REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (11 Ianuarie 2021)

Anglia a strîns un miliard de dolari pentru distribuirea vaccinurilor anti-covid în ţările în curs de dezvoltare

Regatul Unit a colectat de la aliaţii săi un miliard de dolari (820 de milioane de euro) pentru a ajuta „ţările vulnerabile” să aibă acces la vaccinurile contra noului coronavirus, a anunţat, Duminică, Ministerul de Externe, înaintea unei vizite virtuale a secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, la Londra, notează AFP, potrivit agerpres. Această sumă strînsă în special de la Canada, Germania şi Japonia, adăugată celor 548 de milioane de lire (608 milioane de euro) din partea Londrei – care a promis să verse o liră pentru fiecare patru dolari colectaţi – „va permite distribuirea în acest an a unui miliard de doze de vaccinuri contra coronavirusului în 92 de ţări în curs de dezvoltare”, a precizat Ministerul într-un comunicat.

„Nu vom fi la adăpost de acest virus pînă cînd nu vom fi toţi la adăpost, din acest motiv ne concentrăm asupra unei soluţii mondiale la o problemă mondială”, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab. „Este firesc ca, la împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Naţiunilor Unite, Regatul Unit să fi luat iniţiativa împreună cu aliaţii săi de a pune la dispoziţia ţărilor vulnerabile un miliard de doze de vaccin împotriva coronavirusului”, a adăugat el.

Un fost şef al Pentagonului i-a recomandat lui Biden să renunţe la controlul exclusiv al codurilor nucleare

Un fost secretar american al Apărării, William Perry, i-a recomandat viitorului Preşedinte Joe Biden să renunţe la controlul exclusiv al codurilor nucleare, considerînd că sistemul actual este ”antidemocratic, depăşit, inutil şi extrem de periculos”, relatează AFP, potrivit agerpres. Într-un editorial publicat de cotidianul Politico, Perry – care a condus Pentagonul între 1994 şi 1997, în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton – a remarcat că Donald Trump, acuzat că a încurajat violenţele comise Miercurea trecută la Capitoliu, ”încă are degetul pe butonul nuclear”. ”Este timpul să li se retragă <mingea de fotbal> nucleară acestui Preşedinte şi tuturor Preşedinţilor care îi vor succeda. Acest lucru nu mai este necesar şi însăşi existenţa sa reprezintă un pericol pentru securitatea noastră naţională”, a subliniat el.

Preşedintele SUA este însoţit în toate circumstanţele de către un consilier militar care transportă o servietă, supranumită <mingea de fotbal> nucleară, care conţine toate elementele necesare unei lovituri nucleare. William Perry a reamintit că, odată cu alegerea sa, Preşedintele SUA ”obţine dreptul absolut de a lansa un război mondial”. ”El nu are nevoie de încă o opinie. Secretarul Apărării nu are un cuvînt de zis. Congresul nu joacă nici un rol”, a explicat el.

Biden va prezenta un plan de ajutor economic în contextul pandemiei de coronavirus

Președintele ales Joe Biden a declarat că americanii au nevoie de mai multă susținere economică în contextul pandemiei de coronavirus și că va dezvălui un plan de „trilioane” de dolari săptămîna aceasta, relatează Reuters, potrivit agerpres. El a spus că propunerea include finanțări pentru Guvernele locale care se confruntă cu pandemia, precum și sprijin pentru persoanele care și-au pierdut locurile de muncă sau nu își pot permite să plătească chiria.

Biden a cerut, de asemenea, creșterea salariului minim la 15 dolari pe oră, o promisiune a campaniei, și acordarea unei sume de 2.000 de dolari în numerar. „Avem nevoie de mai multă susținere directă pentru familii, companiile mici, inclusiv acordarea unei plăți directe de 2.000 de dolari. Pur și simplu, 600 de dolari nu sunt suficienți”, a spus el. Biden a spus că va dezvălui planul Joi. Echipa de tranziție a lui Biden a declarat, de asemenea, că analizează alte acțiuni de ajutor economic.

