Realitatea internationala pe scurt (12 Februarie 2019)

În interes național, Rusia se deconectează de la Internet

Rusia se va deconecta de la reţeaua globală de Internet. Acest lucru ar urma să se întîmple în săptămînile care urmează. Deconectarea va fi de scurtă durată şi face parte din planurile Moscovei de a se pregăti pentru un eventual război cibernetic.

Experimentul presupune că traficul dintre utilizatorii ruși să rămînă pe plan intern şi să nu mai fie redirecţionat către serverele din străinătate, unde ar putea fi interceptat. Deocamdată, deconectarea ţării de la reţeaua de Internet globală este doar un test. Kremlinul le-a cerut de ceva timp furnizorilor de internet locali să ia toate măsurile pentru a asigura independența spațiului rusesc pentru situaţia în care Occidentul ar decide să o pedepsească, deconectînd-o de la reţeaua globală.

Brussels Airlines anunță că anulează toate zborurile Miercuri. Peste 16.000 de pasageri sunt afectați

Brussels Airlines, subsidiară a companiei aeriene germane Lufthansa, a avertizat că va anula toate cele 222 de curse aeriene programate în data de 13 Februarie - ziua grevei naţionale ce va fi declanşate de sindicatele din sectorul privat -, fiind afectaţi aproximativ 16.000 de pasageri, transmit Reuters, Deutche Welle şi publicaţia The Brussels Times. 

Săptămîna trecută, Brussels Airlines anunţase că va anula 28 dintre zborurile care urmau să decoleze Miercuri de pe aeroportul din Bruxelles. Pasagerilor le vor fi oferite rute alternative în altă zi, sau pot solicita rambursarea preţului biletelor.  Mişcarea de protest a fost declanşată în urma eşecului negocierilor dintre sindicate şi angajatori. Sindicatele cer majorarea salariilor şi a pensiilor, un echilibru mai bun între muncă şi timpul liber. Sunt implicaţi angajaţi din transportul public, feroviar, de marfă şi aerian, scrie Agerpres. La grevă nu s-a alăturat sindicatele din sectorul public. Compania aeriană TUI a mutat deja 36 de zboruri spre şi dinspre Capitala Belgiei către alte aeroporturi din Franţa şi Olanda. 

Premierul belgian, Charles Michel, a cerut reprezentanţilor sindicatelor şi ai angajatorilor să revină la masa negocierilor pentru a se evita greva. Aceasta ar putea provoca probleme Miercuri unui grup special de călători: miniştrii Apărării din statele NATO au programată o întîlnire la Bruxelles. 

Universitatea Oxford a identificat cele 7 reguli ale codului moral după care funcționează lumea

Întreaga societate funcționează după șase reguli morale universale, printre care se numără subordonarea față de superiori și respectarea proprietăților altora, a concluzionat un studiu al Universității Oxford.

Deși culturile vestice se îndreaptă spre un tip de organizare mai liberală, ierarhizată, cercetarea Universității Oxford arată că structurile de putere tradiționale și valorile de bază de caritate și fraternitate sunt pietrele de temelie ale oricărei societăți, scrie The Telegraph. Studiul a fost efectuat pe 60 de culturi diferite ale lumii și a analizat modul în care comunitățile funcționează ghidate de șapte reguli de bază ale unui cod moral. Aceste reguli universale sunt: ajutorul acordat familiei, ajutorul acordat grupurilor din care facem parte, întoarcerea favorurilor, curajul, subordonarea față de superiori, împărțirea echitabilă a resurselor și respectarea proprietăților altora.

Regulile acestui cod moral mai cuprinde și îngrijirea rudelor vulnerabile, moștenirea proprietăților de către copii, mersul la război atunci cînd este nevoie să protejăm un grup, precum și respectul față de persoanele în vîrstă.

Aceste caracteristici sunt specifice oricărei comunități, indiferent că vorbim despre civilizații avansate sau cele organizate ca triburi. „Fiecare comunitate din lume operează după un cod moral comun”, a declarat Oliver Scott Curry, autorul cercetării realizate de Institutul pentru Antropologie Cognitivă și Evoluționistă de la Universitatea Oxford. „Aceste șapte reguli morale se aplică universal în culturile din lume, deoarece oamenii întîmpină, de fapt, aceleași probleme sociale. Asta arată că există mai multe lucruri care ne unesc decît lucruri care împart societatea”, adaugă el.

