Realitatea internationala pe scurt (20 Ianuarie 2020)

Noi proteste în Hong Kong, soldate cu violență. S-a intervenit cu gaze lacrimogene

Noi proteste au avut loc la Hong Kong, duminică, manifestaţiile fiind marcate de violenţe, relatează AP. Potrivit sursei citate, mii de manifestanţi strînşi într-un parc au cerut reforme electorale şi boicotarea Partidului Comunist Chinez. După ce unii ofiţeri de Poliţie în civil au fost atacaţi de protestatari, poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene, transmite News.ro.

Purtînd îmbrăcăminte neagră şi măşti, participanţii la protest au afișat bannere cu mesajul “Free Hong Kong” şi au fluturat steagurile Statelor Unite şi Marii Britanii. Potrivit presei din Hong Kong, organizatorul protestului, Ventus Lau, a fost arestat de poliţişti pentru că ar fi încălcat condiţiile impuse de poliţie pentru manifestaţie.

Hong Kong este din Iunie 2019 teatrul unei crize politice fără precedent. Mişcarea pro-democraţie a apărut ca o respingere a unui proiect al Hong Kongului de autorizare a extrădărilor către China şi s-a transformat într-o sfidare a autorităţilor comuniste, de o amploare fără precedent de la retrocedarea în 1997 a acestei foste colonii britanice.

Putin avertizează că le va închide gura celor care încearcă să rescrie istoria

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că va crea un centru de documente de arhivă pentru a le închide gura celor care încearcă să rescrie istoria şi să bagatelizeze rolul ruşilor în victoria împotriva nazismului, a relatat EFE, potrivit agerpres. „Vom crea un centru de documente de arhivă. Şi le vom închide gura celor care încearcă să rescrie istoria, să o prezinte în mod fals şi să bagatelizeze rolul taţilor şi bunicilor noştri care au apărat patria şi, practic, întreaga lume de ciuma brună”, a declarat Sîmbătă Putin, citat de agenţia Interfax.

Liderul de la Kremlin a făcut aceste declaraţii în Sankt Petersburg, la o întîlnire cu veteranii de război şi reprezentanţii organizaţiilor patriotice, în cadrul evenimentelor care marchează 77 de ani de la spargerea blocadei Leningradului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Vom închide gurile murdare pe care le deschid anumiţi domni din străinătate cu scopul de a bifa obiective politice pe termen scurt, le vom închide gurile cu informaţii obiective fundamentale”, a insistat Putin, care a dat ca exemplu Israelul, care nu permite nimănui să uite de Holocaust. „Organizaţiile evreieşti şi Guvernul Israelului fac foarte bine că nu lasă lumea să uite Holocaustul”, a apreciat Putin, adăugînd că multe dintre victimele nazismului au fost evrei din Uniunea Sovietică.

Putin a subliniat că nici ruşii nu trebuie să permită nimănui să uite victimele din rîndul poporului rus şi ale altor popoare din Uniunea Sovietică. Preşedintele rus a anunţat că în următoarele zile va efectua o vizită în Israel pentru inaugurarea unui monument dedicat victimelor blocadei Leningradului. „Sunt foarte recunoscător Guvernului Israelului şi tuturor promotorilor acestei iniţiative. Este un rezultat bun. Păstrează vie amintirea victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial şi celor care au avut o contribuţie decisivă la zdrobirea naziştilor”, a mai spus Putin.

Şeful statului rus a mai declarat că, pentru a marca 75 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, la 9 Mai, fiecare veteran de război rus va primi o primă de 75.000 de ruble (ceva mai mult de 1.200 dolari), în timp ce membrii ariergărzii urmează să primească 50.000 de ruble (aproximativ 820 de dolari).

