Realitatea internationala – 1 (14 Februarie 2018)

Ameninţarea teroristă la adresa Europei va crește în 2018 (raport JTIC)

Ameninţarea teroristă la adresa Europei nu va face decît să crească anul acesta, avertizează unii experţi, în contextul în care mulţi combatanţi străini se întorc acasă avînd cunoştinţe “high tech” despre arme, pe care le-au învăţat pe terenul de luptă, scrie The Telegraph. Zeci de jihadişti urmează să se întoarcă în Regatul Unit şi pe continent, iar ei au deprins în Siria şi Irak abilităţi precum transformarea în arme a dronelor şi confecţionarea la scară mare de maşini-capcană şi dispozitive explozive improvizate (IED), potrivit unui raport întocmit de experţi în domeniul apărării de la Jane’s Terrorism and Insurgency Centre (JTIC), potrivit news.ro.

”Combatanţi străini care se întorc în Europa vin cu competenţe critice care vor ajuta un număr tot mai mare de reţele operaţionale islamiste să comită atacuri mai complexe”, subliniază autorul raportului, Otso Iho. Luptători SI au găsit modalităţi de a transforma tehnologie din comerţ – disponibilă pe Amazon sau la un magazin pe stradă – în arme eficiente şi letale. Grupuri de monitorizare a utilizării tot mai ample a dronelor avertizează că probabil este o chestiune de timp pînă cînd terorişti vor încerca să folosească o dronă înarmată într-un atac împotriva Occidentului. În afară de ameninţarea imediată şi directă la adresa securităţii pe care o reprezintă întoarcerea luptătorilor străini, în raport se conchide că ar putea să apară riscuri importante în urma potenţialului de a se transforma şi radicaliza a unor reţele islamiste deja existente în Europa. Mii de combatanţi străini au fugit din ”califatul” din Siria şi au trecut frontiera în Turcia fără să fie detectaţi. Aproximativ 850 de britanici s-au dus în ”califatul” autoproclamat al jihadiştilor, dintre care 400 s-ar fi întors în ţară. ”Regatul Unit este un exemplu al acestei tendinţe potrivit căreia, în pofida a numeroase precedente şi pedepsirii cu închisoarea a celor întorşi, are cel mai mare număr de (jihadişti) întorşi din Europa, avînd în vedere că jumătate s-au întors”, afirmă Iho. ”Toţi cei întorşi, indiferent de motivul întoarcerii acasă, vor continua să reprezinte un anumit risc”, a declarat pentru The Telegraph un fost director în domeniul luptei împotriva terorismului la nivel mondial din cadrul MI6, Richard Barrett.

Poliţia din Israel recomandă ca premierul Benjamin Netanyahu să fie inculpat în două cazuri de corupție

Poliţia israeliană a recomandat, Marţi, ca premierul Benjamin Netanyahu să fie inculpat de corupţie în două cazuri, după doi ani de anchetă, relatează Haaretz. Este vorba despre ”cazul 1000”, în care Netanyahu este suspectat că a acceptat cadouri scumpe de la binefăcători în schimbul promovării intereselor acestora, dar şi despre ”cazul 2000”, în care premierul este acuzat că a încercat să încheie un acord care i-ar fi asigurat o acoperire pozitivă în al doilea cel mai important ziar israelian, Yedioth Ahronoth, în schimbul unor acţiuni împotriva publicaţiei ei rivale gratuite Israel Hayom.

Decizia de a-l inculpa în mod oficial pe Netanyahu, în vîrstă de 68 de ani, revine procurorului general Avishaï Mandelblit, scrie AFP. Ministrul israelian al Justiţiei Ayelet Shaked a declarat deja că un premier inculpat oficial nu este obligat să demisioneze. Între cadourile pe care le-a primit de la personalităţi ca Ames Packer, un miliardar australian, sau Arnon Milchan, un producător israelian la Hollywood, se află trabucuri de lux, după care se dă în vînt. Valoarea totală a acestor cadouri a fost estimată de presă la zecii de mii de dolari. Netanyahu a fost suspectat de corupţie în mai multe rînduri, în trecut, fără să fie deranjat. El s-a aflat la conducerea Guvernului din 2009, după un prim mandat în perioada 1998-1999.