În Ungaria, femeile cu mai mult de 4 copii vor fi scutite pe viață de impozite

În Ungaria, femeile care au patru copii sau mai mult vor fi scutite de impozitul pe venit, a anunțat Duminică seara premierul Viktor Orban, în încercarea de a contracara scăderea populației și penuria de forță de muncă, fără a accepta imigranți.

În discursul său despre mizele alegerilor europarlamentare, Orban a atacat, la grămadă, imigrația, stînga politică, pe vechiul său inamic George Soros, dar și pe vicepreședintele Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans. Este doar una din cele cîteva măsuri anunțate de premierul maghiar, pe lîngă împrumuturi acordate tinerelor cupluri, în funcție de numărul de copii, bani pentru achiziționarea de mașini de familie și construirea de noi creșe și grădinițe. Guvernul a promis, de asemenea, și un fel de concediu de maternitate sau de paternitate pentru bunici. Viktor Orban, tatăl a cinci copii, nu a detaliat modul în care Guvernul va acoperi costurile măsurilor anunțate.

Viktor Orban, prim-ministru al Ungariei: ″În prezent, stînga europeană a devenit campioană speculatorilor, a cetățeniei globale, a Guvernului mondial și, mai nou, a migrației. Imigrația este groparul națiunilor, al familiei, al modului creștin de viață. Purtăm o bătălie cu asta de cînd George Soros a numit un socialist, pe numele lui Frans Timmermans, în fruntea forțelor pro-imigrație. Despre asta e vorba la alegerile europene! Femeile care nasc și cresc cel puțin 4 copii vor fi scutite pe viață de la plata impozitelor. Acesta este răspunsul Ungariei, nu imigrația!”.

Condamnare record pentru doi români din Italia care au furat o cartelă de 10 euro

Un român de 25 de ani a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare, în timp ce partenera lui, de 27 de ani, a primit opt luni, pentru furtul unei cartele telefonice în valoare de 10 euro. Sentința a fost pronunțată recent, deși fapta celor doi s-a petrecut în Toamna anului 2014. Cei doi români au furat dintr-un hipermarket Bennet din Castelvetro, Modena, o cartelă de 10 euro, scrie laprovinciacr.it.

“Furtul unei cartele telefonice de doar 10 euro a costat un cuplu de români, rezidenți la Cremona, o condamnare de un an și patru luni pentru bărbat și opt luni pentru femeie”, scrie sursa citată.

Furtul a fost denunțat de carabinieri. Cei doi români au primit pedepse atît de severe, deși prejudiciul a fost mic, deoarece au fost acuzați de “tîlhărie improprie” și nu de furt, după ce au amenințat un angajat care a încercat să-i oprească. Potrivit legii italiene, conform articolului 628 din Codul Penal, infracțiunea de tîlhărie improprie este definită ca fiind “folosirea violenței sau amenințărilor imediat după comiterea furtului, pentru a păstra bunul sustras, pentru a șterge urmele infracțiunii sau ca să-și asigure scăparea”.

Mossad, CIA şi MI6 au colaborat pentru a salva un savant. Ce secrete îngrozitoare ar ascunde

Un cercetător nuclear iranian a fost salvat din Teheran de serviciile de spionaj ale Israelului, Londrei şi Washington-ului, într-o operaţiune comună. Mossad (Serviciul de Informaţii Externe al Israelului), MI6 (Serviciul de Informaţii Externe al Marii Britanii) şi Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) au efectuat recent o operaţiune comună pentru evacuarea unui om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear, cu reşedinţa la Teheran, ajutîndu-l să părăsească Iranul cu o ambarcaţiune cu migranţi pe o rută de imigraţie extrem de aglomerată folosită ca acoperire pentru această misiune, a informat Daily Mail, citat de postul de televiziune israelian i24News.

Omul de ştiinţă iranian ar fi fost adus clandestin în Marea Britanie cu o barcă gonflabilă împreună cu alţi migranţi de aceeaşi naţionalitate care au trecut prin Canalul Mînecii la Lydd (districtul Shepway), la începutul acestui an. Operaţiunea a demarat în Octombrie anul trecut, cînd Mosad l-a ajutat pe omul de ştiinţă iranian (47 de ani) să fugă în Turcia şi de acolo să se alăture unui grup de migranţi iranieni care încercau să ajungă în Marea Britanie.

