Realitatea internationala pe scurt (13 Iulie 2018)

Donald Trump, avertisment către liderii UE: Imigranții preiau controlul asupra Europei

Președintele Donald Trump a declarat Joi, la summitul NATO, că a avertizat UE să se apere în fața „imigrației care preia controlul în Europa”, relatează breitbart.com.

„Am spus astăzi că UE ar trebui să fie mai atentă, deoarece imigrația preia controlul în Europa și am spus-o tare și răspicat", a declarat Președintele Trump în timpul unei  conferințe de presă la Bruxelles. „Vedeți ce se întîmplă în întreaga lume cu imigrația. Probabil - dacă nu parțial - au cîștigat alegerilor din cauza imigrației”, a spus Trump, remarcînd faptul că problema migrației în masă și necontrolată îi inspiră pe alegătorii din Europa, dar și din Statele Unite, să aleagă lideri care impun restricții la frontiere.

 Președintele american a ținut să amintească și succesul pe care l-au avut cele două partide anti-migranți din Italia la recentele alegeri, Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Liga Nordului. „Dacă te uiți la Italia,  (premierul) Giuseppe Conte a cîștigat alegerile în urma politicilor sale puternice privind imigrația”. În plus, a remarcat liderul de la Casa Albă,  Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană tot din cauza imigrației necontrolate.

UE a asimilat peste un milion de migranți din Orientul Mijlociu și Africa în timpul crizei migranților din 2015 și mii de oameni continuă să ajungă pe calea mării în Italia, Spania și Grecia, de regulă îndreptîndu-se spre state occidentale mai generoase din Nord-Vestul Europei. Asta a făcut ca în țări precum Polonia, Austria, Republica Cehă, Ungaria și Italia să fie aleși sau realeși lideri care au promis să stopeze imigrația ilegală.

Berlinul va lua propriile decizii „suverane”, afirmă ministrul german de Externe

Ministrul german de Externe a respins sugestiile potrivit cărora Berlinul ar putea fi intimidat de Preşedintele Statele Unite, Donald Trump, pentru a-şi spori cheltuielile militare, declarînd că ţara sa va lua propriile decizii „suverane”, relatează Vineri Reuters. Trump a provocat indignare la summitul NATO din această săptămînă de la Bruxelles, acuzîndu-i pe europeni că profită de cheltuielile de securitate ale Statelor Unite şi declarînd că Germania a devenit „captiva” Rusiei din cauza legăturilor strînse în domeniul energiei între cele două ţări. Alegătorii germani şi clasa politică a ţării sunt profund divizaţi asupra cheltuielilor militare, cu temeri legate de insecuritatea regională şi agresivitatea Rusiei, alături de o reticenţă tradiţională pe această temă după Al Doilea Război Mondial.

„Noi nu suntem captivii Rusiei sau ai Statelor Unite”, a declarat ministrul de Externe Heiko Maas revistei săptămînale Der Spiegel. „Noi luăm decizii libere, suverane privind bugetul nostru, resursele noastre energetice şi relaţiile noastre comerciale, pe baza faptelor”, a insistat el.

Toate ţările NATO, inclusiv Germania, s-au angajat să-şi crească cheltuielile militare pînă la 2% din PIB pînă în 2024, o ţintă pe care Trump vrea ca ele să o atingă pînă anul viitor. În timp ce cancelarul Angela Merkel şi o mare parte din blocul ei conservator sunt în favoarea obiectivului de creştere a cheltuielilor militare, partenerii ei de coaliţie social-democraţi (SPD) sunt mai divizaţi. Martin Schulz, un fost lider SPD, a mers chiar mai departe decît colegul său de partid Maas, declarînd pentru Spiegel: „Prin crearea deliberată de diviziuni în interiorul alianţei occidentale şi dispreţul faţă de valorile ei, Trump pune în pericol pacea mondială”. Alegătorii din ţara cea mai bogată a Europei sunt împărţiţi pe această temă. Un sondaj pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung a arătat Vineri că 45% dintre cetăţeni doresc ca Germania să atingă obiectivul de 2% şi 49% sunt împotrivă.