Cum vrea Trump să combată inundațiile din New York, cauzate de încălzirea globală

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a criticat pe Twitter propunerea potrivit căreia, pentru a preveni pagubele produse de eventualele inundații în New York, ar trebui să se construiască un dig. „Un dig masiv în valoare de 200 de miliarde de dolari construit în jurul New Yorkului pentru a proteja de furtuni este o idee costisitoare, prostească și deloc prietenoasă cu mediul, care probabil nu va funcționa oricum. De asemenea, ar arăta oribil. Îmi pare rău, va trebui să vă pregătiți mopurile și gălețile”, a scris Trump, într-o postare pe Twitter.

Potrivit The New York Times, Corpul de Armată ar fi estimat că digul ar costa 119 miliarde de dolari și nu 200 de miliarde, cum ar fi spus Trump, și că ar dura aproape 25 de ani să fie gata. Acest dig este una dintre propunerile Corpului de Ingineri al Armatei Statelor Unite, prin care își propunea să ajute comunitățile locale să înțeleagă mai bine care sunt riscurile schimbărilor climatice, transmite mediaite.com.

Masacru după un atac cu rachetă asupra unei moschei

Cel puţin 70 de soldaţi proguvernamentali au fost ucişi într-un tir cu rachetă lansat de rebelii houthi împotriva moscheii amplasate în tabăra lor din provincia Marib, Yemen, au anunţat Duminică medici şi reprezentanţi militari. Morţii şi răniţii au fost transportaţi la spitalul din oraşul Marib. Preşedintele Yemenului, Abd Rabbo Mansour Hadi, a pus responsabilitatea atacului, pe care l-a calificat drept “laş şi terorist”, în seama rebelilor houthi, potrivit agenţiei oficiale Saba, informează Agerpres.

Potrivit EFE, care citează televiziunea de stat saudită Al Ekhbariya, atacul s-a produs în timpul rugăciunii musulmane de la orele serii. Moscheea a fost vizată de o rachetă şi apoi de o dronă. Pînă în prezent, rebelii houthi, despre care se bănuieşte că sunt susţinuţi de Iran, nu au revendicat atacul. Marib este un oraş petrolier controlat de forţele loiale Preşedintelui Hadi, recunoscut la nivel internaţional, şi beneficiază de prezenţa trupelor coaliţiei arabe conduse de Arabia.

Vladimir Putin respinge ideea liderilor sovietici pe viaţă

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat Sîmbătă că nu doreşte ca Rusia să se întoarcă la practica din epoca sovietică de a avea conducători pe viaţă care au murit în funcţie fără o strategie de succesiune adecvată, relatează Reuters, scrie agerpres. Comentariile sale, făcute la Sankt Petersburg în prezenţa unor veterani din cel de-Al Doilea Război Mondial, survin la cîteva zile după ce a dezvăluit o schimbare rapidă a sistemului politic care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din funcţia de premier şi a Guvernului acestuia.

În comentariile sale de Sîmbătă, Putin, care a spus deja că doreşte ca mandatele viitorilor Preşedinţi să fie limitate la două, deşi în prezent el se află la al patrulea mandat, a respins ideea Preşedinţilor ruşi pe viaţă.

”În ceea ce priveşte mandatele (prezidenţiale) pentru a rămîne la putere înţeleg… că (îngrijorare pentru acest lucru) are legătură pentru mulţi oameni cu preocupări despre societate, stat şi stabilitate internă şi externă”, a declarat Vladimir Putin. ”Dar ar fi foarte îngrijorător să ne întoarcem la situaţia de la mijlocul anilor ’80, cînd liderii de stat rămîneau la putere, unul cîte unul, pînă la sfîrşitul zilelor şi plecau din funcţie fără a asigura condiţiile necesare pentru o tranziţie a puterii. Aşa că ar fi mai bine să nu se revină la acea situaţie”, a spus preşedintele rus. Perioada sovietică a fost marcată de o serie de lideri precum Leonid Brejnev, Iuri Andropov şi Konstantin Chernenko, care au murit cu toţii în timp ce se aflau în funcţie.

