Realitatea internationala pe scurt (14 Ianuarie 2020)

Regatul Unit, la generaţii distanţă de atingerea egalităţii de gen

Regatul Unit încă se află la generaţii distanţă de atingerea egalităţii între femei şi bărbaţi, aceştia din urmă dominînd ”toate sectoarele vieţii publice britanice”, indică un raport al Societăţii Fawcett, care luptă contra inegalităţilor de gen, transmite AFP, potrivit agerpres. Raportul face apel la introducerea unor ”cote, obiective, măsuri de flexibilitate a muncii, publicarea diferenţelor de salarii” şi alte măsuri voluntare, fără de care ”progresele rămîn mult prea lente”.

Potrivit documentului publicat Luni şi care se bazează pe datele colectate în perioada Septembrie-Ianuarie, femeile nu reprezintă decît 6% din numărul directorilor generali ai principalelor 100 de companii conform indicelui bursier FTSE. Alison Rose, de la Royal Bank of Scotland (RBS), a devenit în această Toamnă prima femeie care conduce o mare bancă din City, cartierul financiar al Londrei.

În urmă cu două luni, studiul anual al organismului Hampton-Alexander constata că numărul femeilor în consiliile de administraţie ale principalelor companii britanice a crescut în 2018, însă există ”destul de puţine femei” numite la conducerea lor. La rîndul său, Forumul Economic Mondial (WEF) a avertizat recent că în ritmul actual va fi nevoie de peste 200 de ani pentru a ajunge la paritate de gen pe piaţa muncii. Studiul ”Sex şi putere 2020”, elaborat de Societatea Fawcett, subliniază mai ales că în presa britanică femeile nu reprezintă decît 21% din redactorii-şefi ai cotidianelor naţionale şi doar patru dintre ele conduc redacţii.

În politică, femeile reprezintă în prezent 34% dintre parlamentarii britanici şi 30% dintre înalţii demnitari din cabinetele ministeriale, dar progresele ”sunt destul de lente”, menţionează studiul, ce remarcă absenţa femeilor de culoare din Parlamentul scoţian, din Adunarea Naţională a Ţării Galilor sau din Legislativul local Nord-irlandez.

Irakul vrea să cumpere sisteme antiaeriene S-300 din Rusia, în contextul crizei dintre SUA şi Iran

Irakul a iniţiat negocieri cu Rusia în sensul achiziţionării de sisteme antiaeriene S-300, în contextul tensiunilor din Statele Unite şi Iran, informează presa arabă şi cea rusă, potrivit mediafax. Conform agenţiei de presă Sputnik, Irakul ar vrea sisteme S-400, dar, din raţiuni financiare, ar putea cumpăra sistemul S-300. Irakul vrea consolidarea apărării, în contextul tensiunilor dintre SUA şi Iran după ce Armata americană a asasinat la Bagdad un comandant militar iranian, Qassem Soleimani.

Igor Kuruşcenko, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, a declarat că Irakul trebuie să aibă capabilităţile pentru a se apăra în contextul crizei dintre SUA şi Iran. „Irakul trebuie să se poată apăra de rachetele lansate de SUA şi Iran”, a afirmat Igor Kuruşcenko, potrivit publicaţiei The National, din Emiratele Arabe Unite.

Autorităţile israeliene au eliberat 50 de femei şi copii ţinuţi în condiţii de sclavie de un lider de cult

Autorităţile israeliene au eliberat Luni un grup de 50 de femei şi copii ţinuţi „împotriva voinţei lor în condiţii efective de sclavie” într-un complex din Ierusalim de prezumtivul lider al unui cult, a anunţat purtătorul de cuvînt al Poliţiei, Micky Rosenfeld, citat de dpa, scrie agerpres. Razia desfăşurată în cartierul ultra-religios Bukharam a avut loc după o anchetă „sub acoperire” de două luni, realizată în coordonare cu Centrul israelian pentru victimele sectelor.

Principalul suspect este un rabin în vîrstă de 60 de ani, conducătorul micii comunităţi care trăia retrasă în respectivul complex rezidenţial, izolată de societate şi familie. Rabinul a fost arestat împreună cu opt femei, bănuite că au colaborat cu el. „Am constatat că victimele erau ţinute în condiţii precare, dificile, împotriva voinţei lor”, a menţionat Rosenfeld pentru dpa. Rabinul le pedepsea pe femei şi le fura bani, potrivit Poliţiei, care le-a acordat asistenţă minorilor şi a început interogarea suspecţilor.

Lavrov: Un anumit progres la tratativele privind un armistiţiu în Libia

Un ”anumit progres” s-a înregistrat la negocierile desfăşurate Luni la Moscova între principalii doi lideri beligeranţi din Libia, dar nu s-a reuşit încheierea unui armistiţiu necondiţionat şi pe termen nelimitat, a anunţat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează agenţiile AFP şi Reuters, scrie agerpres. Şeful Guvernului libian recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj, a semnat acordul de încetare a focului, dar omul forte din Estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, a cerut un timp suplimentar de gîndire pînă Marţi dimineaţă, potrivit lui Lavrov şi omologului său turc, Mevlut Cavusoglu.

Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, şi Khalifa Haftar, liderul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL), nu au avut nici o întîlnire directă în timpul negocierilor desfăşurate Luni la Moscova şi care au durat circa şapte ore. Pe lîngă miniştrii Lavrov şi Cavusoglu, tratativele au fost intermediate şi de miniştrii Apărării rus şi turc, Serghei Şoigu şi Hulusi Akar.

Rusia şi Turcia au cerut părţilor angajate în conflictul armat din Libia să încheie un armistiţiu care să creeze premisele soluţionării acestui conflict. Deşi acordul de încetare a focului nu a fost semnat de mareşalul Khalifa Haftar, care desfăşoară de nouă luni o ofensivă militară pentru cucerirea Capitalei Tripoli, el a evaluat documentul ”în mod pozitiv” şi ”s-a obţinut un anumit progres”, a estimat Serghei Lavrov.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea Guvernului recunoscut internaţional se reduce la Capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Haftar, în timp ce Estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

Un licean american a descoperit o exoplanetă în timpul unui stagiu la NASA

Un licean american, Wolf Cukier, în vîrstă de 17 ani, va avea ce să le povestească colegilor săi după ce se va întoarce dintr-un stagiu la NASA, unde a descoperit o planetă situată în afara sistemului solar, relatează Le Parisien, scrie news.ro. Misiunea acestui tînăr stagiar era să caute în datele NASA tot ceea ce voluntarii au semnalat drept o stea binară cu eclipse, adică un sistem în care două stele se învîrt una în jurul celeilalte şi care, din punctul sistemului nostru solar, se eclipsează pe fiecare orbită.

”La aproape trei zile de la începutul stagiului meu, am văzut un semnal provenind dintr-un sistem intitulat TOI 1338”, povesteşte Wolf Cukier. ”La început am crezut că era o eclipsă stelară, dar momentul respectiv nu era bun. Era o planetă”, explică tînărul, citat într-un comunicat NASA.

Ca o ironie a istoriei, această planetă care are doi sori – TOI 1338 b – seamănă puternic unei planete prezente în seria Star Wars, al cărui fan Wolf Cukier este. Celebra planetă, Tatooine, are, la fel ca TOI 1338 b, răsărituri şi apusuri duble. În schimb, potrivit primelor elemente culese de oamenii de ştiinţă de la NASA, această nouă exoplanetă nu ar fi locuibilă, la fel ca cea din Star Wars. Altă exoplanetă, potenţial locuibilă de această dată, TOI 700d, a fost descoperită recent de NASA. Ea se află relativ aproape de Terra, la aproximativ 100 de ani-lumină.

Această planetă, descoperită de satelitul căutător de planete al NASA, este aproape de mărimea Pămîntului (este cu 20% mai mare) şi se învîrte în jurul stelei sale în 37 de zile. Ea poate primi 86% din energia furnizată de Soare Terrei, a anunţat în conferinţa sa din Iarnă Societatea americană de astronomie din Hawaii.