Cei mai mulţi sclavi din spălătoriile auto britanice sunt cetăţeni români

Sclavia modernă practicată la spălătoriile de maşini din Marea Britanie reprezintă principalul motiv de preocupare al celor care sună la linia antisclavie din această ţară, transmite Vineri Reuters. Aceste apeluri au dus la 400 de sesizări către Poliţie şi autorităţile locale, a şasea parte din cele 2.170 de presupuse victime fiind români, a constatat organizaţia antitrafic Unseen. Potrivit unui raport al organizaţiei, în total circa un sfert dintre potenţialele victime ale sclaviei anunţate la linia telefonică specială provin de la spălătorii de maşini, care depăşesc astfel şantierele, saloanele de manichiură şi fermele, relatează şi agerpres.

Se crede că mii de lucrători de la spălătoriile de maşini din Marea Britanie sunt sclavi, fiind în majoritate bărbaţi atraşi din Europa de Est, îndatoraţi, forţaţi să muncească în condiţii lipsite de securitate, lăsaţi fără documente şi supuşi la ameninţări, abuzuri şi violenţă. Prin campanii ale Poliţiei şi organizaţiilor de caritate, dar şi printr-o nouă aplicaţie de telefonie mobilă, şoferii sunt încurajaţi să anunţe dacă au suspiciuni, iar în Aprilie a fost lansată o anchetă parlamentară privind acest fenomen.

„Raportul subliniază importanţa crucială ca toată lumea să poată recunoaşte semnele sclaviei şi exploatării şi să fie dispusă să le raporteze”, a subliniat Andrew Wallis, directorul Unseen. „Dacă mergeţi la o spălătorie de maşini şi cei care vă spală maşina nu poartă echipament de protecţie, dacă par retraşi, nu vor să ia bani şi dacă preţul e prea mic, toate acestea ar trebui să tragă un semnal de alarmă”, a explicat Wallis. Marea Britanie este considerată lider internaţional în combaterea sclaviei moderne, după ce a adoptat în 2015 o lege în acest sens, cu cîteva luni înainte ca Naţiunile Unite să adopte obiectivul de a se pune capăt muncii forţate şi sclaviei pînă în 2030.

Donald Trump aduce cu el haosul în Regatul Unit

Preşedintele american Donald Trump a asistat, Vineri, împreună cu premierul britanic Theresa May, la un exerciţiu militar la Academia Militară Regală de la Sandhurst, relatează The Associated Press, conform news.ro. Presa nu a avut acces la această vizită la academia militară, precizează AP. Acest exerciţiu, la care au participat ofiţeri britanici şi americani, a avut loc după ce Trump a crticat dur planurile lui May cu privire la Brexit într-un interviu publicat în noaptea de Joi spre Vineri de ziarul The Sun.

Trump şi May s-au dus după aceea la Chequers, reşedinţa la ţară a premierilor britanici. Locatarul Casei Albe le-a spus jurnaliştilor, expeditiv, că au lucrat împreună la cheltuieli NATO şi că au discutat Joi noaptea. Cei doi lideri s-au întîlnit tête-à-tête, au masa şi apoi au susţinut o conferinţă de presă comună la reşedinţa lui May, situată la aproximativ 40 de kilometri de Londra.

Pe de altă parte, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a declarat Vineri, la postul BFMTV că Europa va contracara eforturile Preşedintelui american de a ”destabiliza” UE şi de a deraia cooperarea internaţională. Trump ”nu poate tolera faptul că există un bloc numit Uniunea Europeană”, a denunţat el. Însă ”Europa nu se va lăsa destabilizată”, a avertizat Le Drian. Şeful diplomaţiei franceze face aceste declaraţii într-un context tensionat, în urma unor atacuri şi critici ale şefului statului american în cursul acestui turneu în Europa. El l-a acuzat pe Trump că crede doar în relaţii conflictuale şi că încearcă să distrugă eforturi multilaterale de încurajare a comerţului, în cadrul luptei împotriva modificărilor climatice şi cu privire la activităţile nucleare ale Iranului.

