PRESEDINTELE R. MOLDOVA PARTICIPA LA CONSILIUL SEFILOR DE STAT DIN CSI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a sosit la Așgabat pentru a participa la ședința șefilor de state ai CSI, unde va ține un discurs și va avea o serie de întrevederi cu liderii țărilor CSI.

Este planificat ca în cadrul reuniunii șefilor de state ai CSI din Așgabat, să fie puse în discuție 8 proiecte de documente orientate spre dezvoltarea în continuare a cooperării economice și parteneriatului de politică externă a țărilor Comunității Statelor Independente, asigurarea securității și combaterea noilor provocări și amenințări.

Inițial, Preşedintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Gurbangulî Berdîmuhamedov, Președintele Republicii Turkmenistan.

Şeful statului a subliniat importanța discuției în vederea consolidării relațiilor bilaterale. El a amintit faptul că întrevederea precedentă cu Președintele Turkmenistanului a avut loc în luna septembrie 2017, în cadrul deschiderii ediției a V-a a Jocurilor Asiatice, iar vizita oficială a Președintelui Republicii Moldovala Ashabat, a fost în luna aprilie 2015.

Igor Dodon a menționat faptul că dialogul politic dintre cele două state se dezvoltă mult mai intens decît relațiile comercial-economice care necesită o dinamizare și nu sînt valorificate la justa valoare.

De asemenea, el a subliniat necesitatea reluării activității Comisiei Interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică, care nu s-a mai întrunit de peste patru ani. “Totodată, există un interes reciproc față de organizarea forurilor de business cu participarea oamenilor de afaceri din ambele state, avînd în vedere faptul că partea turkmenă este dispusă să majoreze volumul importului de producție agricolă moldovenească și a exportului de gaze naturale în Republica Moldova”, a delarat Igor Dodon.

Şeful statului şi-a exprimat recunoștința față de partenerii turkmeni pentru realizarea mai multor proiecte sociale și umanitare în Republica Moldova, în special, pentru edificarea, la inițiativa și cu sprijinul Președintelui Republicii Turkmenistan, a unei grădinițe de copii în satul Cișmichioi din Autonomia Găgăuză.

Pe finalul întrevederii, Igor Dodon a apreciat înalt strategia politicii externe a Turkmenistanului bazată pe principiului neutralității permanente, recunoscut în luna decembrie 1995 în cadrul Adunării Generale a ONU. El a subliniat faptul că Republica Moldova studiază experiența Turkmenistanului și promovează o politică externă echilibrată în baza principiului constituțional al neutralității permanente.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova