PRESEDINTELE IGOR DODON AGREEAZA O COALITIE MAJORITARA INTRE PARTIDE, NU UNA CU INDEPENDENTI SI TRANSFUGI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă organizată după scrutinul electoral din 24 februarie, că sînt mai multe scenarii posibile după alegerile parlamentare de duminică. Acesta a îndemnat liderii politici să grăbească procedurile de convocare a primei ședințe a noului Legislativ, sugerînd că ar putea face uz de atribuțiile sale pentru o eventuală dizolvare a Parlamentului în cazul în care nu se va reuși formarea unei majorități parlamentare și votarea noului Guvern.

Conform Constituției, Președintele urmează să propună candidatul pentru funcția de premier. În cazul eșuării alegerii premierului după mai multe tentative, șeful statului ar putea decide dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor legislative anticipate. “Președintele este disponibil să invite toți liderii de partide. Vor purta ei între ei negocieri sau nu vor purta negocieri, decizia le aparține. Dar președintele Republicii Moldova, conform Constituției, trebuie să facă cîțiva pași: convocarea ședinței Parlamentului și înaintarea unui candidat pentru funcția de prim-ministru, dacă există o majoritate parlamentare sau chiar dacă nu există o majoritate parlamentară. Înaintăm un candidat, trecem procedura și dacă de cîteva ori nu se obține o majoritate parlamentară – dizolvarea Parlamentului”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a menționat că toate procedurile de validare sau invalidare a alegerilor parlamentare care s-au desfășurat duminică, 24 februarie, ar putea dura pînă pe 13-15 martie. Ulterior, Pînă pe 26 martie ar trebui convocată prima ședință a noului Legislativ, în cazul validării scrutinului electoral.

De asemenea, Președintele a subliniat că, în cazul în care nu va exista o majoritate parlamentară pentru alegerea noului Guvern, va dizolva Parlamentul și va convoca alegeri anticipate, care ar urma să se desfășoare într-o perioadă de 60 pînă la 90 de zile de la data desfășurării alegerilor. Totodată, Igor Dodon a precizat clar că i se pare corectă crearea unei coaliţii de guvernare între partide, nu între un partid împreună cu independenţi şi transfugi, caz în care ar cere dizolvarea Parlamentului.