Australia nu scapă de probleme. Ploile torențiale și inundațiile fac prăpăd

După incendiile de vegetaţie care au provocat moartea a 28 de oameni şi a sute de milioane de animale şi păsări, Australia se confruntă cu alte probleme. Ploile torenţiale au făcut prăpăd în Estul acestei ţări, însa în regiuni în care nu sunt semnalate incendii.

Zeci de persoane au avut nevoie de ajutorul autorităţilor pentru a fi evacuate din case, după ce apele au acoperit terenuri şi şosele pe suprafeţe mari. Cele mai afectate regiuni de ploile torenţiale au fost în statul Queensland din Nord-Estul Australiei, unde precipitaţiile au ajuns la 300 de litri pe metru pătrat într-o oră. Prin urmare, apele au blocat principalele drumuri şi au inundat suprafeţe întinse de terenuri, locuinţe sau centre comerciale. Meteorologii nu sunt alarmaţi şi văd acest fenomen nu ca pe un potop, ci o o excepţie rar întîlnită.

Ploile au venit în regiuni unde pînă acum cîteva zile era secetă, iar oamenii aşteptau un norişor de ploaie. Ploaia a venit pînă la urmă, dar în cantităţi mult mai mari decît se aşteptau localnicii. În statul australian New South Wales din Sud-Estul ţării, precipitaţiile au fost de 173 de litri pe metru pătrat. În acest timp, în statul Victoria, din Sudul ţării, incendiile de vegetaţie continuă să pună probleme autorităţilor, mai ales că regiunea a fost ocolită de ploi . Din Septembrie și pînă acum, flăcările au mistuit peste 2.600 de case şi au ars mai bine de 10,3 milioane de hectare de vegetaţie.

Primăria din Amsterdam vrea să preia datoriile tinerilor

Primăria Amsterdam vrea să preia datoriile tinerilor care locuiesc în oraș, astfel încît aceștia să își poată continua studiile sau să-și găsească un loc de muncă. Municipalitatea crede că presiunea creditelor îi împiedică pe olandezii aflați la început de drum să progreseze în carieră. O instituție de credit a Primăriei va cumpăra datoriile de la bănci și va acorda o refinanțare tinerilor. Aceștia vor putea să-și reducă din debit dacă își continuă studiile sau dacă se înscriu la programe de training. Un program pilot va începe în Februarie. Fiecare persoană care va fi inclusă în acesta va primi și un consilier, care le va oferi sfaturi în legătură cu finanțele personale. Mai bine de o treime dintre tinerii cu vîrste între 18 și 34 de ani din Amsterdam au datorii. La nivelul țării, 1.400.000 de tineri au credite de studii, valoarea medie fiind de 13.700 de euro.

Suma incredibil de mare pentru care a fost vîndută o monedă britanică rară, din 1936

O monedă rară cu Regele britanic Edward al VIII-lea, care a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorțată, a fost vîndută pentru suma record de 1 milion de lire sterline. Royal Mint, care face toate monedele pentru Regatul Unit, a transmis că moneda cu semnificație istorică i-a fost vîndută unui colecționar privat.

Suveranul Edward VIII, așa cum este cunoscută moneda, este una dintre cele mai rîvnite din lume și a fost un produs test atunci cînd Regele cînd a urcat pe tron, ​​în Ianuarie 1936, potrivit CNN.

Monedele nu au intrat niciodată în circulație, pentru că Regele a abdicat în același an pentru a se căsători cu Wallis Simpson. Ca Rege și șef al Bisericii Angliei, Monarhului i s-a interzis să se căsătorească cu o persoană divorțată. În discursul său de abdicare, el a spus că a ajuns la concluzia că i-ar fi imposibil să își îndeplinească îndatoririle așa cum și-ar dori fără sprijinul femeii iubite.

Doar șase monede au fost făcute pentru setul de test, a spus Royal Mint, și doar două se află în colecții private. Restul de patru sunt în muzee. Această monedă a fost deținută anterior de un colecționar din Statele Unite, care a cumpărat-o cu 516.000 de lire sterline la o licitație din 2014. Prețul de vînzare de 1 milion de lire sterline face ca aceasta să fie cea mai scumpă monedă britanică vîndută vreodată.

