“PRIORITATILE RM TREBUIE SA FIE TRANSPARENTA IN SISTEMUL JUDICIAR, BANCAR SI MASS-MEDIA”

„Prioritățile Republicii Moldova trebuie să fie transparența în sistemul judiciar, bancar și mass-media”. Declarația a fost făcută de către ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, în cadrul conferinței de presă.

„Salut prezența colegului meu la Chișinău. Linas Linkevičius este un bun prieten al Moldovei. Am avut o discuție sinceră și productivă. Am trasat obiectivele pentru perioada următoare. Am abordat subiectul reformelor prioritare cele care țin de Acordul de Asociere. În acest context am relatat despre subiectele prioritare. În doar cîteva luni, Moldova a reușit să implementeze 41% din 80 de măsuri din foaia de parcurs propusă. Am convenit cu Linas Linkevičius să avem o nouă rundă de negocieri și discuții cu reprezentanții lituanieni privind Acordul de Asociere. Discuțiile noastre s-au concentrat pe intensificarea relațiilor noastre pe diverse domenii. Țin să mulțumesc Guvernului lituanian că Moldova se află în top 7 țări prioritare de oferire și implementare a proiectelor. Am discutat și despre securitatea națională, cît și despre conflictul transnistrean”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur.

Potrivit oficialului european, Guvernul lituanian va efectua o serie de vizite și va continua să ofere suport financiar Republicii Moldova.

„Este o mare plăcere să mă aflu aici. Noi nu sîntem indiferenți față de ceea ce se întîmplă în Moldova. Noi trebuie să ajutăm Moldova și acest lucru trebuie să îl facem tot timpul. Este nevoie de întreprins o serie de acțiuni cu corupția și problemele din sistemul bancar. Este crucial pentru sistemul bancar de a aplica noi reforme. Un alt punct important este tranparența în sistemul bancar, cît și corupția în diferite sectoare. Poți reforma sistemul bancar, dar dacă nu va fi reformat sistemul judiciar nu vei rezolva prea multe în Moldova. Media are și ea o serie de probleme. Este nevoie ca să existe transparență în mass media din Molodva și să se bazeze pe Codul Deontologic”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius.

Ana SÎRBU (agora.md)