PUTIN NU SE LASA DUS DE NAS, CHIAR DACA OCCIDENTALII SUSTIN ACEST LUCRU

Există în Occident o opinie, precum că Putin a fost înșelat. Adică, a trecut mai mult de un an, de cînd Rusia a depus eforturi pentru ca Trump să fie ales președinte, iar sancțiunile economice antirusești nu au fost ridicate. Și nici relațiile ruso-americane nu s-au ameliorat.

Dacă, însă vom analiza activitatea lui Putin doar din acest punct de vedere, ar însemna că îl subapreciem. Trebuie să pornim de la adevăratele scopuri pe care și le-a propus Moscova și atunci vom înțelege în ce măsură i-a reușit.

Unul dintre scopuri a fost diminuarea influenței și a autorității SUA în lume. La acest capitol Putin poate fi satisfăcut plenar. Doar într-un singur an administrația lui Trump a reușit în așa măsură să reducă din autoritatea sa și influența în lume, încît Rusia nu ar fi reușit în zece ani, dacă ar acționa de una singură.

Trump a refuzat să semneze Acordul parteneriatului trans-pacific. Ca urmare, 11 state l-au semnat fără SUA, iar China și-a consolidat poziția de lider regional.

Mai mult ca atît – administrația lui Trump a ieșit din Acordul climateric de la Paris, făcînd din SUA singura țară, care a decis astfel. Iar în prezent Trump este foarte aproape de a părăsi acordul economic cu Mexic și Canada.

Însă administrația lui Trump mai rămîne prezentă pe plan internațional. De exemplu – în Afganistan. Iar potrivit cercetărilor sociologice, nivelul de încredere și respect față de SUA a scăzut brusc în toată lumea. Săptămîna trecută a avut loc un eveniment destul de elocvent în acest sens: 23 de țări europene au semnat un Pact de apărare, fără a lua în calcul SUA.

Un alt scop posibil al Moscovei ar fi surparea încrederii în procesele democratice. Și aici Putin a meritat notă maximă. Cu investiții minime a reușit să semene neîncredere în rezultatul alegerilor din SUA. Fostul șef al campaniei electorale a lui Trump a fost tras la răspundere. Iar ex-consilierul lui Trump pentru politica externă și-a recunoscut vinovăția. Deja se cunoaște că președintele SUA, procurorul său, cîțiva consilieri, precum și ginerele său au mințit sau nu au pus la dispoziție întreaga informație, în privința relațiilor sale cu Rusia.

Și un ultim potențial scop al Kremlinului – să semene discordie în societatea americană. Și la acest capitol Trump a făcut tot ce ar fi așteptat de la dînsul Moscova.

După The Washington Post, SUA