Realitatea internationala pe scurt (10 Iulie 2018)

Agresivitatea criminală a Corectitudinii Politice: Paradă GAY la o școală primară

Școala primară din localitatea britanică Heavers Farm a organizat pe 29 Iunie o Paradă Gay pentru a încheia solemn Luna Homosexualilor. Mai multe fotografii postate pe rețelele de socializare arată zeci de copii în curtea școlii purtînd stegulețe-curcubeu, pălării și alte accesorii în culorile Mișcării LGBT, scrie evz.ro. La Parada Gay a copiilor au fost invitați să participe și părinții acestora.

Steve Reed, un parlamentar laburist homosexual, a lăudat pe Twitter evenimentul de la Heavers Farm: „Sunt foarte mîndru de ei că luptă pentru egalitate și diversitate.” Și membrii conducerii școlii s-au lăudat pe Twitter cu succesul manifestației, numind-o „o minunată încheiere a Lunii Mîndriei în această dimineață, cu cîteva cîntece fantastice și multe alte lucruri cu care avem de ce ne mîndri”.

Luna Iunie este proclamată în Occident „Luna Mîndriei” (Prinde Month”) dedicată Mișcării Homosexuale. Însă nu toată lumea a fost încîntată că niște micuți cu vîrste de la cinci ani au fost puși să cînte despre homosexualitate, bisexualitate și transsexualitate. Ruth Anderson, mama unuia dintre copii, a declarat presei britanice că ea și mulți alți părinți au fost scandalizați de Parada Gay.

Erdogan a numit noul Guvern

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Luni componenţa noului Guvern al Turciei, la cîteva ore după ce a depus jurămîntul, pentru un nou mandat de cinci ani cu puteri sporite conform noii Constituţii, informează AFP, DPA şi Reuters.

În Cabinetul de 16 miniştri nu mai există funcţia de premier. Turcia va avea un singur vicepreşedinte, Fuat Oktay, fost consilier al prim-ministrului. Ministru de Externe rămîne Mevlut Cavusoglu, iar Suleyman Soylu păstrează portofoliul Internelor. Ministru al Apărării a fost desemnat şeful statului major al Armatei, Hulusi Akar. Ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, este noul ministru de Finanţe.

Ministrul ceh al Justiţiei a demisionat în urma unor acuzaţii de plagiat

Ministrul ceh al Justiţiei, Tatana Mala, a demisionat, în urma unor acuzaţii de plagiat în teza sa de doctorat, la numai 13 zile după ce a preluat funcţia,informează DPA, care preia agenţia de presă cehă CTK, potrivit agerpres. Mala, în vîrstă de 36 de ani, este şi deputată din partea ANO, partid de guvernămînt, de orientare populistă. Ea şi-a susţinut doctoratul în 2005 cu o lucrare despre condiţiile microclimatice de creştere a iepurilor şi susţine că nu a plagiat. Potrivit AFP, ea a declarat presei că a fost ţinta unei „campanii de calomnie respingătoare”.

Universitatea Mendel din Brno a publicat o declaraţie conform căreia în 11 din cele 48 de pagini ale tezei de doctorat incriminate există „suprapuneri observabile” cu o altă lucrare, dar consideră că Tatana Mala a produs o teză originală. Au circulat şi informaţii despre nereguli în privinţa masteratului în dreptul familiei, obţinut de ea în 2011, la o universitate privată din Slovacia.

Guvernul minoritar al Cehiei, condus de premierul Andrej Babis, a depus jurămîntul pe 27 Iunie, iar Miercuri se va confrunta cu prima moţiune de cenzură. Din coaliţia guvernamentală fac parte şi social-democraţii, dar pentru a întruni majoritatea în Parlament este nevoie şi de voturile comuniştilor. Prim-ministrul a anunţat că intenţionează să preia temporar şi portofoliul Justiţiei şi va cere în acest sens aprobarea Preşedintelui Milos Zeman. DPA reaminteşte că Babis este anchetat pentru deturnarea unor fonduri europene.

Boris Johnson avertizează că Marea Britanie ar putea ajunge un fel de colonie a UE după Brexit

Fostul ministru de Externe britanic Boris Johnson a avertizat că Marea Britanie ar putea ajunge un fel de colonie a Uniunii Europene după Brexit, după ce Guvernul de la Londra şi-a anunţat preferinţa pentru o relaţie comercială strînsă cu blocul comunitar post-Brexit, transmite Reuters. ”Ne îndreptăm cu adevărat spre statutul unei colonii – şi mulţi vor lupta să vadă avantaje politice sau economice ale acelui aranjament special”, a menţionat Boris Johnson, citat de website-ul de ştiri Guido Fawkes.

