Realitatea internationala pe scurt (10 Ianuarie 2019)

Agresivitatea criminală a Corectitudinii Politice: Un cunoscut festival de film introduce un premiu de gen neutru

Organizatorii Festivalului de Film de la Göteborg, Suedia, inaugurează un premiu neutru din punctul de vedere al genului la ediția din acest an a manifestării, arată The Hollywood Reporter, informează Mediafax. Astfel, premiul pentru interpretare „Dragon” va fi acordat la Festivalul de la Göteborg pentru cea mai bună prestație a unui actor sau a unei actrițe din competiția dedicată filmelor nordice. Prin acest premiu, organizatorii manifestării cinematografice din Suedia au declarat că „încearcă să facă pașii necesari pentru un mediu profesional în care nu există diferențe între genuri”.

Organizatorii festivalului vor acorda și premiul „Audentia”, ajuns la cea de-a patra ediție, distincție care se acordă regizoarelor și care a fost introdusă în 2016 cu același scop. În 2019, Festivalul de Film de la Göteborg are loc între 25 Ianuarie și 4 Februarie și va include acordarea premiului „Dragon” pentru întreaga carieră actorului danez Mads Mikkelsen ("Hannibal" și "Doctor Strange").

Vicepremierul italian Matteo Salvini: Italia și Polonia doresc „o nouă Primăvară” în Europa

Vicepremierul italian Matteo Salvini, aflat, Miercuri, în vizită la Varșovia, și-a exprimat dorința ca Italia și Polonia să-și unească forțele pentru remodelarea Europei, el fiind în căutarea unei noi alianțe eurosceptice înainte de alegerile pentru Parlamentul European programate pentru luna Mai, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres. „Polonia și Italia vor fi parte a unei noi Primăveri a Europei, renașterea valorilor europene'', a declarat Salvini în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul polonez de Interne, Joachim Brudzinski.

Potrivit sursei citate, reuniunea a avut loc la inițiativa lui Brudzinski, care a afirmat că el și vicepremierul italian au discutat despre migrație și securitatea granițelor Uniunii Europene. Salvini s-a întîlnit, Miercuri, la Varșovia, și cu Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la putere în Polonia, cu care a discuta despre noua alianță eurosceptică.

Salvini a criticat în mod repetat UE și a spus că alegerile europarlamentare din luna Mai sunt vitale pentru crearea unui bloc „reformist ce poate revizui din interior instituțiile de la Bruxelles”. Totodată, Guvernul polonez a cerut „ca UE să ofere mai multă suveranitate țărilor membre și să se amestece mai puțin în treburile naționale”, scrie Reuters.

Patriarhul Kiril al Rusiei crede că posibilitatea noilor tehnologii de a colecta date despre utilizator este periculoasă: Aceste informații pot fi folosite pentru stabilirea controlului centralizat asupra lumii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, spune că dependența oamenilor de dispozitive precum telefoanele inteligente ar putea aduce omenirea mai aproape de venirea Antihristului. Într-un interviu difuzat de televiziunea de stat rusă, Patriarhul Kiril a spus că, deși Biserica nu se opune progresului tehnologic, este îngrijorată că, prin intermediul acestor dispozitive, „cineva poate cunoaște exact locația ta permanentă, știe exact care sunt interesele și temerile tale". Iar astfel de informații, spune capul Bisericii Ortodoxe Ruse, pot fi folosite pentru a stabili „controlul centralizat asupra lumii”, scrie site-ul b92.net.

„Dacă nu cele de astăzi, atunci metodele de mîine și tehnologia nu vor permite doar acces la toate informațiile, ci vor permite utilizarea acestora. Vă imaginați ce putere se va află în mîinile celui care va cunoaște tot ce se întîmplă în lume?", a adăugat Kiril. „Controlul total este una dintre proorocirile sosirii Antihristului, dacă vorbim din punctul de vedere al creștinilor. Antihristul este persoana care va fi la conducerea rețelei globale care va încerca să controleze lumea”, a spus Patriarhul Rusiei.

