Realitatea internationala pe scurt – 1 (11 Aprilie 2018)

SUA, Franța și Marea Britanie, în pragul unui atac militar în Siria. Avertisment dramatic al Rusiei

Statele occidentale fac planuri pentru un posibil răspuns militar după presupusul atac chimic al regimului de la Damasc. În acest timp, Rusia avertizează SUA cu privire la orice acţiune militară. Administrația Trump s-a consultat cu aliații globali cu privire la o posibilă acțiune militară după presupusul atac chimic al regimului de la Damasc împotriva rebelilor. Potrivit surselor AP, Trump a vorbit cu liderii din Marea Britanie și Franța despre lansarea unui atac pînă la finalul săptămînii. Niciunul dintre cei trei lideri nu a luat o decizie fermă, potrivit oficialilor citați. O operațiune militară comună, eventual condusă de Franța, ar putea transmite un semnal de unitate internațională și ar contracara alianța politică și militară Siria-Rusia-Iran. 

Alertă de atac masiv cu rachete asupra Siriei

Un distrugător al Marinei SUA, USS Donald Cook, se află deja în Mediterana de Est și este înarmata cu rachete de croazieră Tomahawk, folosite de SUA în urmă cu un an în aceleași condiții. Organizaţia Europeană pentru Siguranţă Navigaţiei Aeriene (Eurocontrol) şi Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) au recomandat companiilor aeriene să exercite prudenţă în Estul Mării Mediterane din cauza posibilităţii producerii unor atacuri aeriene sau cu rachete de croazieră în Siria, în următoarele 72 de ore, informează Mediafax, care citează agenţiile de ştiri Reuters şi Tass. În acest timp, Rusia a avertizat încă o dată SUA cu privire la orice acțiune militară în Siria. 

Rusia blochează la ONU anchetarea atacului chimic din Siria

Ambasadorul Rusiei la ONU a subliniat că Washingtonul va purta responsabilitatea pentru orice ”aventură militară ilegală” în care se implică. Mai mult, ambasadorul Rusiei în Liban, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborît, iar bazele de lansare vor fi atacate, conform Reuters. Zasypkin a declarat că se referă la o declaraţie dată de Preşedintele rus Vladimir Putin şi de şeful staff-ului său. ”Dacă va avea loc un atac al americanilor atunci rachetele vor fi doborîte şi chiar şi locurile de unde au fost lansate”, a declarat pentru al-Manar TV, post de televiziune afiliat Hezbollah. Rusia şi-a folosit dreptul de veto, Marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a respinge un proiect american de rezoluţie ce prevedea crearea unui mecanism de anchetă privind folosirea armelor chimice în Siria, după atacurile de Sîmbătă de la Douma, transmite AFP.

Rusia anunță oficial cum va interveni dacă Siria va fi atacată

Ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborîtă, iar bazele de lansare vor fi atacate, conform Reuters. Zasypkin a declarat că se referă la o declaraţie dată de Preşedintele rus Vladimir Putin şi de şeful staff-ului său. ”Dacă va avea loc un atac al americanilor atunci rachetele vor fi doborîte şi chiar şi locurile de unde au fost lansate”, a declarat pentru al-Manar TV, post de televiziune afiliat Hezbollah.

SUA, Marea Britanie şi Franţa continuă pregătirile pentru acţiuni militare avînd ca scop sancţionarea regimului lui Assad, despre care cele trei puteri spun că este responsabil pentru cel mai recent atac chimic asupra suburbiei Douma din Siria, care s-a soldat cu peste 45 de morţi.

Discuţii intense între Coreea de Nord şi SUA

Administraţia americana a început să discute cu Coreea de Nord pentru a pregăti viitorul summit istoric dintre Donald Trump şi Kim Jong Un, a confirmat Marţi Departamentul american de Stat, citat de AFP. "Pot doar să confirm că Guvernul Statelor Unite este angajat în discuţii cu Coreea de Nord pe subiectul viitoarei noastre întîlniri", a spus presei, la Washington, purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei americane Heather Nauert. "Nu pot spune precis cine, dar este un proces vast care implică mai multe agenţii ale administraţiei", a adăugat ea.

Un oficial american a informat deja, sub acoperirea anonimatului, că Phenianul a confirmat direct Statelor Unite că este gata să discute o "denuclearizare a peninsulei coreene", fără a se şti la acest stadiu dacă acest concept acoperă aceleaşi realităţi pentru americani şi Nord-coreeni. Dar este pentru prima oară de la anunţul privind un summit Kim-Trump, iniţial propus în Martie de Coreea de Nord prin intermediul Coreei de Sud şi acceptat rapid de Preşedintele american, că Administraţia americană face referire oficial la contacte directe, potrivit Agerpres.

Summitul urma iniţial să aibă loc înainte de finalul lunii Mai, dar Donald Trump a spus Luni că-l va întîlni pe Kim Jong Un "în Mai sau la începutul lunii Iunie". Liderul Nord-coreean a evocat, la rîndul său, în premieră, public, un "dialog" cu Statele Unite, conform declaraţiilor transmise Marţi de agenţia oficială KCNA, fără a menţiona totuşi numele lui Donald Trump.