Trump i-a înfuriat pe aliaţii săi europeni la summit NATO şi a acuzat-o pe May că este prea slabă în negocierile Brexitului cu UE. Locatarul Casei Albe a provocat din nou haos în turneul său european, în afară de atacurile la adresa lui May el acuzîndu-l pe primarul Londrei Sadiq Khan, unde a stat peste noapte, de atacuri teroriste care au însîngerat Capitala britanică. Şeful statului american acuză totodată Europa de faptul că ”îşi pierde cultura” din cauza migraţiei. El a declarat pentru un tabloid britanic că nu se simte bine venit la Londra din cauza protestelor, inclusiv de cel cu balonul uriaş care-l reprezintă ca pe un bebeluş în scutece. El a apreciat totodată că fostul ministru de Externe Boris Johnson ar fi un ”excelent prim-ministru”, după ce euroscepticul a demisionat Luni din Guvern în semn de protest faţă de planurile lui May cu privire la Brexit.

Trump: Relațiile cu Regatul Unit sunt ”foarte, foarte puternice”

Preşedintele american Donald Trump a afirmat Vineri că relaţiile cu Regatul Unit sunt ”foarte, foarte puternice”, după ce a criticat în mod public strategia premierului britanic Theresa May privind Brexit-ul, relatează Reuters şi AFP, conform agerpres. Trump a criticat direct planurile lui May de ieşire din UE într-un interviu în cotidianul The Sun, spunînd că ele au spulberat probabil speranţa privind un acord comercial americano-britanic după ce şefa Guvernului de la Londra nu a ţinut cont de sfatul său despre cum să negocieze.

Liderul american, stînd alături de May la reşedinţa ei de vară de la Chequers, a declarat: ”Avem într-adevăr relaţii foarte bune. Astăzi discutăm despre comerţ, armată şi alte subiecte”. Întrebat de către un reporter american dacă regretă comentariile sale din cotidianul The Sun, Trump a întors privirea, a dat din cap şi s-a uitat spre reporter. La întrebarea dacă au discutat despre interviu, dna May a declarat: ”Avem multe de discutat”, adăugînd că ei vor vorbi despre aşa-numitele relaţii speciale dintre Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit, precum şi despre oportunităţile reale pentru un acord comercial.

Portugalia permite schimbarea genului fără diagnostic medical

Portughezii vor putea să-şi schimbe genul la starea civilă fără un diagnostic medical care să ateste o perturbare de identitate şi aceasta începînd cu vîrsta de 16 ani, potrivit unei legi aprobate Joi de majoritatea de stînga din Parlament, relatează AFP, potrivit agerpres. După Danemarca, Malta, Suedia, Irlanda şi Norvegia, Portugalia devine acum a ”şasea ţară europeană care acordă dreptul la autodeterminare a identităţii pentru persoanele transgender, fără tutela unui terţe părţi şi fără un diagnostic care să confirme o perturbare de identitate”, a declarat deputatul Sandra Cunha din cadrul Blocului de Stînga (extrema stîngă).

 „Nimeni nu are nevoie de o terţă parte pentru a şti dacă este bărbat sau femeie, băiat sau fată”, a susţinut ea, în cursul unei dezbateri parlamentare care a precedat votul. Schimbarea de gen şi nume va rămîne în totalitate independentă de o posibilă operaţie de schimbare de sex.

Legea în vigoare din 2011 cere ca persoanele transgender să aibă un diagnostic medical care ateste o disforie de gen (atunci cînd genul resimţit de o persoană nu corespunde sexului biologic). Noua lege trebuie acum promulgată de Preşedintele ţării, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, care a folosit dreptul de veto la o primă versiune a textului de lege adoptată de Parlament la mijlocul lunii Aprilie. Şeful statului a cerut atunci ca necesitatea unui raport medical să fie menţinută pentru cazurile în care sunt minori cu vîrsta între 16 şi 18 ani pentru a avea garanţii privind fermitatea deciziei lor. Rebelo de Sousa a fost, totuşi, în favoarea principiului de a nu mai lua în considerare identitatea transgender ca „o patologie sau o situaţie mentală anormală”.

Partea din lege referitoare la minori a fost, prin urmare, modificată şi prevede necesitatea unui raport medical „care să ateste în mod exclusiv capacitatea decizională şi o voinţă informată, fără referire la un diagnostic de identitate de gen”. În plus, legea adoptată Joi interzice intervenţiile chirurgicale în cazul bebeluşilor inter-gen, care se nasc cu organe de reproducere masculine şi feminine, astfel încît aceştia să-şi poată alege propriul gen atunci cînd vor avea capacitate de decizie.