O agenție britanică de stat sfătuiește spitalele să invite bărbații care se cred femei la controale pentru depistarea cancerului la col uterin (Testul Papanicolau), deși nu au col uterin

Bărbații care se consideră femei - așa numiții transgenderi - sunt invitați să-și facă testele împotriva cancerului la col uterin (Testul Papanicolau), deși nu au acest organ, informează The Sun. În același timp, femeile care se consideră bărbați nu primesc acest test, dar și screeningul împotriva cancerului mamar, deși biologic, lor le sunt destinate.

Informațiile provin dintr-un ghid de 24 de pagini publicat de către Public Health England (o agenție de stat din subordinea Departamentului pentru Sănătate și Servicii Sociale al Marii Britanii), document intitulat „Informații pentru persoanele trans”. Ghidul explică pe cine „invităm la screening”. Mai precis, o femeie care se consideră bărbat și se înregistrează în sistem ca bărbat, nu va fi chemată la testele de rutină în privința cancerului mamar sau la col uterin. Invers însă, dacă un bărbat care se consideră femeie și se înregistrează ca femeie, el va primi invitații pentru respectivele proceduri, notează The Sun.

Cancerul cervical face peste 900 de victime între femei în fiecare an în Marea Britanie, un număr care ar fi de patru ori mai mare, în lipsa testării. De asemenea, bărbații care se consideră femei nu vor fi invitați la testele care pot detecta anevrismul aortic abdominal, o afecțiune ce apare de șase ori mai des la bărbați decît la femei.

Laura Perrins, o activistă pentru drepturile femeilor, consideră măsură aberantă. „Acum am ajuns în punctul în care complicitatea statului la ideologia gender pune în pericol sănătatea femeilor. E un caz absurd de folosire a resurselor statului să inviți bărbații la teste Papanicolau, în timp ce este imoral și periculos să nu inviți femei”, a spus ea pentru Mail on Sunday.

Decizia vine după ce, în 2017, Asociația Medicală Britanică și-a sfătuit membrii să nu folosească expresia „femei gravide”, ci „persoane gravide”, pentru a nu-i „jigni” pe transgenderi.

‘Veste galbene’ britanice, chemate Sîmbătă, la Londra, la o ‘manifestaţie naţională’

Mişcarea anti-austeritate ‘People’s Assembly’ a chemat pentru Sîmbătă, la Londra, la o ‘manifestaţie naţională’, îndemnîndu-i pe participanţi să poarte ‘veste galbene’, simbolul manifestaţiilor care zguduie Franţa începînd din Noiembrie, transmite AFP, potrivit agerpres. ‘People’s Assembly’, cu orientare de stînga, a lansat un apel la organizarea de adunări şi în alte oraşe britanice săptămîna viitoare. Ea cere, de asemenea, alegeri legislative anticipate pentru alungarea de la guvernare a Partidului Conservator, aflat la putere din 2010.

‘Nu vă uitaţi vesta galbenă’, se spune în apelul lansat pe pagina de Facebook a mişcării, sub cuvîntul de ordine ‘Vestele galbene împotriva austerităţii’. Mai mult de 1.700 de persoane şi-au anunţat pe Facebook participarea la manifestaţie. Şi alte organizaţii, printre care ‘Stand Up To racism’, care critică politica Guvernului în materie de primire de refugiaţi, şi-au chemat simpatizanţii să se alăture adunării, la care va lua cuvîntul şi o deputată laburistă, Laura Pidcock. În paralel, pe reţelele sociale, militanţi pro-Brexit, printre care unii apropiaţi de extrema dreapta, au lansat la rîndul lor un apel la manifestaţie, sub hashtagul ‘#YellowVestUK’.

Chiar dacă mobilizarea ‘vestelor galbene’ britanice a rămas pînă acum foarte redusă, anumite grupuri au fost puternic criticate în ultimele zile după ce au proferat insulte ori au intimidat jurnalişti şi deputaţi în preajma Parlamentului, care a început dezbaterea acordului cu privire la Brexit. Deputata conservatoare Anna Soubry, favorabilă unui al doilea referendum, a fost numită ‘nazistă’, Luni, de către  manifestanţii pro-Brexit, unii îmbrăcaţi cu veste galbene. Deputata i-a descris drept un mic grup de persoane ‘care se plimbau în jurul Westminster-ului şi intimidau oamenii’.

