag din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului!

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a anunțat că SUA se retrag din Consiliul pentru Drepturile Omului (UNHRC). Decizia vine la o zi după ce Biroul Înaltului Comisar ONU a criticat politica SUA de a separa copiii de părinții lor migranți la granița cu Mexicul. Haley acuză Consiliul, la rîndul său, că nu îi trage la răspundere pe cei care nu respectă drepturile omului și are o atitudine negativă față de Israel, anunță CNN.

 „Astăzi SUA au luat atitudine față de cei care nu respectă drepturile omului prin retragerea din UNHRC. Prin protejarea celor care nu respectă drepturile omului și implicarea în campanii de denigrare împotriva țărilor democratice, UNHRC se face de rîs, își face membrii de rîs și misiunea sa. Timp de mai mulți ani, UNHRC a fost implicat în mai multe abuzuri anti-americane și anti-Israel iar zilele participării SUA s-au încheiat”, a anunțat pe Twitter și vicepreședintele Mike Pence. 

 De două luni, părinții familiilor care intră ilegal în SUA dinspre Mexic sunt urmăriți și încarcerați iar copii lor sunt ținuți în centre de retenție, în așteptarea verdictului pentru părinți. Politica separării a fost instaurată după ce ministrul Justiției, Jeff Sessions, a decis să aplice din Aprilie conceptul de „toleranță zero” în privința migrației. „SUA nu vor fi o tabără de migranți sau un centru de retenție pentru refugiați. Uitați-vă ce se întîmplă în Europa și în alte locuri ale lumii; nu pot accepta așa ceva în SUA, nu face parte din planurile mele”, susține Președintele Donald Trump, potrivit www.rfi.ro. Situația a iscat o polemică aprigă în SUA. Potrivit unui sondaj CNN, 67% din persoanele interogate dezaprobă separarea familiilor la frontiera mexicană.

Merkel şi-a pierdut încrederea germanilor

Trei sferturi dintre germani nu cred că Angela Merkel va reuşi să obţină o soluţie europeană la disputa pe tema imigraţiei, care tensionează relaţiile cancelarului cu aliaţii săi bavarezi din Guvern, se arată într-un sondaj difuzat Miercuri, relatează Reuters. Uniunea Creştin-Socială (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul lui Merkel, i-a dat Luni cancelarului un termen de două săptămîni pentru a obţine un acord cu aliaţi europeni, după ce Guvernul german de coaliţie era aproape să eşueze din cauza disputei în legătură cu imigraţia dintre creştin-democraţi şi social-democraţi. Sondajul, realizat pe un eşantion de 5.038 de persoane de către institutul Civey pentru cotidianul Die Welt, arată că 74,7% dintre cei chestionaţi s-au declarat sceptici, în timp ce 18,1% cred că Merkel va purta cu succes negocieri.

Horst Seehofer, liderul CSU, şi ministru de Interne al Germaniei, doresc returnarea migranţilor deja înregistraţi într-o altă ţară a UE, dar Merkel se opune oricărei măsuri unilaterale care să contravină politicii sale de deschidere din 2015 şi care să îi submineze autoritatea. Ministrul de Interne bavarez Joachim Herrmann (CSU) s-a declarat optimist la postul Deutschlandfunk că Angela Merkel va încheia acorduri bilaterale cu alte ţări membre ale UE privind returnarea migranţilor. Herrmann a subliniat comentariile lui Seehofer potrivit cărora vor avea loc pregătiri în cazul unui eşec al Angelei Merkel, astfel că, începînd cu prima săptămînă din Iulie, Poliţia federală ar putea returna migranţi înregistraţi în altă parte. ”Este necesar aceasta. Nu mai putem să ne uităm cum are loc un turism al refugiaţilor pe cuprinsul Europei”, a declarat Herrmann.

Potrivit declaraţiilor ministrului bavarez, returnarea de la 1 Iulie a migranţilor înregistraţi deja în alte ţări ale UE va fi o măsură legală. ”Este legislaţia existentă”, a spus el. Liderul grupului parlamentar al CDU/CSU, Volker Kauder, a avertizat în legătură cu o acţiune unilaterală a Germaniei privind politica refugiaţilor. ”Cred că, în cele din urmă, putem soluţiona problema cu vecinii noştri europeni, şi nu de unii singuri”, a declarat Kauder la postul ZDF, exprimîndu-şi optimismul că Angela Merkel va reuşi să încheie acorduri cu parteneri europeni pentru returnarea refugiaţilor. Cancelarul austriac Sebastian Kurz se va întîlni probabil cu Angela Merkel şi cu alţi lideri europeni în această săptămînă pentru a discuta despre migraţie, a mai spus Kauder. 