Benjamin Netanyahu neagă acuzațiile de corupție

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat Marţi că a făcut ceva rău, după ce Poliţia israeliană a recomandat să fie inculpat în două cazuri de corupţie, scrie DPA. Netanyahu a declarat într-un discurs transmis în direct că numai procurorul general poate să decidă dacă să dea curs recomandărilor Poliţiei, care nu reprezintă legea, potrivit news.ro. Investigaţiile vor ”duce nicăieri”, a adăugat premierul, care şi-a clamat în mod repetat nevinovăţia, pe timpul anchetelor. Poliţia a făcut aceste recomandări după luni de investigaţii. Presa israeliană scrie că Poliţia a recomandat de asemenea inculparea editorul ziarului şi a unuia dintre miliardari.

Pînă în anul 2020, BBC intenţionează să nu mai utilizeze în sediile sale nici un obiect din plastic de unică folosinţă

Radioteleviziunea britanică BBC a anunţat că va interzice utilizarea obiectelor din plastic de unică folosinţă în sediile sale pînă în anul 2020, în urma seriei sale ”Blue Planet II”, care a evidenţiat poluarea cu plastic din oceane, relatează Marţi Press Association. Pînă la sfîrşitul acestui an, paharele şi tacîmurile din plastic nu se vor mai regăsi în sediile BBC, conform agerpres. În fiecare an, circa două milioane de pahare din plastic sunt utilizate în sediile BBC de către vizitatori sau de membrii personalului, a anunţat compania. Unele sedii au început deja să renunţe la paharele din plastic folosite în bucătării, acestea fiind înlocuite cu obiecte din sticlă, măsura urmînd să fie aplicată în toate birourile BBC.

Serialul documentar ”Blue Planet II”, difuzat anul trecut în Marea Britanie, a scos în evidenţă efectul nociv al poluării cu plastic asupra oceanelor lumii şi a speciilor care trăiesc în acestea, multe dintre vieţuitoare, precum albatroşii sau balenele. Acesta a sporit gradul de conştientizare asupra acestei probleme, multe companii, organizaţii şi oameni politici luînd măsuri pentru abordarea poluării cu plastic, de la renunţarea la paiele de plastic pînă la amplasarea de dozatoare de apă pentru reumplerea sticlelor. Angajaţii biroului de presă de la Palatul Buckingham au anunţat, Luni, că sticlele din plastic vor dispărea din domeniile regale şi vor fi înlocuite cu ambalaje biodegradabile.

Kim Jong-un a lăudat „climatul cald al reconcilierii şi dialogului” din Coreea de Sud cu ocazia JO

Liderul Coreei de Nord Kim Jong-un a lăudat „climatul cald al reconcilierii şi dialogului” din Coreea de Sud după ce delegaţia Nord-coreeană s-a întors din vizita de trei zile în cadrul Jocurilor Olimpice, scrie The Guardian. Liderul Nord-coreean s-a arătat „satisfăcut” de vizită, conform presei de stat din Nord şi este recunoscător pentru eforturile „sincere şi impresionante” făcute de Coreea de Sud pentru a-i găzdui, conform news.ro.

„Este important să continuăm să avem rezultate bune prin a duce mai departe climatul cald de reconciliere şi dialog creat de dorinţa comună a Nordului şi Sudului din jurul Olimpiadei”, a spus el. Nu a fost menţionată invitaţia adresată preşedintelui Moon Jae-in de a participa la un summit în Nord. Sora lui Jong-un, Kim Yo-jong i-a transmis o scrisoare lui Moon din partea fratelui său în care preşedintele Sud-coreean era invitat la Phenian cît mai curînd posibil. Moon a spus că ambele ţări ar trebui să facă eforturi pentru a se ajunge la condiţiile necesare ca întîlnirea să aibă loc. Omisiunea este un semn că invitaţia a fost una de conjunctură, iar atît Coreea de Sud cît şi SUA susţin că Phenianul trebuie să facă anumite concesii privind programul său nuclear înainte de orice discuţii viitoare. Încă nu este clar dacă Washington ar susţine o vizită a lui Moon în Nord. De asemenea, în comunicatul de Marţi se arată că Kim Jong-un a oferit „instrucţiuni importante” pentru măsuri ce au ca rol menţinerea unei atmosfere de reconciliere şi dialog, fără să se ofere alte detalii.