”Brexitul ar trebui să fie despre oportunitate şi speranţă. Ar trebui să fie o şansă de a face lucrurile diferit, de a fi mai dinamici şi de a maximiza avantajele particulare ale Marii Britanii într-o economie mondială deschisă şi vizionară”, a spus fostul şef al diplomaţiei britanice. ”Acel vis (despre Brexit) moare, sufocat de temeri proprii inutile”, a continuat Johnson.

După ce premierul Theresa May a obţinut sprijin pentru noul său plan într-o şedinţă-maraton a Executivului său, acum ”Guvernul are un cîntec de cîntat”, a subliniat fostul oficial britanic. Boris Johnson a demisionat Luni din funcţia de ministru de Externe, decizia sa survenind după cea a fostului ministru pentru Brexit, David Davis, la doar cîteva zile după ce premierul britanic Theresa May obţinuse acordul miniştrilor săi pentru strategia pentru Brexit.

Macron: ‘Frontiera adevărată în Europa’ este cea care îi separă pe ‘progresişti’ şi pe ‘naţionalişti’

Preşedintele francez Emmanuel Macron, a declarat că ‘frontiera adevărată în Europa’ este cea care îi separă pe ‘progresişti’ şi pe ‘naţionalişti’, şi că această înfruntare se va afla în centrul alegerilor pentru Parlamentul European în 2019,relatează AFP. ‘Frontiera adevărată care traversează Europa este astăzi cea care îi desparte pe progresişti de naţionalişti. Va fi dificil, însă lupta este în mod clar deschisă şi va fi în centrul mizelor alegerilor europene din 2019’, a afirmat Macron, adresîndu-se parlamentarilor francezi reuniţi în congres la Versailles, în apropiere de Paris.

Preşedintele francez a pledat pentru o refondare a proiectului european pentru ‘o Europă mai suverană, mai unită, mai democratică’. Referindu-se la ‘proiectul francez’ de reformare a UE, care se loveşte de slăbirea poziţiei cancelarului german Angela Merkel şi de ascensiunea continuă a populismelor, inclusiv în state fondatoare ale Uniunii, precum Italia, Emmanuel Macron a fost de părere că acest proiect a permis deja ‘progrese reale, pe care unii le credeau imposibile’. El a citat în special acordul franco-german din Iunie, care ‘a permis să se pună bazele unui buget al zonei euro’, şi să fie instituită o ‘politică de apărare’, prin lansarea de către opt state a unei ‘iniţiative europene de intervenţie’.

‘Totuşi, aceste progrese reale nu trebuie să facă uitate îndoielile (…) Europa este încă prea lentă, prea birocratică, prea divizată pentru a înfrunta brutalitatea schimbărilor politice, de securitate, migratorii şi tehnologice’, a atenţionat Macron. El a subliniat că ‘nici provocărilor comerciale, nici provocărilor climei, nici provocărilor economice şi monetare nu li se poate răspunde în izolare, şi cu atît mai puţin provocării migratorii’. ‘În aceste domenii, soluţia nu poate fi decît cooperarea europeană’, a pledat şeful statului francez. ‘Nici o politică naţionalistă pe termen scurt nu va rezolva cu nimic situaţia migraţiei’, un subiect care ‘nu poate fi rezolvat nici în emoţia ce creează confuzie, nici în închiderea şi replierea naţionaliste’, a mai afirmat Preşedintele Macron.

Preşedintele Parlamentului European consideră necesară crearea unei ‘liste negre’ a traficanților de migranţi

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a subliniat, în cadrul unei vizite la Tripoli, necesitatea de a se crea o ‘listă neagră’ a principalilor traficanţi de migranţi, pentru a combate traficul de persoane în Europa şi în Africa, relatează AFP, conform agerpres. „Trebuie creată o listă neagră a marilor traficanţi (…) pentru ca forţele de Poliţie şi organizaţiile de combatere a criminalităţii din Africa şi din Europa să poate colabora cu un obiectiv comun”, a declarat Tajani într-o conferinţă de presă. Aceşti traficanţi „sunt terorişti, traficanţi de arme şi de fiinţe umane”, a adăugat el. „Dacă nu vom reuşi să eliminăm aceste organizaţii criminale, va fi extrem de dificil să luptăm împotriva imigraţiei clandestine”, a mai spus Tajani.

