Realitatea internationala pe scurt (18 Iunie 2019)

Drama tinerei care ”este alergică la întîlniri”

O femeie care suferă de o boală rară a pielii este alergică la orice, de la praf, la deodorant sau parfum. Mai mult, tînăra nu poate sta afară mai mult de 10 minute, fără ca eczema să nu o deranjeze. 

Laura Weaver, în vîrstă de 24 de ani, nu a avut niciodată parte de o cină romantică la un restaurant și nici nu a plecat vreodată în vreo excursie cu un băiat. Tînăra suferă de o eczemă atipică, ceea ce înseamnă că iubitul ei, James Hill, în vîrstă de 35 de ani, nu îi poate cumpăra flori sau parfum. Chiar și gătitul pentru ea ar putea fi un dezastru. Cu toate acestea, James nu și-a abandonat niciodată iubita și încearcă să o ajute cît poate, mai ales cu treburile casei, pentru a o feri de praf. Însă Laura își poate ține iubitul în brațe numai dacă acesta nu a folosit nici un fel de deodorant sau de parfum. „Mi-a afectat viața în toate felurile posibile. Dacă ar fi să ieșim, trebuie să ne gîndim foarte bine unde vrem să mîncam. Și ieșirile în gașcă ar putea reprezenta o problemă, pentru că fumul sau deodorantul îmi fac rău”, potrivit Metro. Laura s-a născut cu această boală și și-a petrecut întreaga viață folosind șapte tipuri diferite de cremă. Este nevoită să își cumpere lunar pijama și așternuturi pentru că altfel pielea i-ar fi afectată și mai mult.

O nouă manifestaţie-record la Hong Kong. Aproape 2 milioane de persoane în stradă

Peste 2 milioane de oameni au ieşit iarși pe străzile din Hong Kong, revoltaţi de proiectul de lege privind extrădarea către China continentală. Ar fi vorba despre cel mai amplu protest din istoria provinciei, care are aproape 8 milioane de locuitori. Autorităţile s-au grăbit să conteste estimarea, spunînd că a fost mai degrabă vorba de 340.000 de oameni. În fața valului de proteste, care durează deja de peste o săptămînă, şefa Executivului, Carrie Lam, şi-a cerut scuze. Deocamdată nu a pomenit însă nimic despre o eventuală demisie, cerută cu insistenţă de oameni. Conform detractorilor săi, proiectul de lege ar plasa populaţia fostei colonii britanice la mîna sistemului judiciar din China continentală, opacă şi sub influenţa Partidului Comunist. Mediile de afaceri se tem că reforma afectează imaginea internaţională şi atractivitatea ca centru financiar.

Fostul Preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit în sala de Tribunal

Fostul Preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit după ce i s-a făcut rău, în timpul unei audieri la Tribunal, a anunţat Reuters, citînd televiziunea de stat egipteană. Lui Morsi, care are 67 de ani, i s-a făcut rău în timpul unei audieri la Tribunal. La scurt timp a fost declarat mort. Potrivit Televiziunii de stat din Egipt, citată de agenţia Reuters, Mohamed Morsi a leşinat în sala instanţei judiciare şi a murit în scurt timp. Morsi se adresa instanţei în momentul în care s-a prăbuşit. A fost transportat la spital, unde a decedat.

”A vorbit în faţa judecătorului timp de 20 de minute, apoi s-a animat şi şi-a pierdut cunoştinţa. L-am transportat rapid la spital, unde a murit mai tîrziu”, a declarat sursa judiciară.

Mohammed Morsi, primul preşedinte ales democratic în istoria modernă a Egiptului, a fost demis de Armată la mijlocul lui 2013, în cursul unor proteste de masă. Morsi, în vîrstă de 67 de ani, ispăşea o pedeapsă de 20 de ani de detenţie pentru incitare la violenţă împotriva manifestanţilor în 2012, în scurtul său mandat de un an, şi o condamnare pe viaţă pentru spionaj în favoarea Iranului, Qatarului şi a mişcării palestiniene Hamas. După anunţul decesului său, Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a adus un omagiu ”martirului” Mohamed Morsi, căruia i-a fost unul din principalii aliaţi.

