PSRM considera ca ministrul Justitiei Olesea Stamate trebuie sa demisioneze pentru ca „s-a intrecut orice limita”

În urmă cu puţin timp în urmă, deputatul socialist Vasile Bolea a declarat, în Parlament, că ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, ar trebui să demisioneze întrucît „s-a întrecut orice limită”, după ce Stamate a anunțat că nu aprobă lista cu cei patru candidați la funcția de procuror general.

„PSRM a luat act de decizia ministrei Justiției, Olesea Stamate. Constatăm că avem parte de un final tragic, ce aduce cu sine cel mai mare eșec al actualei guvernări. Ministra Justiției anulează propriul concurs, organizat așa cum a dorit ea și cu cine a vrut ea. Anumite presiuni politice au obligat-o să ia această decizie, discreditînd total reforma Justiției. Ministra Stamate trebuie să facă gestul de onoare și să demisioneze, pentru că a discreditat întreg Guvernul. Olesea Stamate a compromis și modificările legislative, făcute cu forțarea Constituției. Noi am sperat că acestea vor conduce la selectarea unui procuror competent”, a declarat deputatul socialist, Vasile Bolea.

PSRM consideră că anularea concursului denotă faptul că actuala ministră a Justiției „are un candidat preferat la această funcție”, dar care nu a trecut acest filtru, motiv pentru care se va anula rezultatele acestuia.

„După acest eșec rușinos, urmează să purtăm discuții cu majoritatea parlamentară. Guvernul trebuie să-și asume acest eșec, iar majoritatea parlamentară va activa pentru a spăla această rușine”, a spus Bolea.

„De la bun început, a călcat doar prin străchini. Ne-a făcut de rușine în fața Comisiei de la Veneția. Astăzi și-a criticat propriul concurs, despre care săptămîna trecută spunea că s-a desfășurat obiectiv”, a declarat juristul PSRM, Fadei Nagacevschi. „Parlamentul este o filială a Ministerului Justiției? Sau poate Procuratura Generală este o filială a acestui Minister? Nu este așa stimată ministră? De aceea trebuie să vă prezentați demisia!”, a mai spus consilierul președintei Parlamentului, Fadei Nagacevschi.

„Am avut concurs la IGP - anulat. La Vamă - anulat. La poștă - anulat. Iată că și la PG este anulat. Poate are rost să organizăm un concurs transparent pentru a identifica un candidat bun la funcția de ministru al Justiției? Modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost forțată, concursul acesta a fost forțat. Noi nu  ne-am implicat în nici un fel în acest concurs. Ei au modificat cu ajutorul nostru legea, ei au decis cine sunt membrii comisiei. Reiese că dacă nu cîștigă candidatul Blocului ACUM, gata, concursul este anulat. S-a întrecut orice limită”, a declarat deputatul PSRM Grigore Novac. „Dacă mergem pe formula că anulăm totul, nimeni nu va mai vrea să participe”, a adăugat Novac. 

„Indignarea nu este doar a noastră. Indignarea este și a celor ce participă la concursuri, a societății, în general. Vineri am participat la o ședință la Ministerul Justiției, am discutat despre un proiect de lege ținut sub masă, pentru că așa cum voi nu l-ați văzut, așa nici noi. Probabil doamna Stamate a uitat că atît Platforma DA, cît și Blocul ACUM erau partide extraparlamentare și strigau foarte activ cînd se făcea ceva de genul ăsta. Noi vrem transparență în tot acest proces”, a mai declarat deputatul Grigore Novac.