Aceste acţiuni au fost condamnate de Guvern şi i-au determinat pe mai mult de 50 de deputaţi să trimită o scrisoare şefei Scotland Yard pentru a-şi exprima ‘via preocupare faţă de deteriorarea situaţiei de securitate în proximitatea Parlamentului’.

Sîmbătă, ‘veste galbene’ reunite la Londra sau Manchester au preluat sloganuri ale English Defence League (EDL), o grupare marginală de extremă dreapta care susţine că luptă împotriva ameninţării islamiste, a relatat cotidianul The Independant.

Riabkov: SUA nu au prezentat pînă acum Rusiei nici o dovadă reală privind presupusa ei ingerinţă în alegerile americane

SUA nu au prezentat pînă acum Rusiei nici o dovadă reală a presupusei sale ingerinţe în alegerile prezidenţiale americane din 2016, a declarat Miercuri ministrul rus adjunct de Externe Serghei Riabkov, în marja conferinţei internaţionale ‘Raisina Dialogue’, care se desfăşoară la New Delhi, informează agenţia de presă oficială rusă TASS, scrie agerpres.

‘Înţeleg că mulţi în Statele Unite cred cu tărie că Rusia a făcut ceva rău în ceea ce priveşte influenţarea alegerilor, cum ar fi atacuri cibernetice etc. Am solicitat în repetate rînduri atît actualei Administraţii americane, cît şi fostei Administraţii Barack Obama să discutăm într-un mod pragmatic această chestiune printr-o interacţiune interdepartamentală care să se ocupe de adresele IP, persoane fizice, organizaţii’, a afirmat Riabkov, adăugînd că la această propunere a Moscovei ‘răspunsul a fost unul negativ, iar în unele cazuri nu a existat nici un răspuns’.

În condiţiile unei lipse de încredere între Federaţia Rusă şi Statele Unite, Moscova nu poate accepta ca reale astfel de acuzaţii din partea Washingtonului, inclusiv cele care au apărut în cursul anchetei desfăşurate de procurorul special Robert Muller, a menţionat ministrul rus adjunct de Externe. ‘În toţi aceşti ani, nu am văzut ceea ce ar confirma declaraţiile oficialilor americani care acuză Rusia de ingerinţă’, a adăugat înaltul responsabil diplomatic rus.

La mijlocul lunii Februarie 2018, SUA au inculpat în absenţă 13 cetăţeni ruşi şi trei organizaţii pentru tentativa de amestec în procesele politice americane şi în alegerile prezidenţiale din 2016. Rechizitoriul, numărînd 37 de pagini, a fost pregătit de echipa procurorului special Robert Muller, notează TASS. Printre cei acuzaţi de conspiraţie împotriva SUA figurează 12 angajaţi ai Agenţiei de cercetare pe internet. Conform actului de acuzare, această agenţie a fost implicată din 2014 în operaţiuni de interferenţă în alegerile americane şi în procesele politice din SUA.

Între altele, aceste acuzaţii l-au vizat şi pe omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, un apropiat al Preşedintelui rus şi considerat patronul ‘armatei de troli’ a lui Putin, aşa cum a fost numită în presa occidentală Agenţia de cercetare pe internet. Moscova neagă vehement orice fel de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA şi cere dovezi concludente.

China întăreşte cenzura pe internet

Autorităţile chineze au făcut publice noile linii directoare în legătură cu conţinutul video cenzurat pe internet, ca parte a campaniei lor împotriva informaţiilor „dăunătoare”, printre care critici la adresa partidului comunist, parodia imnului naţional sau „cultul banilor”, relatează France Presse, potrivit agerpres. CSNA, o asociaţie de companii din sector sprijinită de Guvern, a difuzat o listă cu 100 de tipuri de conţinuturi ce ar trebui interzise de website-urile care publică videoclipuri. Primele vizate de această cenzură sunt subiectele politice. Platformele de distribuţie online nu pot afişa videoclipuri în care imnul chinez este parodiat, liderii partidului unic criticaţi sau independenţa insulei Taiwan încurajată.

