PROIECTUL TRANSFRONTALIER „PROMOVAREA PRODUCTIEI SUSTENABILE SI IMPLEMENTAREA BUNELOR PRACTICI IN FERMELE DE BOVINE DIN ZONA TRANSFRONTALIERA ROMANIA – REPUBLICA MOLDOVA SI UCRAINA”

La data de 26 noiembrie 2013 în Sala Senatului al Universităţii Agrare de Stat din Moldova a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Promovarea producţiei sustenabile şi implementarea bunelor practici în fermele de bovine din zona transfrontalieră România – Republica Moldova şi Ucraina”.

Acesta este un Program de Cooperare Transfrontalieră, la care participă Universitatea Agrară de Stat din Chişinău şi partenerii săi  - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, România, Asociaţia generală a Crescătorilor de Taurine din România - Filiala Iaşi şi Universitatea Agrară de Stat din Odessa, Ucraina. Proiectul are drept obiectiv prioritar îmbunătăţirea performanţelor economice ale zonei de frontieră prin realizarea de activităţi în domeniul producţiilor bovine sustenabile, prin crearea unei reţele complexe de colaborare, cu infrastructură de producţie şi cercetare în domeniul creşterii bovinelor şi al controlului calităţii laptelui şi cărnii, în cele trei ţări partenere.

proiect.jpg

Obiectiv general: Îmbunătăţirea performanţelor economice ale zonei de frontieră prin facilitarea şi modernizarea durabilă a agriculturii

Obiective specifice:

  • Crearea unei reţele comune de centre de monitorizare a producţiilor bovine din punct de vedere cantitativ şi calitativ, în cele trei ţări partenere;
  • Realizarea unui studiu transfrontalier comun privind producţiile şi exploataţiile bovine în cele trei ţări partenere;
  • Dezvoltarea şi implementarea în comun a unui soft - instrument pentru monitorizarea calităţii laptelui şi a producţiilor de carne;
  • Realizarea a 2 ferme pilot pentru determinări cantitative şi calitative în România si Republica Moldova;
  • Derularea unei campanii de formare/informare şi diseminare a informaţiilor specifice pentru factorii interesaţi din domeniu din toate cele trei regiuni.

Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 621 de mii de euro, dintre care 90 la sută (2 milioane 350 mii) sînt bani europeni, iar cofinanţarea de 10 la sută (260 mii) este repartizată în funcţie de valoarea investiţiilor care se fac la fiecare partener.

Activităţi în cadru proiectului

Activitatea 1. Stabilirea echipei comune în vederea implementării proiectului conform planificării

Activitatea 2. Înfiinţarea a trei centre de monitorizare pentru producţiile bovine din punct de vedere calitativ şi cantitativ, în cele trei ţări partenere

Activitatea 3. Efectuarea unui studiu transfrontalier referitor la fermele de bovine din cele trei ţări partenere

Activitatea 4. Elaborarea şi implementarea în comun în cele trei centre a unui software pentru monitorizarea calităţii producţiilor bovine, precum şi pentru a facilita schimbul de informaţii

Activitatea 5. Înfiinţarea a două ferme-pilot pentru determinări cantitative şi calitative, în România şi Republica Moldova

Activitatea 6. Desfăşurarea unei campanii de instruire / informare şi diseminare pentru beneficiarii interesaţi

Activitatea 7. Promovarea proiectului şi publicitate

În cadrul proiectului a fost organizată conferinţa de instruire-formare a fermierilor. La sesiunea de instruire formare a fermierilor au participat  20 fermieri crescători de bovine din următoarele raioane ale Republicii Moldova: Anenii Noi, Criuleni, Hînceşti, Glodeni, Orhei, Călăraşi, Ialoveni, Cimişlia, Teleneşti. În cadrul sesiunii fermierii au primit materiale didactice, au dobîndit cunoştinţe teoretice şi practice, precum şi au fost apreciaţi prin teste de evaluare.

În luna aprilie anul curent în cadrul proiectului au fost organizate trei Work Shopuri, în cîte o zi fiecare şi în cele trei ţări partenere cu invitaţi din rîndul fermierilor, procesatorilor, asociaţiilor de specialitate, specialiştilor în domeniu şi autorităţilor locale (aproximativ 60 de participanţi pentru un Work Shop plus 20 de participanţi din (ţările partenere).

În cadrul acestei activităţi s-a realizat şi o prezentare a proiectului cu referire la obiective, activităţi, grupuri ţinte, indicatori, rezultate. Participanţii la Work Shop au subliniat faptul că existenţa unor Centre de monitorizare a producţiilor bovine din punct de vedere cantitativ cît şi calitativ, precum şi dezvoltarea unor ferme pilot în România şi Republica Moldova respectiv softului, ar permite o mai bună instruire a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, posibilităţi de cercetare mult mai ample şi profunde, legătură cu fermierii şi o cale de difuzare a informaţiilor în domeniu pentru aceştia, dar şi o garanţie a siguranţei alimentare pentru produsele de origine animală.

În final menţionăm faptul ca beneficiarul şi partenerii trebuie să se mobilizeze pentru a atinge toate obiectivele propuse în proiect şi care vor contribui la dezvoltarea academică şi economică a regiunii transfrontaliere. S-a mai spus că specialiştii în domeniu ar trebui sa urmeze un model de bune practici cu privire la promovarea producţiilor sustenabile şi că softul care se va implementa va contribui la monitorizarea producţiilor bovine din punct de vedere cantitativ, calitativ şi la ameliorarea efectivelor de bovine din zona transfrontalieră.

Proiectul aduce o serie de elemente adăugate constant în susţinerea inovării şi a bunelor practici în domeniul zootehniei, prin crearea unui cadru comun de cercetare la nivel de excelenţe şi schimb de bune practici între cele trei regiuni în direcţia rentabilizării exploataţiilor şi a sustenabilităţii producţiilor bovine.