„Suveranul Edward VIII este una dintre cele mai rare monede din lume, așa că nu este de mirare că a stabilit un nou record pentru monedele britanice", a declarat Rebecca Morgan, șefa serviciilor de colecție de la The Royal Mint. „Am fost încîntați să putem localiza o monedă atît de specială pentru clientul nostru și să o readucem în Marea Britanie”, a mai spus Rebecca Morgan.

Facebook și-a cerut scuze după ce a tradus numele Președintelui Chinei ca „Domnul Latrină”

Facebook şi-a cerut scuze pentru traducerea greşită din birmană în engleză a numelui Preşedintelui Chinei, Xi Jinping, care a apărut în transcrierea automată drept „Mr. Shithole” (Domnul Latrină), informează Duminică EFE. „Am rezolvat o problemă legată de traducerile din birmană în engleză şi acţionăm pentru identificarea cauzei pentru a ne asigura că această situaţie nu se va mai repeta”, a anunţat compania americană într-un comunicat trimis presei în care îşi cerea scuze pentru „jignirea provocată”.

Greşeala s-a propagat prin intermediul profilurilor reţelei sociale şi în mass media locale, şi a devenit evidentă în a doua zi a vizitei Preşedintelui chinez în această ţară din Sud-Estul Asiei, unde Xi şi consilierul de stat Aung San Suu Kyi au semnat zeci de acorduri, scrie Reuters. O declaraţie de presă referitoare la vizită, publicată pe pagina oficială de Facebook a lui Suu Kyi, era plină de referiri la „Domnul Latrină” pentru traducerile în limba engleză, în timp ce un titlu în ziarul local Irrawaddy anunţa „Cină în onoarea Preşedintelui Latrină”.

Algoritmul Facebook nu avea numele Preşedintelui Xi Jinping în baza sa de date în limba birmană şi a făcut o traducere aproximativă, a explicat compania. Teste de traducere ale unor cuvinte similare, care încep cu „xi” şi „shi” în birmană, au produs ca rezultat tot cuvîntul „latrină”, a adăugat Facebook. Ministerul de Externe chinez a refuzat să comenteze, potrivit Reuters. Facebook este cea mai populară reţea socială în Myanmar, cu circa 20 de milioane de utilizatori, la o populaţie totală de 53 de milioane.

Agenta 007 nu va exista niciodată

Agentul 007 nu va fi niciodată femeie. Anunțul vine de la producătorii seriei filmelor Bond, care au pus astfel capăt speculațiilor apărute în ultima perioadă.  Aceștia spun că faimosul spion britanic poate să fie o persoană de culoare, dar că va fi interpretat întotdeauna de un bărbat. Pelicula „No Time to Die”, în care rolul agentului 007 este interpretat pentru ultima dată de actorul Daniel Craig, este a 25-a a seriei și va fi lansată în Aprilie. Producătorii nu au anunțat încă cine va prelua rolul lui James Bond.

Comisia Europeană propune interzicerea a doi pigmenți folosiți la tatuaje și machiaj permanent

Comisia Europeană propune interzicerea substanţelor chimice dăunătoare din cerneala pentru tatuaje şi din cerneala pentru machiaj permanent, printre care pigmenţii albastru şi verde, utilizaţi pe scară largă, a anunţat Executivul comunitar. „Uniunea Europeană restricţionează substanţele chimice periculoase conţinute în cerneala de tatuaje şi în cerneala pentru machiaj permanent, pentru a spori nivelul de protecţie prin garantarea faptului că ele sunt sigure pentru injectarea sub piele”, a declarat o sursă din Comisia Europeană, potrivit Agerpres. Statele membre ale UE urmează să se pronunţe asupra acestei propuneri în luna Februarie.

