REACTIA LUI IGOR DODON DUPA VOTAREA LEGII ”ANTI-PROPAGANDA”

Președintele Igor Dodon a declarat că nu va promulga legea votată de Parlament cu privire la securitatea informațională.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu va promulga legea cu privire la interzicerea difuzării emisiunilor informaţional-analitice ale televiziunilor rusești.

”Legea elaborată de Partidul Democrat cu privire la interzicerea difuzării emisiunilor informaţional-analitice ale televiziunii rusești este nu doar un act aflat în contradicție cu toate normele europene ce vizează libertatea cuvîntului şi libertatea de exprimare și cu dispozițiile constituționale privind dreptul la acces la informaţie, dar şi o demonstrare a incapacităţii totale a Guvernului şi a majorităţii parlamentare în faţa poporului. […] nu voi semna (nu voi promulga) în nici un caz, acest proiect de lege”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, președintele a ținut să precizeze că ”este evident faptul că aceasta este o rugăminte din afară, care se înscrie în tabloul general, global, orientat împotriva Rusiei”.

Dodon a mai subliniat că majoritatea parlamentară pro-europeană intensifică retorica anti-rusească şi încearcă să facă totul pentru a deteriora relaţiile cu Federația Rusă, însă, în opinia lui, acest lucru poartă un caracter distructiv şi pune în pericol economia ţării, ceea ce ar putea avea consecințe nefaste asupra vieții cetăţenilor de rînd.

Deputații de la Chișinău au votat, joi, în două lecturi, cu 61 de voturi, proiectul de lege privind securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova. Autorii inițiativei legislative sînt un grup de deputați din fracțiunea Partidului Democrat.

În cazul în care radiodifuzorii din Moldova nu vor respecta noile prevederi ale Codului Audiovizualului care se referă la securitatea informațională, aceștia riscă sancțiuni graduale, de la amendă pînă la retragerea licenței. Astfel, se sancționează cu amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care au încălcat aceste prevederi. Pentru încălcarea repetată amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. Retragerea licenței de emisie pentru încălcarea acestor prevederi se aplică doar după aplicarea graduală a sancțiunilor sub formă de amendă.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului va monitoriza respectarea acestor prevederi.

Legea va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.

Sursa: sputnik.md