FBI a arestat un bărbat care a amenințat că-i trage „un glonț în dovleac” lui Nancy Pelosi

Un bărbat care a spus că-i trage „un glonț în dovleac” lui Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, a fost arestat și pus sub acuzare pentru amenințare. El venise la protestul pro-Trump de pe 6 Ianuarie în Washington DC, iar Poliția a găsit asupra lui un întreg arsenal. Bărbatul, pe nume Cleveland Grover Meredith Jr., venise la Washington pentru a lua parte la protestul din 6 Ianuarie și le trimisese prietenilor un mesaj în care a scris că-i va trage „un glonț în dovleac în direct la tv”, au arătat autoritățile federale, potrivit The new York Times.

El se cazase la hotelul Holliday Inn, în Washington. Polițiștii au găsit în mașina lui un pistol Glock, o armă de asalt Tavor X95 și sute de gloanțe. El le trimisese prietenilor mesaje în care scria că are la el „o tonă de muniție de calibru 5.56” și se referea la Nancy Pelosi cu epitete misogine, amenințînd că o va călca cu mașina, potrivit FBI. „Prevăd că, în următoarele 12 ore, mulți oameni din țara noastră vor muri”, a mai scris el într-un mesaj, a dezvăluit FBI. Procurorii îl acuză pentru transmitere de amenințări, posesie de armă neînregistrată și posesie ilegală de muniție, potrivit NYT.

În Japonia a fost depistată o tulpină nouă a coronavirusului

Patru persoane care au venit în Japonia din Brazilia au fost confirmate cu o nouă variantă a coronavirusului, a anunţat Duminică Ministerul Sănătăţii de la Tokyo, potrivit DPA, preluată de Agerpres. Cei patru au călătorit din Amazonas, Brazilia, şi au aterizat pe Aeroportul Haneda din Tokyo la data de 2 Ianuarie. Ei au stat în carantină în aeroport şi au prezentat rezultate pozitive, a indicat Ministerul.

Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, Takaji Wakita, a declarat că varianta este diferită de cele care s-au răspîndit din Marea Britanie şi Africa de Sud, însă prezintă unele similarităţi cu acestea, potrivit Kyodo News.

Institutul a precizat că în prezent nu există dovezi că noua tulpină ar fi mai contagioasă.

Lukaşenko a anunțat că proiectul noii Constituţii din Belarus va fi redactat pînă la finalul acestui an

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că proiectul noii Constituţii din Belarus va fi redactat pînă la finalul acestui an, a transmis Duminică Reuters, citînd agenţia de presă RIA, potrivit agerpres. Belarusul este scena unor proteste aproape zilnice după alegerile prezidenţiale din 9 August 2020, scrutin marcat de fraude masive, potrivit opoziţiei. După aceste alegeri, cîştigate de liderul de la Minsk cu aproximativ 80% din voturi conform datelor oficiale, candidata şi lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania. Lukaşenko, care se află la putere din 1994, a respins acuzaţiile opoziţiei şi ale Occidentului şi a lansat o campanie de reprimare a vocilor critice.

SUA au depăşit pragul de 22 de milioane de cazuri de COVID-19

Statele Unite au depăşit, Duminică, 22 de milioane de cazuri de COVID-19 înregistrate de la începutul epidemiei, relatează DPA. Bilanţul deceselor înregistrate din această cauză în SUA ajunge la peste 372.500. Majoritatea cazurilor au fost consemnate în Comitatul Los Angeles, în California, unde peste 889.000 de persoane au fost infectate şi mai mult de 11.800 au murit.

