REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (12 octombrie)

Melania Trump, "cea mai hărţuită persoană din lume"

Melania Trump consideră că este una dintre cele mai hărţuite persoane din lume. A făcut declaraţia într-un interviu în care explică de ce a ales ca principal obiectiv al fundaţiei sale combaterea hărţuirii online. Deşi se ţine departe de politică, prima doamnă a Statelor Unite este atent analizată şi, nu de puţine ori criticată. Multe dintre acţiunile sale au parte de cometarii rău-voitoare, în special cînd vine vorba despre alegerile vestimentare. Iar cariera sa de fotomodel este adesea readusă în lumina reflectoarelor.

-Credeţi că sînteţi cea mai hărţuită persoană din lume?

Melania Trump: Una dintre ele. Dacă vă uitaţi la ce spun oamenii despre mine. De aceea, iniţiativa mea „Fii cel mai bun” se concentrează pe reţele sociale şi comportamentul online. Trebuie să îi învăţăm pe copii inteligenţa emoţională, ca să ştie cum să trateze aceste probleme atunci cînd cresc.

 

Un miliardar reacționează în cazul dispariției jurnalistului Khashoggi

Richard Branson, fondatorul Virgin Group, a suspendat un proiect de investiţii în valoare de 1 miliard de dolari convenit cu Arabia Saudită, în urma dispariţiei unui jurnalist al publicaţiei Washington Post, Jamal Khashoggi, potrivit unui articol publicat de New York Post, citat de MarketWatch.

Branson a făcut anunţul joi, în timp ce senatorii americani au declanşat o investigaţie referitoare la circumstanţele dispariei lui Khashoggi, care este rezident în Statele Unite şi critic al Arabiei Saudite.

„Ceea ce s-a întîmplat în Turcia, legat de dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, dacă se va dovedi adevărat, va schimba abilitatea oricăruia dintre noi, din Occident, să facem afaceri cu guvernul saudit. Am solicitat mai multe informaţii din partea autorităţilor saudite şi să îşi clarifice poziţia referitoare la Khashoggi”, a afirmat Branson într-un comunicat.

Guvernul saudit anunţase anul trecut intenţia de a investi 1 miliard de dolari în Virgin Galactic şi Virgin Orbit, potrivit CNBC.

Khashoggi a dispărut pe 2 octombrie, după ce a mers la consulatul din Istanbul pentru actele necesare căsătoriei sale cu o cetăţeană turcă.

Miercuri, un grup bipartizan de senatori americani a trimis o scrisoare preşedintelui Donald Trump prin care îi solicită să stabilească dacă Arabia Saudită este responsabilă de asasinarea lui Khashoggi.

Rezultatul cercetărilor ar putea duce la impunerea de sancţiuni regimului saudit.

Referindu-se la posibilele sancţiuni împotriva Arabiei Saudite, Trump a spus că „nu este pentru oprirea unei ţări de la cheltuirea a 110 miliarde de dolari şi permiterea Rusiei şi Chinei să beneficieze de aceşti bani”.

 

Vreme extremă în întreaga lume

Vreme extremă de jur împrejurul lumii. Uraganul Michael a ucis cel puţin șapte oameni în Statele Unite şi a lăsat în urmă distrugeri imense. În Columbia, 11 oameni au murit într-o alunecare de teren provocată de ploi abundente. În Europa, sînt coduri portocalii şi galbene de vînt în Irlanda, Ţara Galilor, nordul Angliei şi în Scoţia. Acolo ajunge ciclonul Callum, cu rafale de 200 de kilometri pe oră. În Italia, în Sardinia, s-au înregistrat noi inundaţii. Iar în India, un ciclon a lovit cu putere coasta de est a ţării.

OraşulMexicoBeach din Florida arată ca după un bombardament, după ce peste el a trecut uraganul Michael. În zona de lîngă ocean au rămas în picioare doar clădirile mari, dar şi acestea grav avariate. Alte zeci de case s-au transformat în grămezi de moloz şi lemne.

Guvernatorul Floridei a survolat MexicoBeach cu elicopterul şi spune că a fost şocat de amploarea pagubelor.

„Este devastator. Să ne rugăm la Dumnezeu ca toată lumea să fie bine”, a spus oficialul.

După ce a trecut de Florida, Michael, al treilea cel mai puternic uragan care a lovit vreodată Statele Unite, a provocat inundaţii în Virginia, Georgia, Carolina de Nord şi de Sud. Aceste state nici nu reparaseră toate stricăciunile provocate de uraganul Florence, de luna trecută.

 

Cel mai lung zbor din lume: 19 ore fără oprire, între Asia şi SUA

Cel mai lung zbor din lume, din Singapore în New York, este în prezent deasupra Canadei, la aproape 15 ore după ce a plecat din oraşul-stat asiatic. Avionul, un Airbus A350 nou-nouţ, care a intrat în dotarea Singapore Airlines abia luna trecută, mai are circa 3 ore pînă destinaţie, aeroportul Newark Liberty.