Coloana Regelui Thailandei nu va mai închide drumurile pe care circulă Monarhul

Regele Vajiralongkorn al Thailandei a dispus Poliţiei schimbări în dispozitivul de securitate pentru a evita problemele de trafic provocate de deplasările familiei regale, după mai multe luni de critici primite din partea populaţiei pe reţelele sociale, a anunţat luni guvernul, citat de agenţia EFE, potrivit agerpres. Ca urmare a ordinului regal, Ppoliţia a conceput noi reglementări care au în vedere rezervarea pentru coloana regală doar a unor benzi din calea rutieră, în loc de întreruperea totală a circulaţiei pe respectivul drum, a explicat purtătoarea de cuvînt a Executivului thailandez, Narumon Pinyosinwat, pe contul său de Facebook.

Într-un clip video explicativ difuzat Luni de Guvern, în care sunt explicate noile dispoziţii, se arată că Regele este conştient şi preocupat de faptul că deplasările zilnice ale thailandezilor pot fi afectate de coloanele rutiere ale familiei regale. Măsura a fost aprobată, notează EFE, după un val neobişnuit de critici pe reţelele sociale faţă de haosul provocat de deplasările membrilor familiei regale în traficul din Bangkok, unul din oraşele cu cea mai mare aglomeraţie rutieră din lume.

Hashtag-ul #Coloanaregală, în thailandeză, a fost o temă importantă pe Twitter în luna Octombrie, cînd numeroşi utilizatori s-au plîns că au rămas blocaţi mai multe ore în centrul Capitalei, dar şi în Decembrie, cînd un pod de ieşire din oraş a fost închis pentru a permite trecerea Monarhului care plecase să-şi recepţioneze noul iaht. Criticile faţă de familia regală au continuat la finalul anului cînd mai multe zone din Sudul Thailandei, inclusiv parcul naţional Phi Phi, unul din principalele obiective turistice din ţară, au rămas închise publicului pentru vacanţa prinţesei Sirivannavari, fiica cea mică a Regelui.

Criticile deschise la adresa Monarhiei au fost foarte neobişnuite în Thailanda, ţară cu una din reglementările de lezmajestate cele mai dure din lume, cu pedepse de pînă la 15 ani de închisoare, ceea ce face imposibilă de asemenea orice dezbatere publică privitoare la deciziile Monarhului.

O fetiţă de 5 ani din Germania, găsită închisă într-un apartament, fără să poată vedea lumina zilei

Parchetul dintr-un oraş german a deschis o anchetă după descoperirea unei fetiţe în vîrstă de 5 ani aflată în stare de neglijare extremă şi care, potrivit presei, a trăit mult timp fără să vadă lumina zilei, relatează Agerpres.

„Ca urmare a articolelor de presă, am deschis o anchetă”, a declarat Luni procurorul din Frankfurt pe Oder, Ingo Kechichian.

Cotidianul regional Märkische Onlinezeitung a dezvăluit, Sîmbătă, că fetiţa care locuia în Eberswalde, la Nord de Berlin, a fost complet neglijată cel puţin doi ani. Ea a fost ruptă de lumea exterioară, fără a vedea lumina zilei, mai mulţi ani. Fetiţa, care a fost internată la data de 20 Decembrie, prezintă retard fizic şi psihic, potrivit aceleiaşi surse. Cei doi fraţi ai săi, care trăiau în acelaşi apartament, au fost la rîndul lor plasaţi în instituţii pentru copii. Familia fetiţei se afla în atenţia serviciilor sociale încă de la jumătatea anului 2007, potrivit autorităţilor locale citate de cotidianul Bild.

Situaţia aminteşte de cazul din Cottbus, în landul Brandenburg, al micuţului Dennis, care fost lăsat de părinţii săi fără mîncare şi apă. După moartea băiatului, mama i-a ascuns cadavrul într-un congelator. Acesta a fost descoperit abia după trei ani, din întîmplare.