În Marea Britanie, au fost vaccinate anti-covid două milioane de persoane

Marea Britanie a vaccinat pînă acum (Duminică) aproximativ două milioane de persoane împotriva Covid-19, a anunţat ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, potrivit Reuters, scrie news.ro. “În ultima săptămînă, am vaccinat mai mulţi oameni decît în toată luna Decembrie, astfel că accelerăm procesul”, a afirmat Hancock la BBC TV. Marea Britanie îşi propune să vaccineze aproximativ 14 milioane de oameni pînă la jumătatea lunii Februarie.

Șeful diplomației germane propune elaborarea unui plan al UE şi SUA pentru apărarea democraţiei

Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, propune elaborarea unui „Plan Marshall” pentru intensificarea cooperării între UE şi SUA în scopul apărării democraţiei, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit mediafax. În contextul violenţelor produse la sediul Congresului SUA, Heiko Maas cere intensificarea cooperării între Bruxelles şi Washington pentru apărarea normelor democratice. „Nu le putem lăsa deloc spaţiu de manevră inamicilor democraţiei liberale. Acest lucru nu este valabil doar în SUA, ci şi la noi, în Germania şi Europa. Suntem pregătiţi să colaborăm cu Statele Unite pentru un Plan Marshall al democraţiei”, a declarat Heiko Maas într-un interviu acordat agenţiei DPA. Planul Marshall a fost un program de asistenţă economică aplicat de Statele Unite pentru reconstrucţia Europei după al II-lea Război Mondial. Germania a profitat foarte mult de pe urma planului de asistenţă.

„Fără democraţie în Statele Unite, nu poate exista democraţie în Europa. Una dintre cele mai mari misiuni de viitor pentru americani şi europeni va fi eliminarea din rădăcini a clivajelor sociale”, a adăugat Heiko Maas, amintind că Preşedintele ales al SUA, Joseph Biden, a semnalat că vrea reconciliere pe plan intern şi construirea unei reţele internaţionale de protejare a democraţiei. Germania poate iniţia împreună cu noul Preşedinte al SUA o „Alianţă a multilateralismului”, a precizat Heiko Maas.

Un ministru din Austria a demisionat pe fondul unor acuzaţii de plagiat

Ministrul austriac al Muncii, Familiei şi Tineretului, Christine Aschbacher, şi-a dat demisia la un an de la preluarea mandatului, pe fondul unor acuzaţii de plagiat privind mai multe lucrări academice, notează AFP, potrivit agerpres. Christine Aschbacher (37 de ani), membră a partidului conservator ÖVP ca şi cancelarul Sebastian Kurz, a explicat într-un comunicat că se retrage din funcţie pentru „a-şi proteja familia”, denunţînd „ostilitatea, agitaţia politică şi atacurile” care s-au declanşat la adresa ei cu o „forţă insuportabilă”.

Ea este acuzată de „plagiat, citate incorecte şi necunoaşterea limbii germane” în lucrarea de masterat din 2006, potrivit blogului unui expert specializat în urmărirea fraudelor cu titluri academice, Stefan Weber. Christine Aschbacher a obţinut diploma cu menţiunea „foarte bine” a Universităţii de ştiinţe aplicate Wiener Neustadt, în apropiere de Viena. Aceleaşi acuzaţii se referă şi la manuscrisul tezei privind „stilul de conducere a companiilor inovatoare”, supus în Mai 2020 la Universitatea tehnică din Bratislava, în Slovacia, în plină criză sanitară. Este vorba de „o grămadă de tîmpenii şi absurdităţi” pe 134 de pagini, din care cel puţin o cincime sunt preluate din alte surse fără ca citatele să fie atribuite autorilor, în special un articol din revista Forbes, a scris Stefan Weber.

Sub tirul criticilor opoziţiei, Christine Aschbacher a „respins” ceea ce a numit „insinuări”, dînd asigurări că „întotdeauna şi-a redactat lucrările după cunoştinţele şi convingerile sale”. În Germania vecină, miniştrii conservatori ai Apărării şi Educaţiei au fost constrînşi să demisioneze în 2011 şi, respectiv, 2013 pentru acuzaţii similare.