Imaginile care venerează banii, înregistrările video „neverificate” ale unor manifestaţii sau adunări sau chiar cele care transmit o viziune „nesănătoasă” a căsătoriei şi iubirii sunt de asemenea interzise. Această cenzură se aplică nu numai imaginilor, dar şi subtitrărilor, comentariilor şi titlurilor videoclipurilor online.

După ce Xi Jinping a ajuns la putere în 2013, China şi-a înăsprit controlul asupra internetului, urmărind conţinuturile „ilegale” şi blocînd accesul la multe site-uri străine precum Facebook şi Google. În 2018, autorităţile chineze au închis 26.000 de site-uri „ilegale” şi au şters şase milioane de comentarii, a anunţat Agenţia de presă China Nouă (Xinhua). Au fost, de asemenea, şterse 9.000 de conturi de pe reţelele sociale WeChat şi Weibo, sub acuzaţia de propagare a unor informaţii „dăunătoare din punct de vedere politic”. CSNA solicită furnizorilor de acces să promoveze anumite videoclipuri şi conturi pe internet, cum ar fi cele ale Guvernului şi Armatei chineze, pentru „a ameliora oferta de videoclipuri pozitive şi de înaltă calitate”.

Democraţia în Europa s-a deteriorat mai mult decît în oricare altă regiune din lume 

Democraţia s-a deteriorat în Europa mai mult decît în orice altă regiune din lume, relevă ‘Indexul democraţiei’ pe 2018 realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), conform căruia România ocupă ultimul loc între ţările membre ale Uniunii Europene, relatează Euronews pe site-ul său, scrie agerpres. EIU, divizia de cercetare şi analiză a grupului The Economist, scrie în raportul său că ‘indispoziţia democratică’ s-a resimţit în special în Vestul Europei, unde starea democraţiei s-a deteriorat pentru al treilea an consecutiv.

Totuşi, chiar şi cu o uşoară îmbunătăţire raportată în 2018, Estul Europei s-a deteriorat cel mai mult de cînd EIU şi-a început ‘Indexul democraţiei’ în 2006. În ciuda ‘indispoziţiei democratice’, ţările din Europa domină în continuare primele locuri din Index la nivel global – Norvegia este pe poziţia întîi, fiind urmată de Islanda şi Suedia. Rusia a fost declarată cea mai puţin democrată ţară din Europa, situîndu-se pe poziţia 144 în Indexul global, sub ţări precum Afganistan şi Zimbabwe.

Europa de Vest are cele mai multe ţări pe care raportul le consideră ‘democraţii depline’, în timp ce Europa de Est domină în schimb categoria ‘democraţiilor imperfecte’.

Multe ţări din Europa au avut scăderi notabile în Indexul EIU pe 2018, printre care Austria, Georgia, Ungaria, Rusia şi Turcia. Însă cea mai mare deteriorare s-a înregistrat în Italia. Totuşi, statisticile nu sunt în totalitate negative. În ciuda deteriorării generale din ultimii trei ani în Vestul Europei, Finlanda, Germania şi Malta au avansat în 2018. De asemenea, în Europa de Est, „îmbunătăţiri substanţiale” au fost înregistrate în Armenia, Estonia şi Macedonia. Dintre ţările membre ale Uniunii Europene, Suedia s-a plasat pe prima poziţie. La celălalt capăt, România s-a plasat pe ultima poziţie dintre ţările din UE, în timp ce penultimul loc este ocupat, la o diferenţă foarte mică, de Croaţia.

China trebuie să dispună de ‘cel puţin trei portavioane’ pentru a evita o invazie pe teritoriul naţional

China trebuie să dispună de ‘cel puţin trei portavioane’ pentru a-şi apăra zona de coastă şi interesele în străinătate şi a evita o invazie pe teritoriul naţional, a apreciat un expert, ofiţer de rang înalt al Marinei chineze, citat de AFP, potrivit agerpres. ‘Ţara noastră are o coastă de 18.000 kilometri. În plus, economia noastră este orientată spre exterior şi interesele noastre în străinătate sunt în creştere’, a argumentat Zhang Junshe, membru al Institutului de studii navale din Beijing.