Un medic belgian, acuzat de asasinate comise într-un centru de îngrijiri paliative

Un medic belgian, suspectat că ar fi sedat în mod abuziv persoane în vîrstă într-un centru de îngrijiri paliative, a fost inculpat pentru nouă asasinate de către un judecător din Liege (Est), au declarat Luni doi avocaţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Decesele s-au produs în 2017 şi 2018. Cazul ar putea ridica problema reglementării acestor sedări, într-o ţară în care eutanasia – legalizată din 2002 – este strict încadrată.

Ancheta judiciară a fost deschisă în urma unui denunţ din partea centrului CHR de Huy, în apropiere de Liege, unde a lucrat medicul, care de atunci a fost demis, a declarat avocatul său Renaud Molders-Pierre, confirmînd informaţiile apărute în ziarul Le Soir. Acuzaţiile de omor au fost pronunţate în două etape – la începutul anului 2019 pentru patru cazuri raportate de spital, apoi în Decembrie pentru alte cinci decese considerate suspecte de anchetatori.

Medicul, prezentat drept „Denis D.”, 62 de ani, contestă faptele pentru care este acuzat, a spus Molders-Pierre. „El a considerat că a acţionat întotdeauna în interesul pacienţilor săi”, iar în ceea ce priveşte aceste nouă decese suspecte, ale unor persoane cu vîrste între 85 şi 95 de ani, el s-a confruntat „cu o situaţie medicală inextricabilă cu persoane care urmau să moară în scurt timp”, a mai spus avocatul. Primele patru decese au avut loc în acelaşi week-end, în cursul căruia Denis D. a luat singur decizia de a seda aceste persoane, încălcînd procedura internă a spitalului.

Sedarea „paliativă” (profundă) implică administrarea unui medicament pentru a scădea starea de conştiență şi pentru a calma durerea la pacienţii pentru care nici un alt tratament nu este eficient. Ea ar trebui rezervată a priori pacienţilor al căror deces este considerat iminent de către medic şi care ar trebui să intervină într-un interval de o săptămînă pînă la două săptămîni, potrivit specialiştilor.

„Alegerea trebuie să rămînă a pacientului sau a rudelor sale în ordinea prevăzută de lege (o lege din 2002 privind drepturile pacientului), şi nu cea a medicului”, a declarat Gilles Génicot, profesor în drept medical la Universitatea din Liege. În ceea ce-l priveşte pe Denis D., „întrebarea este să ştim dacă cadrul legal a fost respectat”, a declarat un alt avocat, Alexandre Wilmotte.

Un criminal condamnat la moarte a cerut să fie dus în fața plutonului de execuție pentru că injecția letală ar putea fi prea dureroasă

Un criminal condamnat la moarte în statul american Georgia a cerut ca sentința să fie pusă în aplicare de plutonul de execuție, pentru că injecția letală ar putea fi prea dureroasă pentru el.

Michael Wade Nance a fost condamnat la moarte pentru o crimă comisă în 1993, în timp ce jefuia o bancă. Acum cîteva zile, avocatul lui a depus o plîngere la Tribunalul statului Georgia în care se spune că venele lui Nance sunt „improprii” pentru injectare, pentru că nu sunt vizibile și au „pereți subțiri”, potrivit CNN.

Dacă statul ar încerca să îl execute prin injecție letală, venele sale ar putea „să-și piardă integritatea structurală, iar serul letal ar putea să ajungă în țesuturile din jur”, se spune în plîngere. În plus, Nance folosește în prezent un medicament pentru tratarea durerilor din cauza căruia fenobarbitalul care i s-ar administra odată cu injecția letală ar putea să nu-și facă efectul. Prin urmare, din cauza tuturor acestor factori, Nance ar putea suferi dureri cumplite în timpul execuției, ceea ce ar însemna o încălcare a drepturilor prevăzute prin Amendamentele 8 și 14, privind pedepsele crude și neobișnuite.

„Există o metodă alternativă de execuție, care este fezabilă și poate fi pusă în aplicare ușor, care va reduce sau elimina riscul substanțial de durere severă în cazul domnului Nance: plutonul de execuție", se spune în plîngerea înaintată de avocat.