Declaraţia a fost făcută la finalul unei întrevederi cu şeful Guvernului libian de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj. Tajani a spus că a discutat cu oficialul libian despre importanţa de a monitoriza frontierele din Sudul Libiei pentru a limita fluxurile de migranţi care ajung în această ţară pentru a se aventura în călătoriile periculoase pe Mediterana. Cooperarea economică, precum şi cea în domeniile sănătăţii şi învăţămîntului superior s-au aflat de asemenea pe agenda discuţiei celor doi oficiali.

Pe plan politic, Tajani a precizat că UE este pregătită să ajute Libia în organizarea viitoarelor alegeri, în special în ‘pregătirea tehnică’ şi prin trimiterea de observatori pentru a monitoriza buna desfăşurare a scrutinului.

Trump, furios pe aliaţii din NATO care nu investesc în apărare

Donald Trump a criticat din nou statele membre NATO pentru că nu alocă destule fonduri pentru apărare, chiar înaintea summit-ului Alianţei. „Statele Unite cheltuiesc mult mai mult pentru NATO decît oricare altă ţară. Nu este corect şi nici acceptabil. Deşi aceste ţări şi-au mărit cheltuielile de cînd mi-am început mandatul, trebuie făcut mai mult. Germania este la 1%, SUA este la 4% iar NATO este mai benefic pentru Europa decît pentru SUA”, a scris Trump. „După unele date, SUA plăteşte pentru 90% din NATO, iar unele ţări nici nu se apropie de ţinta de 2%. În plus, Uniunea Europeană are un surplus de 151 de milioane de dolari în relaţiile comerciale cu SUA”, a mai afirmat Trump pe Twitter.

Potrivit celor mai recente estimări NATO, doar şase state ale Alianţei au atins ţinta de 2% din PIB alocat apărării - Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Estonia, Polonia şi România. Liderii statelor membre NATO se reunesc Miercuri şi Joi, la Bruxelles, în cadrul unui summit unde este de aşteptat ca Preşedintele american Donald Trump să le ceară din nou celorlalte ţări membre ale Alianţei să îşi majoreze cheltuielile pentru apărare. La finalul lunii Iunie, Trump a trimis o scrisoare unui număr de nouă state membre ale Alianţei, printre care Germania, Canada şi Norvegia, în care le somează să-şi respecte angajamentul ca pînă în 2024 să treacă la alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Împărţirea poverii cheltuielilor pentru apărare ale NATO între statele sale membre va fi unul dintre principalele subiecte pe agenda summitului din 11-12 Iulie, a confirmat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg. 

Primul anunț de la Comisia Europeană după revocarea șefei DNA Kovesi din România

Comisia Europeană anunţă că ar putea fi nevoită să-şi reevalueze concluzia din rapoartele MCV. ″Nu comentăm hotărîri ale instanţelor naţionale sau punerea lor în aplicare. După cum ştiţi, am subliniat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupţiei sunt de o importanţă capitală. Acesta este elementul central al rapoartelor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Comisia a fost clară, în rapoarte MCV succesive, că capacitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a-şi menţine performanţele în circumstanţe dificile era un semnal important al sustenabilităţii. Dacă acest parcurs în lupta împotriva corupţiei ar fi pus sub semnul întrebării, Comisia ar putea fi nevoită să-şi reevalueze această concluzie″, a declarat un purtător de cuvînt al Comisiei Europene. Reacţia vine după revocarea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, de către Preşedintele Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

Un șofer în vîrstă de 9 ani, urmărit de Poliție prin oraș

Un băiețel de nouă ani a fost descoperit de polițiștii americani la volanul unei mașini, după ce oamenii legii au urmărit autoturismul în trafic, din cauză că acesta conducea haotic. Incidentul a avut loc în localitatea americană Des Moines, din statul Iowa. Oamenii legii au observat că un autoturism se mișca „haotic” în trafic, astfel că au pornit în urmărirea lui. În cele din urmă, mașina a ieșit de pe carosabil, într-o curbă.

Cînd au ajuns la ei, oamenii legii au descoperit că șoferul avea nouă ani și era însoțit de un alt pasager, în vîrstă de șapte ani, scrie Metro. „Nu știu care era destinația lor. Nu știu unde credeau că or să ajungă sau ce voiau să facă”, a spus sergentul Paul Parizek. Cînd au aflat de incident, părinții au fost șocați. Oamenii legii au decis să-i lase pe ei să-l pedepsească pe șofer și nu l-au trimis în fața instanței. (Sursa: The Sun)