Sprijiniţi de CIA, poliţiştii germani au dejucat un atentat cu ‘armă biologică’

Un atentat cu ‘bombă biologică’ cu ricină, o otravă foarte puternică, a fost dejucat în Germania, a declarat Miercuri şeful Poliţiei Judiciare, Holger Münch, după arestarea unui tunisian la Koln săptămîna trecută, informează AFP. ‘Au existat în acest caz pregătiri concrete pentru a comite o astfel de acţiune, cu un fel de armă biologică, şi este vorba despre ceva fără precedent în Germania’, a declarat Münch la radioul public. ‘Percheziţiile au relevat că suspectul produsese deja ricină’, otrava de origine vegetală cea mai violentă cunoscută în prezent, a mai declarat Münch. Anchetatorii dispun de elemente ce duc spre legături ale suspectului cu organizaţia Stat Islamic, a adăugat el.

Ricina, de 6.000 de ori mai puternică decît cianura, este mortală dacă este ingerată, inhalată sau injectată. Împotriva sa nu există antidot. Holger Münch a mai precizat că au fost găsite ‘un mare număr de seminţe de ricin, care permiteau producerea’ otrăvii, ‘precum şi diverse alte ustensile necesare fabricării unui exploziv’. Conform Parchetului Antiterorist, au fost confiscate o mie de seminţe de ricin. Rămîne ca anchetatorii să stabilească care era obiectivul vizat de atentat şi dacă suspectul a avut complici. Tunisianul de 29 de ani, prezentat ca Seif Allah H., fusese reperat ‘cu cîteva luni în urmă’ de autorităţi şi se afla sub supraveghere. Arestarea sa a fost posibilă datorită cooperării cu ‘servicii de securitate naţionale şi internaţionale’, a mai spus şeful Poliţiei Judiciare.

Conform presei germane, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a fost cea care a avertizat prima Poliţia germană, după ce reperase cumpărarea de către suspect de pe internet a unor substanţe putînd servi la fabricarea unei bombe. Atacuri islamiste cu substanţe toxicologice sunt posibile oricînd în Germania, a avertizat Miercuri o sursă din cadrul serviciului de informaţii interne BfV, citată de Reuters. Militanţi ai SI au efectuat experimente cu ricină în trecut şi au şi produs-o, a indicat sursa, precizînd că organizaţia jihadistă a scos un manual cu instrucţiuni detaliate de producere a acestei otrăvi, încurajînd astfel folosirea ei. În luna Mai, autorităţile franceze au anunţat dejucarea unui atentat cu exploziv sau cu ricină la Paris. Un egiptean în vîrstă de 20 de ani a fost arestat şi încarcerat în acest caz.

Nivel record al turcilor din străinătate care s-au prezentat la vot în cadrul alegerilor de Duminică

Numărul turcilor care au votat în străinătate în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 24 Iunie din Turcia a atins un nivel record de 1,49 milioane, a anunţat Miercuri şeful Consiliului Electoral Suprem, Sadi Guven, citat de agenţia Reuters. Alegerile au loc în Turcia Duminică, 24 Iunie, cînd Preşedintele Recep Tayyip Erdogan candidează pentru un nou mandat, în încercarea de a-şi prelungi puterea ce durează deja de 15 ani şi de a-şi asuma noi atribuţii prezidenţiale, despre care el spune că ţara are nevoie pentru a răspunde ameninţărilor de ordin economic şi securitar.

Votul la misiunile diplomatice turce în străinătate a început pe 7 Iunie şi s-a încheiat pe 19 Iunie seara. Sondajele de opinie sugerează că rezultatul alegerilor ar putea fi unul strîns, fiind posibil ca partidul lui Erdogan, AKP, să-şi piardă majoritatea parlamentară şi ca un al doilea tur de scrutin prezidenţial să aibă loc pe 8 Iulie. Aproximativ 3,047 milioane de alegători turci sunt înregistraţi în străinătate, ceea ce înseamnă că rata participării la vot în străinătate este de 48,8%. Expaţii pot încă să voteze pînă la 24 Iunie la punctele de trecere a frontierei Turciei. Rata participării la vot în Turcia propriu-zisă este în general mult mai mare. Ea a fost de 85% la alegerile parlamentare din Noiembrie 2015, cînd numărul turcilor care au votat în străinătate a fost de 1,3 milioane. La referendumul din 2017 au votat 1,4 milioane de turci peste hotare, potrivit agenţiei Anadolu. 

