PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA A PARTICIPAT LA FORUMUL DE AFACERI „REPUBLICA MOLDOVA – REGIUNILE RUSIEI”

La încheierea vizitei de lucru în Republica Bașkortostan, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la Forumul de Afaceri „Republica Moldova – regiunile Rusiei”. Evenimentul este organizat de Consiliul Economic Moldo-Rus, asociația obștească „Delovaia Rossia” și administrația președintelui Republicii Bașkortostan.

Șeful statului a salutat participanții și oaspeții Forumului, dorindu-le activitate rodnică și cooperare reciproc avantajoasă. Igor Dodon a remarcat importanța organizării unor asemenea evenimente care contribuie la consolidarea relațiilor comercial-economice dintre țările noastre, inclusiv la nivel de regiuni.

Totodată, Președintele a menționat caracterul strategic al raporturilor bilaterale în domeniul economic, cultural, umanitar și spiritual. ”Consider că Republica Moldova, ca stat, nu va supraviețui fără o interacțiune strînsă cu Rusia. Iată de ce dialogului cu partenerii ruși i se acordă o atenție prioritară”, a subliniat Igor Dodon.

Șeful statului a comunicat participanților Forumului că și în continuare, Federația Rusă este lider la capitolul volumului investițiilor directe în Moldova, în anul 2017, această cifră constituind 800 de milioane de dolari sau 24% din volumul total. În context, Igor Dodon a specificat că în țara noastră funcționează peste 900 de întreprinderi cu capital rusesc.

De asemenea, Președintele țării a menționat că în anul 2018, cifra de afaceri dintre Moldova și Rusia a fost de 939 de milioane de dolari sau 11% din volumul total. ”Însă exporturile moldovenești în Federația Rusă au fost de doar 219 milioane de dolari, aceste mărfuri fiind preponderent agroindustriale. În acest sens, Republica Moldova este interesată de creșterea exporturilor produselor moldovenești pe piețele din Rusia și va depune toate eforturile pentru consolidarea unui parteneriat strategic cu FR”, a subliniat șeful statului.

La final, Igor Dodon a invitat reprezentanții comunității de afaceri din Bașkortostan să participe la cea de-a II-a ediție a Forumului Economic Moldo-Rus, care se va desfășura în luna septembrie, la Chișinău. Președintele și-a exprimat convingerea că evenimentul preconizat va conduce la atragerea investitorilor ruși în economia moldovenească.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova