PSRM: CHISINAUIENILOR LI SE PREGATESTE O MAJORARE HOTEASCA A TARIFELOR

Primăria municipiului Chișinău intenționează să majoreze o serie de tarife în capitală, ceea ce va conduce la o creștere a cheltuielilor fiecărei familii cu circa 1400 de lei.

Despre acest lucru au vorbit consilierii municipali din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, 14 noiembrie. Consilierul Vitalie Mucan a spus că au avut loc două ședințe cu privire la această chestiune și, de asemenea, a explicat anume care tarife și cu cît primăria intenționează să le majoreze.

”În primul rînd ei vor să majoreze tariful la călătoria cu microbuzul pînă la 10 lei, iar cu transportul public pînă la cinci lei. Serviciile comunale, în special deservirea blocului – de la 1 la 6 lei, adică de șase ori. Aceasta înseamnă că, dacă pînă acum o familie a plătit 70 de lei pentru aceste servicii, atunci din decembrie va plăti 420 de lei. Tariful la apă potabilă se va majora de la 9 la 14 lei, motivul majorării prețului fiind creditul de 65 de milioane de euro, care trebuie întors. Agentul termic se va majora pînă la 200 de lei pentru o gigacalorie. Am calculat că toate aceste majorări vor costa fiecare familie din capitală 1400 de lei în fiecare lună “, a spus socialistul.

La rîndul său, consilierul Victor Poleacov a atras atenția asupra ilegalității încercărilor de a majora anumite tarife. Astfel, a spus că AO Apa-Canal Chișinău, adresîndu-se la ANRE cu o cerere de majorare a tarifului pentru apă, nu a avut dreptul să facă acest lucru.

Articolul 14 din Legea privind administrația publică locală stabilește pentru Consiliul municipal decizia privind majorarea tarifului pentru apă. De ce Apă-Canal s-a adresat direct către ANRE – nu înțelegem, dar vom afla, a spus Poleacov.

El a menționat de asemenea că fracțiunea PSRM înaintează în mod constant proiecte care ar reduce la minimum urmările majorării tarifelor pentru pătura social vulnerabilă a populației, dar a spus că acest lucru nu va dura mult datorită cooperării liberalilor cu democrații, iar tarifele pot fi majorate pînă la sfîrșitul acestui an.

Socialiștii au îndemnat locuitorii Chișinăului să nu se împace cu acțiunile hoțești ale conducerii actuale și să participe la referendumul privind demisia primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care va avea loc duminică, 19 noiembrie.

Sursa: socialistii.md