PUTIN A DEVENIT PENTRU SIRBI UN NOU ROMANOV

Președintele Rusiei a decis să continue plenar politica țarului Nicolai II în relațiile cu Serbia. Pentru toți sîrbii Putin va deveni un nou Romanov. Putin nu este egoist în privința Serbiei, după cum nu a fost nici țarul Nicolai. Moștenirea istorică a lui Putin nu este o demagogie absurdă, ci o comunitate de interese, care întotdeauna a existat între cele două țări.

Primul om al Kremlinului este întristat de acțiunile Occidentului, de amenințarea ofensivei asupra sîrbilor la Nordul Kosovo și de extinderea statului albanez. Aceste circumstanțe au servit drept motiv pentru a îndeplini testamentul lui Romanov și a-i ajuta necondiționat pe sîrbi, la fel cum a făcut-o și țarul rus.

După cum afirmă publicația Srpski Telegraf, în cercurile diplomatice se vorbește despre o posibilă replică dură a lui Putin în adresa liderilor occidentali, care insistă pe recunoașterea definitivă a provinciei Kosovo.

”Președintele Rusiei vrea ca Occidentul să înțeleagă faptul că nu este obligatorie prezența sa în Kosovo, pentru a îndepărta pericolul pentru sîrbi. El vrea ca forțele pro-occidentale, care blochează anumite decizii, care provoacă conflictul înghețat și care creează amenințarea unor noi atacuri asupra sîrbilor, să conștientizeze că el, în calitate de Președinte al federației Ruse, are posibilități și relații pentru a veni în orice clipă în ajutorul sîrbilor. Vladimir Putin s-a plictisit deja de jocurile Occidentului în regiune”, scrie publicația citată, amintind, că Putin nu odată a afirmat că ”Moscova nu va proceda cu Serbia așa cum a procedat Elțin”.

”Putin înțelege faptul că pe parcursul întregii sale istorii poporul sîrb a avut puțini prieteni sinceri printre conducătorii statelor europene. Acea simpatie pe care ultimul țar rus a avut-o față de sîrbi a jucat un rol istoric. Nici un om în istoria contemporană a Serbiei nu a făcut pentru Serbia cît a făcut Nicolai al II-lea. Astăzi doar Putin vrea să procedeze ca Romanov”, conchide publicația.

Analistul politic Dragomis Angelkovic afirmă -că Putin ”are posibilitatea să ajute Serbia la modul rațional”. ”Impăratul Nicolai a fost atît de devotat Serbiei, încît uneori sacrifica anumite mici interese ale Rusiei. Pe de altă parte, Elțin se gîndea numai la sine și la clanul său, astfel încît sacrifica și interesele Rusiei, și ale Serbiei”, susține Angelkovic.

Fostul ministru de externe sîrb Vladislav Jovanovic consideră că este motivat să facem analogii între Nicolai al II-lea și Putin. ”Elțin a devenit un simbol al unei pauze foarte neplăcute în relațiile sîrbo-ruse. Însă moștenirea istorică pe care se bazează Putin reprezintă o comunitate de interese, care întotdeauna a existat între cele două state”, spune Jovanovic.

După Srbija Danas, Serbia