În ciuda declaraţiilor categorice ale lui Salvini, peste 500 de migranţi au fost debarcaţi în Sicilia

Nava Diciotti a Gărzii de coastă italiene a sosit Marţi seara în portul Pozzallo (în Sudul Siciliei), unde urma să debarce peste 500 de migranţi, între care 40 salvaţi în urmă cu o săptămînă în largul Libiei de o navă a marinei americane, informează AFP, potrivit agerpres. „Diciotti a acostat în cele din urmă la Pozzallo, ajutînd astfel 522 de persoane”, a indicat într-o postare pe Twitter Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). „Ei au fost ajutaţi în diverse operaţiuni, 42 dintre ei supravieţuind înecului şi avînd nevoie urgentă de îngrijiri medicale şi de asistenţă psihologică”, a adăugat agenţia ONU, care afirmă că este alături de autorităţile italiene şi de organizaţiile umanitare.

Zece dintre aceşti migranţi foarte deshidrataţi, între care şase copii, trei femei şi un bărbat, fuseseră anterior aduşi cu prioritate la Pozzallo şi încredinţaţi Crucii Roşii italiene. Nu se ştie dacă ei făceau parte din grupul din 40 de migranţi salvaţi în largul Libiei Marţea trecută şi care au petrecut apoi o săptămînă pe mare, mai întîi pe USNS Trenton, o navă de mare viteză a marinei americane, iar apoi la bordul vasului Diciotti pe care au fost în cele din urmă transportaţi. În cursul salvării lor, 12 corpuri neînsufleţite au fost de asemenea reperate de echipajul de Trenton, care a preferat totuşi salvarea supravieţuitorilor, conform unui comunicat al marinei americane. Nava ONG Sea Watch, chemată în ajutor, se afla în apropiere şi şi-a oferit sprijinul cu condiţia să poată acosta cu aceşti migranţi într-un port italian, ceea ce autorităţile italiene au refuzat.

Matteo Salvini, ministru de Interne şi noul om forte al politicii italiene, a declarat clar că va fi de acum înainte imposibil navelor organizaţiilor neguvernamentale care vin în ajutorul migranţilor aflaţi în dificultate în largul coastelor Libiei să-şi debarce „încărcătura umană” în porturile italiene. Conform acestor noi directive, nava umanitară Aquarius, cu 630 de migranţi la bord, fusese constrînsă să rămînă în largul coastelor malteze înainte de a se îndrepta spre Spania, unde a acostat Duminică după o săptămînă de peregrinări pe mare. Noul ministru de Interne italian, care şi-a preluat atribuţiile la 1 Iunie, acuză ONG că se fac complice ale traficanţilor care operează în Libia.

Justiţia italiană a clasat totuşi Marţi, în lipsă de probe, un dosar în care două organizaţii neguvernamentale, între care Sea Watch, erau acuzate că au legături cu aceşti traficanţi şi că au favorizat imigraţia clandestină în Italia. „Vrem să punem capăt acestui trafic cu fiinţe umane şi dacă există alte nave, alte ONG-uri sub pavilion străin, noi ne vom menţine acelaşi raţionament”, a afirmat Salvini în weekendul trecut. Acesta a promis Marţi că Italia va prezenta o propunere în materie de politică migratorie partenerilor săi europeni în „două-trei zile”. 

OMS consideră că transsexualismul nu trebuie să mai fie considerat o afecţiune psihică

OMS apreciază că transsexualitatea – faptul de a avea sentimentul de apartenenţă la sexul opus – nu mai trebuie să fie considerat o boală mentală, o decizie care urmează să fie supusă validării ţărilor în 2019, relatează AFP, potrivit news.ro. Acesta este lucrul care rezultă din a 11-a versiune a Clasificării Internaţionale a Maladiilor (CIM), publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) săptămîna aceasta şi prima actualizare globală a acestei nomenclaturi de la începutul anilor ’90. Documentul – intitulat CIP-11 – urmează să fie prezentat Adunării Mondiale a Sănătăţii, în Mai 2019, la Geneva, în vederea adoptării de către statele membre şi va intra în vigoare pe 1 Ianuarie 2022.