Un nou proiect de lege „Stop Soros” a fost depus în Parlamentul maghiar

Guvernul ungar a anunţat, Marţi, că a depus în Parlament un proiect de lege care vizează ONG-urile finanţate de miliardarul american George Soros, pe care îl acuză că încurajează imigraţia. Este vorba de o variantă înăsprită a textului anunţat la jumătatea lunii trecute şi care prevede, între altele, impozitarea cu 25% a finanţărilor externe primite de acele ONG-uri care ar susţine imigraţia ilegală, relatează AFP şi MTI. Proiectul are în vedere interdicţii de acces pentru străinii bănuiţi de favorizarea intrării în Ungaria a solicitanţilor de azil, precum şi posibilitatea de a le interzice cetăţenilor ungari să se apropie de zonele de graniţă, conform agerpres. Documentul conţine şi o dispoziţie nouă, obligaţia ca ONG-urile să accepte o „verificare” din partea serviciilor de securitate ale ţării, înainte de a fi autorizate să funcţioneze. „Dacă ONG-urile refuză să ceară autorizarea sau dacă aceasta le este refuzată, Parchetul poate impune o amendă, iar dacă abaterea de la lege persistă li se poate interzice funcţionarea”, a explicat purtătorul de cuvînt al Guvernului ungar Bence Tuzson. Setul de prevederi denumit oficial „Stop Soros” îl are în vedere pe investitorul şi filantropul de origine ungară devenit în ultimii doi ani „oaia neagră” a premierului Orban, care îl acuză că a pus la cale un val de imigraţie în direcţia Uniunii Europene, acuzaţii respinse de cel vizat.

SUA cer Rusiei să renunțe la Crimeea și să pună capăt ‘agresiunii’ împotriva Ucrainei

Statele Unite ale Americii au cerut Marţi Rusiei să pună capăt ‘agresiunii’ împotriva Ucrainei şi să renunţe la Crimeea, la trei ani după semnarea de către Moscova şi Kiev a acordurilor de pace de la Minsk, relatează AFP. Purtătoarea de cuvînt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a acuzat, Marţi, Moscova, într-un comunicat, că ‘alimentează conflictul din Ucraina soldat cu peste 10.000 de morţi, dintre care peste 2.500 de civili’, conform agerpres. În baza acordurilor de la Minsk semnate pe 12 Februarie 2015, sub egida Franţei şi a Germaniei, Ucraina a fost de acord să ducă la bun sfîrşit o reformă politică iar Rusia să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi. Cu toate acestea, luptele au continuat în Estul Ucrainei. Washingtonul a avertizat că sancţiunile americane împotriva Rusiei impuse din cauza implicării sale în Estul Ucrainei vor rămîne în vigoare pînă cînd suveranitatea Ucrainei va fi restabilită. ‘Sancţiunile noastre separate privind Crimeea vor rămîne în vigoare pînă cînd Rusia va renunţa la peninsula ucraineană’, a mai spus oficialul american.

Dan Coats: Programul nuclear Nord-coreean reprezintă o problemă existenţială pentru SUA

Programul nuclear Nord-coreean reprezintă o ameninţare existenţială pentru SUA, a avertizat, Marţi, directorul Serviciilor de informaţii interne americane, Dan Coats, în timpul unei audieri în Congresul Statelor Unite, relatează AFP şi Reuters. ”Trebuie să conştientizăm faptul că este vorba despre o problemă existenţială, potenţial existenţială, pentru SUA”, a spus Coats într-o audiere în Comitetul de informaţii al Senatului american, conform agerpres. ”Obiectivul nostru este o soluţionare paşnică. Exercităm presiuni maxime asupra Coreei de Nord în diverse modalităţi”, a afirmat oficialul american. Anterior, acesta afirmase că SUA se aşteaptă ca Phenianul să efectueze în acest an mai multe teste cu rachete balistice de tipul celor realizate anul trecut.