‘Nu totul a decurs fără probleme. Absenţa sa a fost rapid remarcată şi am fost informaţi că o unitate specială a Corpului Gardienilor Revoluţiei a fost trimisă’ pe urmele lui, a declarat o sursă pentru Daily Mail. ‘Odată ajuns în Franţa, problema era cum să treacă în Marea Britanie. Nu puteam pur şi simplu să-l îmbarcăm într-un avion’, a adăugat sursa menţionată. Motivul este acela că, spre deosebire de SUA care s-au retras din acordul nuclear privind Iranul, Marea Britanie susţine încă la nivel oficial acest acord încheiat între Teheran şi marile puteri. ‘Deşi rareori se întîmplă, soluţia care ne-a fost oferită era să facem ca el să traverseze Canalul Mînecii într-o barcă cu migranţi de aceeaşi naţionalitate’, a mai spus interlocutorul ziarului britanic.

Ajuns în Marea Britanie, savantul iranian a fost interogat cu privire la stadiul actual al programului nuclear, apoi a fost îmbarcat într-un avion cu destinaţia SUA, unde ar fi primit drept de azil. Potrivit publicaţiei citate, acelaşi savant ar fi ajutat la asasinarea, în 2012, a unui alt om de ştiinţă iranian din domeniul nuclear, Mostafa Ahmadi Roshan, de uciderea căruia a fost mult timp suspectat Mosadul.

Afluxul de migranţi iranieni în Regatul Unit a crescut recent datorită unei decizii a Guvernului sîrb de a accepta intrarea fără viză a turiştilor iranieni în Serbia. Această iniţiativă vizează o intensificare a turismului şi comerţul între Republica Islamică şi Serbia, ceea ce a permis mai multor iranieni să ajungă în Europa, conform postului de televiziune israelian.

ALERTĂ! Iranul anunță că VA DISTRUGE mai multe orașe din Israel: Benjamin Netanyahu amenință că va EXTERMINA națiunea iraniană

Un comandant al Gardienilor Revoluţiei a avertizat că Iranul va distruge oraşe din Israel dacă va fi atacat de Statele Unite, dar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a replicat ameninţînd cu distrugerea naţiunii iraniene, potrivitmediafax.

„Statele Unite nu au curajul de a trage un singur glonţ spre noi, în pofida tuturor capabilităţilor militare pe care le deţin. Dar, dacă ne atacă, vom şterge de pe faţa pămîntului oraşele Tel Aviv şi Haifa”, a declarat generalul iranian Yadollah Javani, citat de agenţiile de presă IRNA şi Reuters. Yadollah Javani, membru al Biroului politic al Gardienilor Revoluţiei din Iran, a făcut aceste declaraţii cu ocazia unei ceremonii pentru marcarea a 40 de ani de la Revoluţia islamică de la Teheran.

În replică la declaraţiile oficialului militar iranian, premierul Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul că, dacă va ataca Israelul, „va fi ultima aniversare a Revoluţiei islamice pe care o celebrează”. „Eu nu ignor ameninţările regimului iranian, dar nici nu sunt intimidat de ele”, a afirmat Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel. „Dacă acest regim face eroarea teribilă şi încearcă să distrugă oraşele Tel Aviv sau Haifa, nu va reuşi, dar va fi ultima aniversare a Revoluţiei islamice pe care o celebrează. Ar trebui să ţină cont de acest lucru”, a spus Netanyahu.

Închisorile secrete ale CIA: Un saudit deţinut la Guantanamo dă în judecată Lituania la CEDO

Un saudit deţinut la Guantanamo a dat în judecată Lituania la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), afirmînd că a fost torturat într-o închisoare secretă a CIA din această ţară baltică, a afirmat un ministru adjunct lituanian, relatează AFP, scrie agerpres.

Mustafa al-Hawsawi, în vîrstă de 50 de ani, a fost capturat în Pakistan în 2003 şi suspectat de americani că a fost implicat în atentatele de la 11 Septembrie din SUA.

„Săptămîna trecută, Guvernul a primit cererea lui Mustafa al-Hawsawi pe lîngă CEDO”, a declarat pentru AFP adjuncta ministrului Justiţiei, Irma Gudziunaite. Ea a precizat că Lituania are termen pînă la 22 Martie pentru a-şi prezenta poziţia.

CEDO a recunoscut, anul trecut, că Lituania a găzduit o închisoare secretă a CIA pe teritoriul său în 2005-2006. „Tehnicile de interogatoriu dure” care au fost practicate, considerate a fi tortură, se derulau în afara oricărui cadru judiciar. CEDO a mai condamnat Lituania în Octombrie să-i plătească 100.000 de euro daune lui Abu Zubaydah, un alt deţinut saudit de la Guantanamo trecut prin centrul de detenţie secret al CIA din Lituania şi considerat unul dintre cei mai importanţi membri ai Al-Qaida de către Washington.

