PRESEDINTELE IGOR DODON: TREBUIE MAXIMA CONSOLIDARE A EFORTURILOR PENTRU ANULAREA ACESTEI LEGI RUSINOASE

Parlamentul a respins astăzi iniţiativa legislativă a Preşedintelui Igor Dodon privind abrogarea legii „cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar”. Proiectul prevedea anularea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite băncilor devalizate, pentru a preveni colapsul sistemului bancar. Pentru proiectul preşedintelui Dodon şi-au dat voturile doar 31 de deputaţi prezenţi în sală. La rîndul său, fracţiunea PSRM în semn de protest a părăsit sala de şedinţe a Parlamentului.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că Parlamentul a respins inițiativa de anulare a legii miliardului, pe care a propus-o, fără vreun argument cît de cît plauzibil. Despre aceasta șeful statului a scris pe o rețea de socializare, specificînd ”că nu poate spune că ar fi foarte surprins”.

„Cred că toți cetățenii țării trebuie să cunoască numele fiecărui deputat care nu a susținut această inițiativă. Mai ales numele celor care își doresc foarte mult alegeri uninominale. Reiterez, cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să întoarcă un bănuț din banii furați. Banii trebuie întorși de hoți, iar averile acestora confiscate. Amintesc că, în cadrul primei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, voi pune în discuție subiectul furtului secolului”, a precizat șeful statului.

În condițiile actuale, Igor Dodon a menționat că o altă soluție, pe care a propus-o și anterior, este ca cetățenii să se expună asupra subiectului dat. „Exact acest lucru îl vom face, vom cere opinia poporului. Trebuie menționat că primele plăți din bugetul de stat în acest context sînt planificate pentru luna noiembrie 2017. Pînă atunci trebuie maximă consolidare a eforturilor pentru anularea acestei legi rușinoase”, a conchis Dodon.

În acest context, socialiștii au declarat că își mențin poziția în privința inițierii unui referendum consultativ cu populația pe tema legislației care pune pe umerii cetățenilor „nota de plată”, ca urmare a devalizării sectorului bancar. După ce Parlamentul nu a susținut proiectul președintelui Igor Dodon, de abrogare a „Legii miliardului”, fracțiunea PSRM a părăsit plenul și a ținut un briefing de presă ad-hoc.

Liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat: „Fracțiunea PSRM a părăsit în semn de protest sala plenului, dat fiind că a fost luată decizia ca acest miliard să rămînă în continuarea pe seama cetățenilor și a fost majorată esențial datoria de stat. Noi nu vom avea altceva de făcut, decît să solicităm opinia poporului”.

În același context, deputatul PSRM, Vladimir Țurcan, a specificat: „Ați avut posibilitatea încă o dată să vă convingeți că furtul miliardului, cu regret, se prelungește. Prin emisia acestor hîrtii de valoare, de fapt datoria pe parcursul celor 25 de ani va fi dublată și toți noi vom fi nevoiți să întoarcem acest furt, nefiind vinovați. Fracțiunea PSRM și președintele Igor Dodon - sîntem ferm convinși că trebuie să mergem la poporul RM și să vă întrebăm dacă doriți să fiți jertfiți mai departe? Doriți mai departe ca această majoritate să-și bată joc de poporul RM? Ei nu doresc să fie sinceri față de popor, dar să vă manipuleze. Fiți foarte atenți, să răspundeți clar și dur la provocările acestei majorități”.

Potrivit lui Țurcan, referendumul dorit de socialiști nu va fi unul constituțional, ci consultativ. Întrebată cum comentează aderarea celor 14 transfugi comuniști la PD, Zinaida Greceanîi a puncat că trebuie modificată legislația, în așa fel încît deputații să nu poată trece de la o fracțiune la alta: „Trebuie modificată legislația, ca să avem acel Parlament pe care l-a ales poporul. Poporul le-a acordat încrederea a 19 deputați, ei acum au 34 (n. r. - PDM)”.