În 2017, un alt deținut condamnat la moarte în Georgia a cerut să fie dus în fața plutonului de execuție, însă solicitarea a fost respinsă. Injecția letală este, de departe, cea mai utilizată metodă de execuție din SUA. Doar trei sate din SUA au aprobat execuțiile în fața plutonului: Mississippi, Oklahoma și Utah. Ultima execuție în fața plutonului a avut loc în Utah, în 2010.

O tînără a fost obligată să facă un test de sarcină pentru a i se permite să urce la bordul unui avion

O tînără de 25 de ani din Japonia a fost nevoită să facă un test de sarcină înainte de a urca la bordul unui avion cu destinația Saipan, o insulă din Oceanul Pacific, scrie The Wall Street Journal. Incidentul s-a petrecut în Noiembrie 2019.

Midori Nishida, o tînără de 25 de ani, urma să ia un zbor din Hong Kong către insula Saipan pentru a-și vizita părinții. Însă personalul companiei aeriene i-a impus o condiție bizară: pentru a putea urca la bordul avionului, Midori trebuia să facă un test de sarcină.

Insula Saipan din Oceanul Pacific a devenit o destinație preferată de femeile care doreau să dea naștere pe teritoriul Statelor Unite, copiii devenind astfel eligibili pentru cetățenia americană. Midori Nishida, originară din Japonia, a declarat pentru The Wall Street Journal că „experiența a fost extrem de umilitoare”. Fiindcă testul nu a ieșit pozitiv, tinerei i s-a permis să urce la bordul avionului. Oficialii companiei Express Airways au explicat că măsura luată nu a fost decizia lor: „Ne cerem scuze față de oricine a fost afectat”. Ei au mai adăugat că această practică a fost momentan suspendată.

Cel mai bătrîn fotbalist profesionist din lume are 52 de ani și tocmai și-a reînnoit contractul

Majoritatea fotbaliștilor profesioniști sunt deja pensionați de mulți ani cînd ating vîrsta de 52 de ani, însă Kazuyoshi Miura este încă în activitate și nu are de gînd să renunțe la fotbal prea curînd, informează CNN.

Atacantul japonez, poreclit "King Kazu", tocmai și-a reînnoit contractul cu formația Yokohama FC din prima ligă japoneză, urmînd să evolueze în al 35-lea sezon al carierei lui. Miura va împlini 53 de ani în Februarie și a jucat doar trei meciuri pentru Yokohama în sezonul trecut, cînd formația a trecut în prima ligă din Japonia. El deține recordul mondial Guiness pentru cel mai bătrîn jucător profesionist de fotbal care a înscris un gol într-o competiție, iar în Martie 2017 a dobîndit recordul mondial pentru cel mai bătrîn jucător din lume care apare într-un meci profesionist. Kazuyoshi Miura a debutat la clubul brazilian Santos, în 1986, iar pe parcursul carierei sale a jucat în Italia, Croația și Australia. A apărut în naționala Japoniei de 89 de ori între 1990 și 2000, pentru care a înscris 55 de goluri.

Țestoasa gigantică Diego a făcut atît de mult sex încît și-a salvat singur specia de la dispariție

Diego, un exemplar de broască țestoasă gigantică, a reușit aproape de unul singur să-și salveze specia de la dispariție din insulele Galapagos, informează CNN.

Diego este creditat cu supraviețuirea populației de broaște țestoase gigantice pe insula Espanola, după ce a fost trimis de la Grădina zoologică din San Diego în cadrul unui program de înmulțire. Cînd Diego a ajuns pe insulă, existau doi masculi și 12 femele din specia de broască țestoasă gigantică pe Espanola. Exemplarul de 100 de ani a ridicat populația la 2.000 de exemplare, iar conducerea Parcului Național Galapagos consideră că Diego este responsabil de 40% din această creștere spectaculoasă. În programul de înmulțire au fost incluse 15 țestoase, însă Diego a fost cel mai activ exemplar. "Diego a contribuit semnificativ la întoarcerea țestoaselor gigantice pe Espanola", a declarat Jorge Carrion, directorul parcului din Galapagos.