Gloria Vanderbilt a murit la 95 de ani. Avea o avere de 200 de milioane de dolari

Gloria Vanderbilt, una dintre figurile faimoase din înalta societate americană, a murit la vîrsta de 95 de ani. Posesoarea unei averi fabuloase, estimată la 200 de milioane de dolari, Gloria s-a născut într-una dintre cele mai bogate familii de peste ocean, care a făcut bani în domeniul industriei şi căilor ferate. Născută în 1924, Gloria Vanderbilt, a crescut în Franţa, iar tatăl ei a murit pe cînd era mică. Asta a însemnat că tînăra s-a aflat în centrul unui proces celebru, privind custodia între mama şi mătuşa ei, cîştigat de cea din urmă. După ce în tinereţe a pozat ca model, Gloria Vanderbilt s-a lansat în modă în anii ’70. A creat o linie de parfumuri, extrem de bine vîndute, dar şi una de jeanşi. În 1974, Paul McCartney a lansat un cîntec inspirat din viaţa ei. Cel mai mic dintre fiii săi este jurnalistul Anderson Cooper, de la CNN, care declara că mama lui este “cea mai tînără şi modernă persoană”.

China este acuzată că fură organele deținuților executați

Un Tribunal independent, cu sediul în Londra, a ajuns la concluzia că practica uciderii deținuților pentru recoltarea de organe continuă în China. Organele furate de la deținuți sunt folosite pentru transplanturi iar printre victime se numără și cei arestați pentru apartenența la mișcarea Falun Gong, relatează The Guardian. ”Concluziile arată că foarte mulți oameni au suferit morți groaznice, de nedescris, pentru nici un motiv și că mulți pot suferi în moduri asemănătoare, și că noi toți trăim pe o planetă unde răutatea extremă se află în puterea celor care, pentru moment, conduc o țară cu una dintre cele mai vechi civilizații pe care le cunoaște omenirea”, se arată în concluzia Tribunalului.

Tribunalul a adunat probe de la experți în medicină, activiști pentru drepturile omului și alte surse.

Printre cei uciși pentru recoltarea de organe se numără minoritatea religioasă Falun Gong. Persecuția ei a început în 1999 după ce a atras zeci de milioane de adepți și a ajuns să fie văzută ca o amenințare pentru partidul comunist. În 2014, China a anunțat că va înceta practica culegerii de organe de la deținuții executați și a respins acuzațiile, numindu-le motivate politic și false. ”Nu este nici o dovadă că această practică a încetat iar Tribunalul este convins că ea continuă”, a concluzionat Tribunalul Chinez, cu sediul în Londra.

Iranul susține că a destructurat o reţea de spionaj cibernetic a CIA în mai multe ţări. Agenți americani ar fi fost arestați

Iranul a anunţat Luni că a destructurat o vastă reţea de spionaj cibernetic condusă de către Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) şi a precizat să spioni americani au fost arestaţi în mai multe ţări, relatează Reuters. ”O reţea de spionaj cibernetic dintre cele mai perfecţionate, care juca un rol important în operaţiuni CIA în diverse ţări, a fost descoperită în urmă cu ceva timp de către serviciile iraniene de informaţii şi a fost destructurată”, a anunţat secretarul Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene Ali Shamkhani. „Noi am împărtăşit informaţia (...) cu aliaţii noştri, ceea ce condus la identificarea şi arestarea unor agenţi CIA”, a subliniat Ali Shamkhani, citat de de radioteleviziunea iraniană Irib. El nu a precizat numărul agenţilor arestaţi şi nici în ce ţări au fost operate arestări.

Tensiunile au crescut în ultimele zile între Statele Unite şi Iran, în urma atacurilor care au vizat două petroliere la Marea Oman, imputate de către Washington Teheranului. Armata iraniană a dezminţit Luni că se află la originea acestor atacuri şi a subliniat că dacă ar decide să blocheze Strîmtoarea Ormuz ar face acest lucru în mod deschis.