Anchetă în Israel după difuzarea unor imagini în care apar soldați israelieni izbucnind în urale după ce au împușcat un palestinian neînarmat

Oficiali ai Armatei Israelului au anunțat că investighează înregistrările video care au apărut în ultimele zile pe rețele de socializare și care arată momentul în care lunetiști israelieni împușcă un palestinian neînarmat în Fîșia Gaza, în haosul protestelor de Vinerea trecută. Videoclipul, care a devenit viral pe internet și a fost prezentat chiar de  televiziunea israeliană, a fost denunțat de politicienii de la Tel Aviv, informează BBC News. Armata susține însă că incidentul ar fi avut loc acum cîteva luni, la frontiera dintre Israel și Fîșia Gaza. În filmuleț apare un palestinian în apropiere de bariera care marchează granița dintre Israel și Fîșia Gaza. La un moment dat, un soldat avertizează că în zonă este și un copil mic. Palestinianul este atins de un glonț tras dintr-o poziție a soldaților israelieni. În momentul în care palestinianul se prăbușește, se aud strigăte de bucurie: „Wow, ce imagini! Da! Fiu de cățea!”. O mulțime de oameni apare apoi în timp ce aleargă pentru a recupera trupul celui care a fost împușcat și despre care nu se mai știe nimic. 

„Nu este vorba de tiruri asupra unei persoane oarecare, ci asupra unui terorist care se apropie de barieră într-o zonă interzisă accesului și venind dintr-o regiune controlată de Hamas”, a afirmat ministrul Securității Interne Gilad Erdan, adăugînd că este vorba de o „reacție umană” din partea soldaților confruntați cu o „situație tensionată”. Yehuda Glick, din partea partidului de guvernămînt Likud, a afirmat însă că „imaginile sunt foarte greu de urmărit”, fiind „tulburătoare și dezamăgitoare”. Incidentul apare în contextul amplificării tensiunilor din Gaza, după ce Armata israeliană a fost acuzată că a  împușcat zeci de palestinieni, majoritatea mortal, în timpul ciocnirilor cu protestatarii care au luat parte la așa-numitul „Marș al revenirii”, de-a lungul frontierei dintre Fîșia Gaza și Israel.

Copil de 11 ani, violat de doi bărbaţi din Arad, România, cu acordul mamei, timp de doi ani

Un băiat în vîrstă de 11 ani a fost violat timp de doi ani de doi bărbaţi, cu acordul mamei copilului. Cei trei au fost reţinuţi pentru viol de poliţiştii din Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, poliţiştii Secţiei Nr. 1 Poliţie Rurală Arad au reţinut, Marţi, trei persoane, o femeie şi doi bărbaţi, care sunt cercetaţi pentru viol în formă continuată, corupere sexuală şi rele tratamente aplicate minorului. Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că, în perioada Iulie 2016 – Aprilie 2018, doi bărbaţi, de 43 şi 21 de ani, din localităţile Zădăreni şi Felnac, judeţul Arad, prin constrîngere fizică şi psihică şi profitînd de imposibilitatea de a-şi exprima voinţa, au întreţinut relaţii sexuale de mai multe ori cu un băiat în vîrstă de 11 ani. Potrivit poliţiştilor arădeni, copilul a fost abuzat sexual cu acordul mamei în vîrstă de 49 de ani, care ar fi primit bani în schimb. Cei trei urmează să fie prezentaţi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Camera Deputaţilor din România a respins autonomia Ţinutului Secuiesc

Camera Deputaţilor a respins, în şedinţa de plen de Miercuri, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, Comisia pentru administraţie publică arătînd că iniţiativa vizează, practic, crearea unei entităţi statale distinctă, paralelă cu statul naţional unitar român. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş şi constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

”Sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi a simbolurilor naţiunii maghiare. Secuii au luptat pentru apărarea creştinismului de partea lui Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare. Acele persoane şi instituţii care susţin că ţinutul secuiesc nu există, sunt conduse din umbră sau sunt conduse de ură faţă de maghiari şi secui. Acestor persoane şi instituţii le transmit să pună mîna pe carte şi să înveţe istoria proprie. Comunitatea maghiară din România nu cere decît ceea ce li se cuvine tuturor naţiunilor europene. Europa sprijină autonomia, este cel mai important mesaj de comunitatea europeană după evenimentele din Catalonia. Nu dorim modificarea graniţelor, noi dorim doar autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc în interiorul statului român”, a susţinut iniţiatorul propunerii legislative, deputatul UDMR Kulcsar Gyorgy.

Deputatul PNL Angelica Fodor a explicat de ce liberalii votează ”este şi firesc, împotriva propunerii legislative”. ”Este inadmisibil ca în anul Centenarului Marii Uniri 149 de localităţi din judeţele Harghita,Covasna şi o parte din Mureş să fie propuse pentru a avea o guvernare paralelă în cadrul statului român”, a explicat Fodor. O poziţie similară a avut şi liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu. ”Stimaţi colegi de la UDMR, aveţi toate preţuirea şi susţinerea noastră, dar răspunsul nostru faţă de acest proiect este nu. Mi-aş dori ca în acest an al centenarului aceste luări de cuvînt să nu fie pătimaşe şi să creeze falii. PSD va vota împotriva acestui proiect”, a spus Suciu.

Fostul premier Mihai Tudose, deputat PSD, a criticat iniţiativa legislativă, susţinînd: ”Nu cred că aţi reacţiona foarte frumos, stimaţi colegi de la UDMR, dacă, începînd de astăzi sau de mîine, o mulţime de colegi de-ai dumneavoastră din Parlament ar avea nişte propuneri de discuţie amiabilă de restrîngere a unor drepturi pe care le aveţi deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar să discutăm despre chestia aia amiabil, fără patimă, fiindcă pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum, să vedem dacă un copil, de 8 Martie, îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit, tot aşa, amiabil. E jenant ce faceţi, stimaţi colegi”, a spus Mihai Tudose.

Supus la vot, proiectul de lege a fost respins cu 218 voturi împotriva iniţiativei şi 20 de voturi ”pentru”. Camera Deputaţilor a fost primă Cameră sesizată, for decizional fiind Senatul.