Cei 161 de pasageri beneficiază de condiţii extrem de bune. Nu există niciun loc la clasa economică, ci doar business şi premium economy. Singapore Airlines a devenit din nou compania care operează cel mai lung zbor non-stop iar decolarea a fost un adevărat spectacol.

Pasagerii care aşteptau să se îmbarce pentru cel mai lung zbor din lume, din Singapore în New York, au fost întîmpinaţi de doi stewarzi, care au cîntat celebra melodie "New York, New York" a lui Frank Sinatra. Aşa a vrut Singapore Airlines să-i facă pe călători să intre în atmosfera destinaţiei lor.

 

Gestul impresionant făcut de Nadal i-a inspirat pe Federer şi Djokovic

Gestul impresionant făcut de Rafael Nadal pentru sinistraţii din Mallorca nu a rămas fără ecou. Colegii săi din circuit l-au felicitat pe liderul mondial, care a ajutat cu propriile mîini la îndepărtarea apelor din gospodăriile afectate.

Roger Federer: Transmit salutări tuturor celor din Mallorca. Îmi pare rău pentru voi, ştiu cît de importantă este Mallorca pentru Rafael Nadal. Am ţinut legătura cu el şi l-am întrebat cum pot să ajut şi eu. L-am văzut pe Rafa cum a încercat să îşi ajute vecinii. A făcut un lucru care ne inspiră pe toţi. Rafa, ştii că ai tot suportul nostru!

Novak Djokovic: Aş vrea să îi trimit o îmbrăţişare lui Rafael Nadal. Ai făcut o treabă excelentă, prietene! Şi aş vrea să invit pe toţi care văd aceste imagini să urmească noutăţile de la Mallorca şi să ajute aşa cum pot.

Cel puţin zece oameni au murit în urma inundatiilor din Insulele Baleare.

Nadal le-a oferit cazare gratuită la Academia sa oamenilor care şi-au pierdut locuinţele în zonele calamitate.

 

Scandal uriaș între Biserica Rusă și Patriarhia Constantinopolului

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfînt Sinod de două zile la Istanbul, decizie ce va stîrni în mod sigur iritarea Moscovei, informează AFP. Presa de la Moscova anunță că Biserica Ortodoxă Rusă va rupe legăturile cu Constantinopolul.

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că „îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.

Sfîntul Sinod a decis, de asemenea, să-l „restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.

După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamîndu-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

În timpul sinodului, care a început miercuri, doi emisari de la Constantinopol trimişi în Ucraina în septembrie au informat despre rezultatele misiunii lor şi contactele pe care le-au avut la faţa locului, a precizat Patriarhia. Misiunea acestor doi emisari la Kiev a fost interpretată drept un preambul la recunoaşterea de către Constantinopol a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente.

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova.

Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relaţiile dintre aceste două Biserici au fost exacerbate odată cu declanşarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat pînă acum cu peste 10.000 de morţi.

Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce Sinodul întrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat joi Alexandr Volkov, purtător al patriarhului rus Chiril. Declaraţiile lui Volkov sînt citate de agenţia Interfax, preluată de Reuters, şi de Ria Novosti, preulată de AFP.

„Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rînd pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie”, a apreciat Volkov.

 

Cel mai tînăr miliardar din Africa a fost răpit

Omul considerat a fi cel mai tînăr miliardar de pe continentul african şi cel mai bogat om din Tanzania, Mohammed Dewji, a fost răpit joi de bărbaţi înarmaţi la Dar es Salaam, au anunţat surse oficiale citate de AFP şi DPA.

Conducătorul de 43 de ani al grupului METL prezent în circa zece ţări în domeniile agriculturii, asigurărilor, transporturilor, logisticii sau agroalimentar, Mohammed Dewji a fost răpit cînd intra în sala de sport a unui hotel din capitala economică a ţării, au precizat autorităţile administrative şi poliţieneşti.

"Primele informaţii indică faptul că a fost răpit de albi veniţi la bordul a două autovehicule", a declarat presei guvernatorul regiunii Dar es Salaam, Paul Makonda, subliniind că "acest tip de incident este nou".

Şeful poliţiei din Dar es Salaam, Lazaro Mambosasa, a precizat că străinii "au tras în aer înainte de a-l introduce cu forţa" pe Dewji în autovehiculul lor.

Poliţia, care a identificat suspecţi, a efectuat deja arestări, a indicat el.

Potrivit DPA, care îl citează tot pe Paul Makonda, în prezent este în curs o operaţiune pentru salvarea lui Dewji.

Născut în Tanzania, Mohammed Dewji şi-a făcut studiile la universitatea Georgetown din SUA. În 2013, el a devenit primul tanzanian care a apărut pe coperta revistei Forbes şi în 2015 a fost declarat Persoana anului de către Forbes Africa. Potrivit revistei, averea sa a fost evaluată la 1,54 miliarde de dolari în 2018.

Deputat din 2005 pînă în 2015, el este şi principalul acţionar al clubului de fotbal Simba FC.