‘Toate acestea ne obligă să trimitem o forţă militară în mările îndepărtate pentru a ne proteja (interesele). În aceste condiţii, cred că avem nevoie de cel puţin trei portavioane. Desigur, în funcţie de dezvoltarea economică, am putea revizui legitim această cifră în creştere’, a spus el în timpul unei întîlniri cu presa chineză şi străină.

Publicaţia de limba engleză China Daily scria în Noiembrie, citînd agenţia oficială de presă Xinhua, că gigantul asiatic a început construcţia celui de-al treilea portavion. Ministerul Apărării chinez nu a confirmat însă această informaţie.

China dispune deocamdată de un singur portavion operaţional: Liaoning. Construit de fosta URSS, acesta a intrat în serviciul activ în 2012. Un al doilea portavion (primul construit în întregime în mod independent de Beijing), cunoscut sub numele de cod ‘Type-001A’, a fost lansat la apă anul trecut şi se află în prezent în fază de testare.

Cu un singur portavion pe deplin operaţional, China rămîne în urma SUA (11 nave de acest tip), dar se situează la nivelul Rusiei, Franţei, Indiei şi Marii Britanii (cîte un portavion fiecare), potrivit lui Nick Childs, un specialist naval de la think tank-ul britanic Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS).

 ‘De la primul război al opiului din 1840 și pînă la înfiinţarea Republicii Populare Chineze în 1949, China a fost supusă la 470 de atacuri navale din partea ţărilor occidentale şi a Japoniei’, a declarat Zhang Junshe, al cărui rang este superior celui de căpitan în Marina chineză. ‘Nu vom merge să invadăm alte ţări. Dar chinezii se tem că ţara lor ar putea fi invadată din nou, deci principalul motiv pentru care ne întărim forţa de apărare este să ne asigurăm securitatea’, a afirmat el.

Inteligenţa artificială poate descifra cuvintele direct din undele cerebrale

Neurologii învaţă computerele să înţeleagă cuvintele chiar din momentul în care acestea sunt produse în creierul uman. În cadrul mai multor lucrări ştiinţifice, specialiştii au demonstrat că pot decoda vorbirea din înregistrări ale activităţii neuronale. Conform Live Science, în fiecare studiu, electrozii amplasaţi direct pe creier au înregistrat activitatea neuronală în timp ce pacienţii ascultau un discurs sau rosteau cuvinte în timp ce le era efectuată o intervenţie chirurgicală pe creier.

Cercetătorii au încercat apoi să determine ce auzeau sau spuneau pacienţii. În fiecare dintre cazuri, cercetătorii au reuşit să transforme activitatea electrică a creierului în fişiere audio. În cadrul primei cercetări, specialiştii au redat înregistrări cu discursurile pacienţilor cu epilepsie ce se aflau în mijlocul unei operaţii pe creier. În timp ce pacienţii ascultau discursul, cercetătorii au înregistrat o activitate neuronală în zonele creierului asociate procesării sunetului. Oamenii de ştiinţă au încercat o serie de diferite metode pentru a transforma activitatea neuronală în vorbire şi au descoperit că ”deep learning” este cea mai bună modalitate.

Dintr-un grup de 11 persoane ce au ascultat discursul, indivizii au reuşit în proporţie de 75% să interpreteze corect cuvintele. A doua lucrare a avut la bază înregistrări neuronale ale persoanelor ce erau supuse unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea unei tumori cerebrale. În timp ce pacienţii citeau cuvinte cu o singură silabă, cercetătorii au înregistrat atît sunetul pe care îl emiteau pe gură, dar şi activitatea neuronală din regiunile creierului asociate producerii vorbirii. De această dată, echipa a utilizat o rețea neuronală artificială pentru a transforma datele în înregistrări audio. Scopul studiilor a fost de a descoperi o metodă prin care oamenii ce şi-au pierdut capacitatea vorbirii să-şi poată recăpăta această abilitate cu ajutorul unei interfaţe creier-computer.