Prima executie federala in SUA dupa 17 ani. Crimele comise de Daniel Lewis Lee si de ce a cerut familia victimelor anularea pedepsei

Un deţinut federal, condamnat la moarte, va fi executat Luni, pentru prima dată în ultimii 17 ani, dacă nu va interveni o modificare de ultimă oră.

Duminică, o curte federală a decis că Departamentul de Justiţie poate efectua execuţia conform deciziei inițiale, după ce Vineri o altă instanță a hotărît suspendarea ei, la cererea rudelor victimelor condamnatului, îngrijorate de răspîndirea coronavirusului, relatează BBC NEWS.

Daniel Lewis Lee, în vîrstă de 47 de ani, un adept al supremației albilor, a fost condamnat la moarte în 1999 pentru uciderea în 1996 a trei membri dintr-o familie din Indiana, printre care o fetiţă de 8 ani. Rudele victimelor lui Lee au dat în judecată Departamentul de Justiţie, susţinînd că nu pot călători în siguranţă din cauza coronavirusului pentru a asista la execuţie.

Dar rudele victimelor, inclusiv bunica fetiţei, Earlene Peterson, în vîrstă de 81 de ani, au sesizat Justiţia pentru a amîna termenul limită.

Invocînd vulnerabilitatea lor la noul coronavirus, reclamanţii au explicat că se confruntă cu o alegere imposibilă, între dreptul de a asista la ultimele momente ale condamnatului şi preocupările pentru sănătatea lor în cazul unei adunări.

„Guvernul are un interes legitim ca execuţia să fie efectuată rapid”, dar acest lucru trece după interesul de a trata rudele victimelor „cu corectitudine, respect şi demnitate”, a decis judecătoarea Jane Magnus-Stinson de la un Tribunal federal din Indiana.

„Familia speră că Guvernul federal o va sprijini şi nu va face apel la această hotărîre”, a declarat avocatul lor Baker Kurrus într-un comunicat. „Sperăm că Guvernul va acţiona în cele din urmă într-un mod care va alina durerea dnei Peterson şi a familiei sale, mai degrabă decît a o spori”, a adăugat el.

Dna Peterson, opozantă a pedepsei capitale, i-a cerut în mod repetat Preşedintelui Donald Trump să arate „clemenţă” faţă de Daniel Lee, asigurînd că nu doreşte ca el să fie executat.

Declarînd că acţionează în numele publicului şi familiilor, Administraţia republicană a programat patru execuţii federale în această Vară.

În Statele Unite, cele mai multe crime sunt judecate la nivel de state, dar Justiţia federală se poate ocupa de actele cele mai grave (atentate, crime rasiste) sau comise asupra unor baze militare, între mai multe state sau în rezervaţii ale amerindienilor.

În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, inclusiv Timothy McVeigh, responsabil pentru atentatul din Oklahoma City (168 de decese în 1995) în 2001. Ultima execuţie federală datează din 2003.