PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA A CONFERIT DISTINCTII DE STAT CU PRILEJUL ZILEI VICTORIEI UNUI GRUP DE VETERANI

Igor Dodon, Președintele ţării, a semnat un Decret privind conferirea distincțiilor de stat pentru un grup de veterani, participanți la cel de-al doilea Război Mondial.

Astăzi, cea mai înaltă distincție de stat „Ordinul Republicii” a fost înmînată de Președintele Igor Dodon celor 15 veterani ai Marelui Război Pentru Apărarea Patriei, în Piața Marii Adunări Naționale, în cadrul concertului festiv organizat sub egida șeful statului, cu ocazia Zilei Victoriei.

Astfel, în semn de înaltă recunoaștere și apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru contribuție substanțială la consolidarea mișcării veteranilor, activitate intensă în educarea tinerei generații în spiritul patriotismului și cu prilejul aniversării a 72-a de la victoria asupra fascismului în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945, a fost conferit „Ordinul Republicii” următorilor veterani:

Nina ANTONOVA - participantă la apărarea Caucazului de Nord, la Operaţiunea Iaşi-Chişinău. Frontul III Ucrainean, divizia 88.

Grigore DARABAN - participant la acţiunile militare de pe teritoriul Poloniei, la luptele pentru Berlin.

Vladimir FILANDIN – deținător a 2 ordine „Steaua Roşie”,deținător a medaliei “Pentru cucerirea Berlinului”, medalia “Pentru Vitejie” și “Meritul Militar”.

Pavel GLADCOV - participant la acţiunile militare de pe teritoriul Ucrainei, Belarusului, Poloniei, Germaniei; Bătălia de la Kursk și Frontul Stalingrad şi Sud-Vest.

Sava ILIEȘ – deținător al ordinului „Războiul pentru Apărarea Patriei” de gradul 1 .

Pavel LATUS – a luptat în componenţa Frontului II Ucrainean pînă la Berlin.

Andrei MURA - participant la acţiunile militare de pe teritoriul Poloniei, Cehoslovaciei şi Germaniei, la eliberarea oraşului Varşovia, Praga, la operaţiunea de la Berlin. A luptat în componenţa Frontului I Belarus.

Evghenia PANCIȘCHINA - participantă la acţiunile militare de pe Frontul Volhov, la apărarea Leningradului.

Gheorghi PARULI – participant la Operaţiunea Iaşi-Chişinău, participant la acţiunile militare de eliberare a României şi Bulgariei. A luptat în componența Frontului III Ucrainean, Armata a 37-a, diviziile 15 şi 92.

Valentina PEATENCO - participantă la acţiunile militare de pe Frontul Stalingrad, din Finlanda, Polonia şi Germania pînă în septembrie, 1945. A participat la eliberarea Leningradului aflat în blocadă.

Petru RUDEAGHIN - participant în acțiunile militare cu Japonia. A luptat în componenţa Frontul II Ucrainean.

Vasilii RVACIOV - participant la acţiunile militare de eliberare a Ţărilor Baltice. A luptat în componența Frontul II Ucrainean.

Ivan SUHORUCOV - în anul 1944 a mers pe front în calitate de voluntar. A luptat în componența Frontul III Ucrainean, divizia nr. 155 din Stanislav, regimentul de puşcaşi nr.786.

Vladimir VOIȚEHOVICI - participant la acţiunile de eliberare a Moldovei, de apărare a Moscovei și Stalingradului. Locotenent-colonel, a luptat din 1941 pînă în 1945, cavaler a 10 ordine şi medalii de luptă.

Alexandr ZAVADENCO - Regimentul de Gardă de Avioane de Vînătoare nr. 137. A făcut parte din divizia lui Vasili Stalin.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei RM

Nistor Grigore 08.05.2017 - 14:01

Presedintele rusilor din R.Moldova Игорь Додон, doar pentru imaginea sa, a oferit medalii moldovenilor ce-au luptat alaturi de "eliberatorii" rusi, doar nu era sa ofere distinctii pentru a marca ziua Europei.