Franţa, Germania şi Spania vor să construiască un avion „invizibil” care să concureze cu F-35 produs de SUA

Miniştrii Apărării ai Germaniei, Franţei şi Spaniei au semnat Luni un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului, proiect etalon al apărării europene, prevăzut să devină operaţional în 2040, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, unul din cei mai fervenţi promotori ai proiectului, a asistat Luni, în cadrul salonului aeronautic deschis la Le Bourget, lîngă Paris, la dezvelirea unei impunătoare machete, la scara 1:1, a avionului aflat în centrul proiectului unui „sistem de luptă aerian al viitorului” (SCAF).

Ministrul francez Florence Parly şi omologii săi german, Ursula Von der Leyen, şi spaniol, Margarita Robles, au semnat, la standul companiei Dassault, acordul-cadru care „va structura relaţiile dintre cele trei ţări pentru proiectul SCAF”, destinat să înlocuiască aparatele actual Rafale şi Eurofighter la orizontul lui 2040. Acordul-cadru se referă la organizarea şi structurile de management ale proiectului. Ministrul german, citat de dpa, a descris evenimentul de Luni drept „o zi mare pentru uniunea de apărare europeană”.

Semnarea acordului marchează intrarea oficială a Spaniei în acest proiect, potenţial măr de discordie între Uniunea Europeană şi SUA, preocupate să-şi vîndă în Europa produsele militare, în acest caz noul aparat F-35. SCAF cuprinde un avion de luptă de nouă generaţie, precum şi un sistem integrat de control al dronelor şi sateliţilor. Experţii tehnici estimează că dezvoltarea SCAF va costa în jur de 8 miliarde de euro, în timp ce achiziţiile şi operarea sistemului ar putea ajunge la 100 miliarde de euro.

„Bonnie și Clyde italieni”, arestați în Thailanda. Bărbatul s-a dat drept George Clooney ca să păcălească oamenii

Un italian care își promova afacerea dîndu-se drept actorul american George Clooney și partenera lui au fost arestați în Thailanda, la cîțiva ani după ce au fost dați în urmărire de autorități.

Francesco Galdelli, 58 de ani, și Vanja Goffi, 45 de ani, erau căutați de Interpol încă din 2013, la 3 ani după ce actorul George Clooney i-a dat în judecată și a depus o mărturie împotriva lor, potrivit căreia cei doi i-au folosit numele în mod fraudulos, relatează BBC NEWS.

În țara natală, cei doi au fost acuzați de nenumărate fraude și escrocherii. Ca să scape de închisoare, „Bonnie și Clyde italieni” - așa cum au fost porecliți - au fugit din țară.

Cei doi au fost arestați, în acest weekend, la marginea orașului Pattaya, în cadrul unei operațiuni ample a polițiștilor italieni și thailandezi. „În timpul audierilor, Francesco a mărturisit că s-a dat drept George Clooney și și-a deschis o afacere cu haine, pentru a păcăli oamenii să-i trimită bani”, relatează agenția AFP, care citează Poliția thailandeză. Cuplul trăiește în Thailanda din 2014, potrivit autorităților. În tot acest interval, cei doi s-au întreținut vînzînd online ceasuri Rolex contrafăcute. Autoritățile au declanșat procedurile de extrădare.

Doi ţigani români au rămas fără bebeluşul lor la graniţa dintre Mexic şi SUA

Un bebeluş român în vîrstă de patru luni – Constantin Mutu – este cel mai tînăr copil separat de părinţii săi de autorităţile americane la graniţa cu Mexicul. Părinţii lui Constantin – Vasile şi Florentina – au încercat să treacă ilegal graniţa, relatează New York Times, potrivit news.ro. În Februarie 2018, copilul a fost separat de părinţi la graniţă iar tatăl său fusese reţinut în Pearsall, Texas.

Constantin este cel mai tînăr dintre cei cîteva mii de copii care sunt separaţi de părinţi conform unei politici care avea ca scop descurajarea familiilor care sperau să emigreze în SUA. Politica a început cu un an înainte ca ea să fie recunoscută oficial în Mai 2018 iar numărul total al celor afectaţi nu este cunoscut încă. Oficialii Guvernului american nu le-au transmis pînă acum de ce copilul lor le-a fost luat iar Departamentul de Securitate Naţională a refuzat să ofere declaraţii pentru New York Times.