O petiţie deschisă Miercuri în Germania de artistul tatuator Jorn Elsenbruch împotriva unei astfel de interdicţii a strîns deja 100.000 de semnături, inclusiv din partea unor jucători de fotbal cunoscuţi. Petiţia cere Parlamentului federal german să împiedice intrarea în vigoare a planificatei interdicţii europene. „O viaţă fără tatuaje ar putea deveni în curînd realitate”, a afirmat Jorn Elsenbruch, care a subliniat că interdicţia ar viza majoritatea culorilor folosite în tatuaje şi ar putea forţa saloanele de tatuaj să se orienteze spre piaţa ilegală.

Restricţiile, care vizează peste 4.000 de substanţe folosite în cerneala pentru tatuaje şi cerneala pentru machiaj permanent, au fost propuse de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), ce are sediul la Helsinki. Aceste substanţe, printre care pigmenţii blue-15 şi green-7, sunt deja supuse unor restricţii în conformitate cu regulile UE privind produsele cosmetice, a explicat un purtător de cuvînt al ECHA. „Dacă ele nu sunt autorizate pentru a fi folosite pe piele, ele nu ar trebui să fie permise pentru a fi utilizate nici sub piele”, a adăugat acesta. ECHA a menţionat că pigmenţii folosiţi în cerneala de tatuaje nu sunt produşi în mod specific în acest scop, au adesea o puritate scăzută şi pot conţine substanţe periculoase.

Prima lege din Europa împotriva turismului alcoolic

Guvernul regional al arhipelagului spaniol Insulele Baleare a adoptat Vineri o lege prin care se doreşte combaterea turismului bazat pe consumul neîngrădit de băuturi alcoolice în unele localităţi populare printre tinerii europeni, relatează Agerpres. „Este prima lege adoptată pe teritoriul Europei care restricţionează promovarea şi vînzarea alcoolului în anumite zone turistice”, a declarat Guvernul din Insulele Baleare într-un comunicat. Această lege va fi aplicată în trei zone cunoscute pentru excesele tinerilor turişti – plajele din El Arenal şi Magaluf şi o zonă cu baruri din localitatea Sant Antoni de Portmany. Legea interzice promovarea consumului de alcool, evenimentele de tip 'open-bar' şi 'happy hours', reducerile la băuturi alcoolice şi excursiile etilice cunoscute sub numele de 'pubcrawling', ce constau în tururi în mai multe baruri.

Guvernul regional din arhipelagul spaniol Insulele Baleare a decis, de asemenea, să combată în întregul arhipelag practica numită 'balconing', care constă în salturi efectuate de turişti din balconul unui hotel pentru a plonja în piscină sau pentru a ajunge într-un alt balcon şi care a condus în ultimii ani la mai multe accidente fatale. Deja sancţionată în anumite municipalităţi, practica 'balconing' va fi interzisă în întregul arhipelag şi vor fi aplicate amenzi cuprinse între 6.000 şi 60.000 de euro „celor care o practică şi celor care o permit”.

Legea prevede sancţiuni pecuniare de pînă la 600.000 de euro pentru cei care încalcă noile reglementări, inclusiv pentru barurile care organizează evenimente tip 'open-bar' sau 'pubcrawlings'. Scopul acestei legi este de a impune „o schimbare reală a modelului turistic a acestor destinaţii”, a scris Guvernul regional.

Compus din insulele Mallorca, Menorca, Ibiza şi Formentera, Arhipelagul Baleare a primit aproape 14 milioane de turişti în 2018, fiind astfel a doua regiune turistică din Spania, la rîndul său a doua cea mai importantă destinaţie turistică din lume. Faimoase pentru apele sale cristaline şi pentru golfuri, Insulele Baleare atrag o clientelă formată din tineri europeni care vin să petreacă prin oferte low-cost. Un fenomen care îi nemulţumeşte pe unii dintre locuitorii arhipelagului şi pe care administraţia locală încearcă de cîţiva ani să-l limiteze.