Noua clasificare comportă noi capitole, inclusiv unul dedicat sănătăţii sexuale. El acoperă afecţiuni clasate anterior în altă parte, precum ”incongruenţa de gen”, adică transsexualismul, clasat pînă acum la tulburările mentale. Una dintre ”foarte marile probleme” este că ”faptul de a lega transsexualitatea de bolile mentale este stigmatizant”, a declarat pentru AFP Lale Say, însărcinată cu Departamentul Sănătăţii Reproductive şi Cercetarea la OMS. De asemenea, OMS se aşteaptă ca această nouă clasificare a transsexualităţii ”să reducă stigmatizarea, ceea ce ar putea contribui la o mai bună acceptare a acestor persoane în societate (…) şi chiar la creşterea accesului lor la îngrijiri de sănătate”, a declarat ea.

În Februarie 2010, Franţa a fost prima ţară din lume care a scos transsexualitatea de pe lista afecţiunilor psihiatrice. Noua clasificare OMS – CIM-11 – prevede totodată un nou capitol despre medicina tradiţională. În contextul în care milioane de persoane recurg la ea în lume, medicina tradiţională nu a fost niciodată repertoriată în acest sistem. Tulburarea de joc video a fost adăugată, la rîndul ei, la secţiunea tulburărilor adictive.

Justiţia franceză a condamnat statul german pentru „muncă la gri”

Statul german a fost condamnat Marţi de Justiţia franceză pentru „muncă la gri”, într-un doar privind un „fond secret” ce era folosit mai demult la reşedinţa Ambasadei Germaniei în Franţa, informează AFP. Jurisdicţia de la Paris care judecă litigii de muncă a condamnat „Republica Federală Germană” la plata a „14.694 de euro pagube-interese pentru muncă la gri” şi 700 de euro pentru cheltuieli de judecată unui fost angajat al serviciilor sale diplomatice din Franţa.

Demis în Primăvara lui 2016, după şapte ani şi jumătate de muncă la reşedinţa Ambasadei Germaniei la Paris, bărbatul a cerut peste 200.000 de euro despăgubiri pentru demitere fără motive reale şi serioase, pentru hărţuire şi prejudiciu moral, muncă la gri şi neplata orelor suplimentare. El a obţinut cîştig de cauză doar în acuzaţia privind „munca la gri”, a confirmat pentru AFP avocatul lui, Antoine Gillot, „siderat” şi hotărît să înainteze apel.

Suplimente de venituri în numerar erau înmînate personalului în timpul unor evenimente private organizate seara la reşedinţa ambasadorului. În Vara anului 2015, ambasadoarea a distribuit, iniţial, „restul” de „fonduri secrete” tuturor angajaţilor, la cererea şefului de personal şi contrar opiniei bucătarului, potrivit avocatului Gillot. Clientul lui ar fi plătit acea suma şefului de personal, concediat în urma acuzaţiilor formulate de acelaşi bucătar. În faţa Justiţiei muncii de la Paris, la mijlocul lui Mai, statul german nu a dezminţit aceste suplimente directe. „Nu le voi nega”, însă este vorba de „sume mici” şi această practică a încetat „imediat” ce noul ambasador a aflat de ea, a dat asigurări avocata Ambasadei, Cathy Noll. Judecătorii au făcut „minimul”, recunoscînd „munca la gri”, a estimat la rîndul său Gillot.

Turkmenistanul interzice poligamia

Parlamentul din Turkmenistan a adoptat o lege care interzice poligamia în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, cu populaţie majoritar musulmană, a informat Marţi ziarul oficial Neutralnî Turkmenistan, citat de AFP, potrivit agerpres. „Poligamia nu este autorizată în Turkmenistan”, stipulează legea publicată în ziar. Această lege vine astfel să completeze Codul familiei turkmen, adoptat de Parlament în 2012, care nu menţiona acest subiect sensibil pentru societatea turkmenă, unde o tradiţie poligamă era foarte puternică înainte de perioada sovietică. „Poligamia înseamnă o coabitare cu două sau mai multe femei în acelaşi timp”, precizează legea.

În Turkmenistanul sovietic, poligamia era deja considerată un delict şi pasibil de doi ani de închisoare. Dar la mai puţin de un deceniu după destrămarea URSS, primul Preşedinte turkmen Saparmurat Niazov a anunţat în 1999 că intenţionează să legalizeze uniunile poligame, explicînd că „trebuie respectate cutumele locale şi vechile tradiţii”. Acest Preşedinte capricios, care impusese să fie numit „părinte al turkmenilor” şi a făcut să i se ridice o statuie aurită, nu şi-a oficializat totuşi niciodată această iniţiativă.

Actualul Preşedinte turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, venit la putere în 2006 după decesul lui Saparmurat Niazov, în această ţară care rămîne una din cele mai închise ale planetei, şi-a dezvoltat propriul cult al personalităţii şi beneficiază şi el de o statuie din aur la Ashgabat, Capitala ţării.