În cazul lui Constantin, au trecut mai multe luni pînă cînd părinţii lui l-au putut vedea din nou. Înainte, tatăl său a fost trimis la o evaluare psihiatrică într-un centru de detenţie pentru imigranţi din Texas pentru că nu se putea opri din plîns; mama lui Constantin a fost internată pentru hipertensiune cauzată de stres. Constantin s-a ataşat între timp de familia sa adoptivă, el petrecîndu-şi cea mai mare parte a vieţii în casa lor din zona rurală a statului Michigan pentru ca apoi să fie trimis acasă. La un an şi jumătate, Constantin nu poate încă merge singur şi nu a vorbit pînă în acest moment.

Salvini îşi declară la Washington ”apropierea” de Administraţia Trump şi ”viziunea comună” cu aceasta

Ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, aflat într-o vizită la Washington, şi-a declarat apropierea de Administraţia Trump şi viziunea comună cu aceasta cu privire la Iran, Venezuela, Libia, situaţia din Orientul Mijlociu, dreptul la existenţă al Israelului şi îngrijorările legate de aroganţa chineză faţă de Europa şi continentul african, transmite AFP, potrivit agerpres.

Vicepremierul italian a fost primit de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi urma să aibă o întrevedere cu vicepreşedintele Mike Pence la Casa Albă. Ca şi Donald Trump, el a pledat, într-o conferinţă de presă, pentru un dialog cu Rusia lui Vladimir Putin, pentru a apropia Moscova de sistemul de valori occidentale, în loc să fie lăsată în braţele Beijingului. Tot ca Preşedintele american, el a apărat o scădere masivă a impozitelor în ţara sa, în pofida reticenţelor Bruxellesului legate de deficitul şi de datoria publice ale Romei, Salvini mergînd pînă la a pleda pentru un ”buget trumpian” în Peninsulă. În ce priveşte Uniunea Europeană, Matteo Salvini i-a criticat fragilitatea şi a atacat bilanţul slab, în opinia sa, al şefei diplomaţiei europene, compatrioata sa Federica Mogherini, chiar în ajunul deplasării acesteia la Washington.

Administraţia Trump şi Preşedintele însuşi nu îşi ascund afinităţile cu Guvernul populist italian. Matteo Salvini, care a declarat că l-a convins pe Mike Pompeo să vină la Toamnă în Abruzzi, regiunea din centrul Italiei de unde erau originari bunicii secretarului de stat, a încercat să scoată în evidenţă aceste afinităţi, extinzîndu-le şi la alte ţări. ”Între Italia, Statele Unite, Israel, Brazilia, Polonia şi Ungaria există o apropiere a viziunii despre lume, drepturi şi valori”, a afirmat Salvini, subliniind că formaţiunea sa de extremă dreapta, Liga, nu este izolată.

Moscova exprimă preocupare privind riscul unui război cibernetic al serviciilor secrete americane

Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupare, Luni după-amiază, în legătură cu dezvăluirile cotidianului american The New York Times privind acţiuni informatice ale serviciilor secrete americane asupra Rusiei, constatînd că „războiul cibernetic” este o „posibilitate”, scrie mediafax. „Dacă se poate presupune că unele agenţii guvernamentale fac acest lucru fără a-l informa pe şeful statului, atunci sigur că acest lucru poate indica faptul că un război cibernetic împotriva Rusiei ar putea fi o posibilitate ipotetică”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, citat de agenţia de presă Tass.

Rusia a transmis în mod repetat că „zone esenţiale ale economiei noastre sunt vizate continuu de atacuri din străinătate. Regretăm să spunem acest lucru”, a adăugat Dmitri Peskov, subliniind că autorităţile ruse au aplicat măsuri pentru contracararea acestor atacuri.

Serviciile secrete din Statele Unite au intensificat atacurile cibernetice asupra Rusiei, vizînd în principal reţeaua federală de electricitate, au declarat surse citate de cotidianul The New York Times. Donald Trump, Preşedintele SUA, a acuzat cotidianul The New York Times de „trădare” după dezvăluirea informaţiilor, criza riscînd să afecteze întrevederea liderului american cu omologul său rus, Vladimir Putin.