Raport OLAF. Romania, cele mai multe dosare de frauda cu fonduri europene in 2019

România este țara împotriva căreia Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a soluționat în 2019 cele mai multe investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene. Mai mult de o zecime din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu fonduri europene în România, potrivit raportului OLAF pe 2019.

OLAF a investigat, anul trecut, cum s-au cheltuit fonduri europene în 42 de țări, soluționînd 100 de dosare în total. 11 dintre acestea (peste o zecime) privesc doar fondurile europene cheltuite în România, situînd țara pe primul loc la acest capitol.

De asemenea, 9 din cele 11 dosare au fost soluționate cu recomandări din partea organismului european. 

Ce fraude cu fonduri europene au fost descoperite în România

România apare în raportul OLAF la mai multe capitole privind fraude cu fonduri europene: ferme de acvacultură în zone unde nu există apă, fonduri europene pentru prevenirea incendiilor de pădure sau fonduri pentru managementul apelor uzate.

Manevre internaţionale tot mai complexe au fost folosite pentru deturnarea a 148 de milioane de euro în 2019, constată OLAF în ultimul raport. Anchetatorii au evidenţiat tendinţe noi sau recurente în înţelegerile între concurenţi la procedurile de achiziţie; scheme transfrontaliere; scheme referitoare la proiecte în ţări din afara Uniunii şi cercetare; contrabandă şi falsuri.

Un exemplu este o escrocherie care a implicat achiziţia şi revînzarea la suprapreţ a unor maşini de tricotat, cofinanţată din fonduri europene. În acest caz, OLAF a recomandat recuperarea a 3,3 milioane de euro. Instanţele din România i-au condamnat pe cei vinovaţi la un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare, menţionează OLAF.

Un alt caz se referă la fonduri de 19 milioane de euro acordate unei organizaţii neguvernamentale pentru ajutorarea Siriei afectate de război, iar foşti angajaţi şi-au însuşit o parte din bani.