Presedintele Igor Dodon: „In trei zile, fie Guvernul cade, fie functioneaza in continuare!”

Cu toate că Președintele Igor Dodon și-a exprimat în mai multe rînduri nemulțumirea față de activitatea unor ministere din cadrul Guvernului Maia Sandu, tot de atîtea ori acesta a declarat că își dorește ca actuala majoritate parlamentară să-și ducă la bun sfîrșit mandatul. În cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV din sera zilei de 6 Noiembrie, șeful Statului a declarat că, în 72 de ore, Guvernul Maia Sandu ar putea să cadă, în contextul în care deputații nu vor susține inițiativa prim-ministrului privind modificarea legii la Procuratura Generală, asupra căruia astăzi Guvernul și-a asumat răspunderea.

„În calitate de Președinte, mi-aș dori ca actuala guvernare să-și continue activitatea, chiar dacă sunt nemulțumit de activitatea Guvernului. Am înțeles că PSRM a convocat mîine ședința fracțiunii, unde urmează să se discute care va fi poziția mai departe. Cel mai probabil, în zilele următoare vor convoca și ședința Consiliului Republican. Am văzut declarația colegilor socialiști, că ei nu vor susține această abordare, ca prim-ministrul să-și asume responsabilitatea, contrar normelor legale, constituționale, pentru numirea procurorului general”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Secretele Puterii”.

Potrivit Constituției, după asumarea responsabilității de către Guvern și după înregistrarea proiectului la Parlament, în termen de 72 de ore urmează ca Guvernul să prezinte în plenul Parlamentului proiectul pentru ca deputații să-l voteze sau nu.

„În trei zile, fie Guvernul cade, fie funcționează în continuare. Faptul că doamna prim-minstră a mers la acest pas denotă o situație foarte interesantă, deoarece putea să discute acest subiect cu partenerii din alianță. În acordul semnat între PSRM - ACUM este scris foarte clar care este procedura de înaintare a candidaturii la Procuratura Generală. În opinia mea, PSRM nu poate să accepte așa ceva. Această decizie poate să ducă la căderea Guvernului. Atunci mă întreb de ce Guvernul a mers la acest risc?”, a spus Dodon.

Președintele țării a mai adăugat că mîine, 7 Noiembrie, convoacă la Președinție toți ambasadorii acreditați pentru a discuta situația politică creată, „deoarece există riscul ca Guvernul să cadă și să ajungem la alegeri parlamentare anticipate”.

De cealaltă parte, prim-ministrul Maia Sandu declară că nu-și va retrage proiectul privind modificarea legii la Procuratura Generală, asupra căruia astăzi Guvernul și-a asumat răspunderea, chiar cu riscul ca deputații să nu-l susțină, iar Guvernul va cădea.

„Noi astăzi am luat o decizie pentru a rezolva o problemă și nu avem de ce să anulăm această lege. Evident, în continuare există o procedură în care PSRM și alte fracțiuni în Parlament pot decide, după cum consideră că este necesar. Probabil, această soluție nu a fost una cea mai elegantă, dar a fost singura soluție pe care am putut să o găsim în această situație. Reforma Justiției este singurul motiv din care suntem în continuare în alianță. Alegerea procurorului general este un element important al reformei Justiției. Ne-am asumat acest risc și suntem gata să cadă Guvernul, dacă PSRM va decide să meargă împotriva reformei Justiției”, a declarat prim-ministrul Maia Sandu la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.