PROBLEMA ANULUI 2018 IN RUSIA: ADEVARATA SI IMAGINARA

Faptul că alegerile prezidențiale din 2018 se vor desfășura fără probleme nu înseamnă că anul 2018 nu va crea alte probleme. În general, în ultimul timp în Rusia se vorbește foarte mult despre ”problema 2018”, avîndu-se în vedere alegerile prezidențiale. Însă problema aceasta de fapt nu există decît în presă, în special în presa occidentală.

Alegerile prezidențiale din 2018 le va cîștiga Vladimir Putin. Acest scenariu poate fi revizuit doar într-un singur caz – dacă din anumite considerente președintele în exercițiu va refuza să participe la scrutin. Specificul politicii ruse nu permite să omitem totalmente această variantă. Însă chiar dacă se va merge pe acest scenariu, rezultatul final nu se schimbă: succesorul va primi resursele puterii și binecuvîntarea lui Putin, ceea ce e suficient pentru victoria electorală.

Deocamdată, însă, este mai verosimil că Putin va participa la alegeri. În acest caz mai mulți factori îl vor favoriza. În primul rînd – nivelul de susținere din partea populației. În prezent acesta se află la o cotă foarte mare – potrivit datelor Centrului sociologic Levada-Ţentr, în luna martie 2017 peste 82% din populație susținea acțiunile lui Putin. Și nimic nu denotă faptul că situația s-ar putea schimba. Statul rus dispune de toate resursele pentru a asigura îndeplinirea obligațiunilor sociale. Astfel, pînă în 2018 nu va dispărea chipul țarului bun, atît de adorat de către ruși. Țar, care nu răspunde de comportamentul boierilor răi.

Un al doilea factor al ”problemei 2018” este previzibilitatea participanților. Și nici unul dintre concurenții lui Putin nu este văzut de alegători în rol de președinte. Chiar și părtașii lui Ghenadi Ziuganov sau Vladimir Jirinovski nu îi consideră candidați reali. Nici Grigori Iavlinski nu-i în stare să insufle optimism în alegătorii de pe segmentul de dreapta.

Al treilea aspect al prezidențialelor din 2018 este faptul că scrutinul va fi unul plebiscitar. Adică, majoritatea populației nu se va conduce atît de lozincile candidaților, cît de grija pentru propria soartă. Iar în acest context, figura lui Putin se asociază cu statul, în timp ce ceilalți concurenți sînt priviți doar ca ”niște politicieni”. A vota pentru Putin înseamnă a sprijini propriul stat.

După Carnegie Moscow Center, Rusia