PRESEDINTELE IGOR DODON CONSIDERA DREPT INADMISIBILE SI NELEGITIME INCERCARILE DE A LEGIFERA LIMBA ROMANA CA LIMBA OFICIALA A R. MOLDOVA

Președintele amintește că și în Constituția țării, și în datele recensămîntului populației, și în sondajele de opinie, și în arhivele medievale a fost și este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc. ”Denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor.

Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a declarat Președintele Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon constată că unii politicieni de dreapta, precum și o parte dintre membrii Curții Constituționale se comportă ca mercenari cu soldă străină, iar scopul lor nedisimulat este adaptarea legii supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identității moldovenești.

Potrivit șefului statului, în mod repetat, în ultimii ani au fost comise acțiuni și au fost lansate declarații care dezvăluie în mod clar intenția de a transforma Constituția Republicii Moldova într-o simplă foaie consultativă, care poate fi interpretată sau neglijată după moftul politic sau ideologic al Curții Constituționale și al guvernării.

Președintele Igor Dodon a anunțat că acțiunile și declarațiile membrilor CC vor fi supuse unei analize juridice minuțioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare, și vor fi tratate în contextul abuzurilor comise în adresa Constituției și a intereselor naționale ale statului suveran moldovenesc.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova

Nistor Grigore 31.10.2017 - 14:45

Limba vorbita in cele doua state este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice: este aceeasi limba. Studiul si denumirea unei limbi este doar treaba lingvistilor si nu a politicienilor. Dar când esti crescut în cultura celor care au împânzit comunismul in Europa si faci anticamera la Kremlin faci alergie la ”românism” și ”limba română”. Ce-au facut rușii si politicienii moldoveni in istorie: moldovenii( mai numerici) din România vorbesc româna iar moldovenii din R.Moldova vorbesc moldoveneasca, c-asa au vrut rușii, așa vrea și incultul Dodon. Aceeasi limba nu poate avea doua denumiri, oficial în lume și logica spune că denumirea limbii este dată de lingvisti, tinând cont si de numarul de vorbitori. Numai nebunii dau denumiri de limbă dialectelor sau fiecare sat cu limba lui ....