Responsabilii lituanieni, care neagă că în ţara lor au existat închisori secrete ale CIA, au declarat la CEDO că imobilul incriminat situat la periferia capitalei Vilnius era „un centru de informaţii”. O anchetă preliminară asupra acestui caz a fost deschisă în 2015, dar nu a dus la nici o concluzie, Lituania afirmînd că SUA au refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor lituanieni sau să furnizeze informaţiile solicitate în cadrul anchetei. Potrivit unui raport al Senatului american, 119 persoane au fost arestate şi încarcerate în cadrul programului secret al CIA, în aşa-numite „black sites” din ţări niciodată identificate, dar printre care se află, probabil, Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania, scrie AFP.

Alegerile europene ar putea avea drept rezultat ascensiunea populiştilor 

Alegerile europene din luna Mai ar putea avea drept rezultat o ascensiune a formaţiunilor de extremă dreapta şi a celor eurosceptice, relevă un studiu publicat de grupul de reflecţie londonez Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), transmite dpa, scrie agerpres. ECFR avertizează că procentul pe care l-ar putea obţine partidele eurosceptice şi de extremă dreapta ar putea ajunge de la 23%, în prezent, la 28% sau chiar peste 30% după alegerile europarlamentare din 23-26 Mai.

”Dacă aceste formaţiuni depăşesc pragul de o treime din locurile totale din Parlamentul European, atunci acest lucru ar semnifica o schimbare calitativă în Uniunea Europeană”, au explicat Susi Dennison şi Pawel Zerka, experţi ECFR, cu privire la studiul publicat. În opinia celor doi experţi, prin deţinerea controlului asupra a 33% din mandatele europarlamentare, partidele populiste ar putea fi capabile să influenţeze configuraţia viitoarei Comisii Europene şi să dejoace procedurile aplicate în cazul încălcării statului de drept în state membre ale UE, precum cea lansată contra Ungariei în 2018.

Mai mult, un bloc populist unificat ar putea încetini sau chiar bloca legi esenţiale, cum este cazul acordurilor internaţionale care necesită aprobare parlamentară. Parlamentul European are, de asemenea, cuvîntul final asupra bugetului anual al UE şi cadrului financiar multianual care va începe în 2021. ”Capacitatea populiştilor de a paraliza luarea deciziilor la centrul UE ar dezamorsa argumentul pro-europenilor conform căruia proiectul este imperfect, dar capabil de reformă”, au subliniat cei doi experţi.

Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European se vor desfăşura între 23 şi 26 Mai 2019. Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani. Alegerile europarlamentare din luna Mai vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în PE. Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

Rusia doreşte să participe deplin la mecanismul european de evitare a sancţiunilor împotriva Iranului

Rusia doreşte să participe deplin la mecanismul european de plăţi elaborat de Uniunea Europeană pentru companiile care doresc să facă în continuare afaceri cu Iranul, în pofida sancţiunilor americane, a declarat vice-ministrul rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenţia EFE, scrie agerpres. ”Vom căuta participarea deplină la funcţionarea acestui mecanism şi vom continua eforturile relevante în contacte directe cu ţările afectate şi cu responsabilii mecanismului”, a declarat Riabkov.

Franţa, Germania şi Marea Britanie au lansat, pe 31 Ianuarie, mecanismul denumit Instrumentul de Susţinere a Schimburilor Comerciale (Instrument in Support of Trade Exchanges – Instex), care va fi gestionat de la un sediu stabilit în Franţa și va fi condus de un german şi supravegheat de un diplomat britanic de rang înalt. Acest instrument financiar va permite companiilor europene să continue relaţiile comerciale cu Iranul, mai ales în sectoare precum cel alimentar şi al sănătăţii.

Iranul consideră că acest mecanism ar trebui să fie deschis şi ţărilor din afara Uniunii Europene şi, de asemenea, să includă toate bunurile supuse sancţiunilor americane, mai ales exporturile de petrol iranian, aşa cum a promis UE atunci cînd a anunţat în Septembrie crearea acestui instrument financiar.

Vice-ministrul rus de Externe a susţinut această poziţie a Teheranului, afirmînd că ”este necesar ca tranzacţiile să nu se limiteze la furnizarea de alimente, produse de bază şi medicamente”, produse ”deja excluse din sancţiunile americane”.