PREMIERUL INTERIMAR NATALIA GHERMAN A ADRESAT UN MESAJ CU PRILEJUL ZILEI CONSTITUTIEI

Prim-ministrul interimar, Natalia Gherman, a adresat ieri, 29 iulie, un mesaj cu ocazia Zilei Constituţiei Republicii Moldova.

În mesaj se menţionează:

”Constituţia Republicii Moldova, ca stat independent şi suveran, a fost aprobată în forul legislativ la 29 iulie 1994. În aceşti 21 de ani de existenţă, Legea fundamentală a stabilit principiile politice, sociale şi economice de funcţionare a statului cu un sistem politic pluralist şi a constituit o garanţie a drepturilor fundamentale ale omului. 

Dar cel mai important factor - Constituţia Republicii Moldova, reflectînd evoluţiile din societate, reprezintă nivelul democraţiei la care am ajuns. Astăzi, Constituţia ţării inspiră credinţă naţiunii că avem un stat de drept, unde domină legea şi sînt respectate drepturile fundamentale ale omului. 

Este cert faptul că Legea fundamentală în stat trebuie să fie cu şanse reale de a rezista probei timpului şi schimbărilor oportunităţilor şi ideilor din societate. Constituţia ţării nu este ceva imuabil, ea urmînd să se adapteze la evoluţiile şi transformările politice, economice şi sociale ale ţării pe care o guvernează. Circumstanţele politice de actualitate ne aduc din nou în faţa textului Constituţiei. Admitem iminenţa oportunităţii de a ne expune, împreună, în cadrul unui referendum constituţional, pe marginea unuia dintre cele mai semnificative şi vulnerabile articole din Constituţie – Art. 78, care vizează modalitatea de alegere a Preşedintelui Republicii. 

Acest exerciţiu va contribui la perfecţionarea relaţiilor dintre popor şi elita guvernatoare în spiritul conduitei de democraţie reprezentativă, asigurînd adecvarea normelor naţionale la spiritul celor europene şi implementarea valorilor democratice autentice, în primul rînd, în conştiinţa colectivă a poporului moldovean. 

Constituţia ţării este cea care asigură funcţionalitatea ireproşabilă a instituţiilor democratice, consfinţeşte principiul democratic de separare a puterilor în stat si, desigur, suveranitatea naţională, care aparţine poporului. 

O Constituţie bună este un semn clar al gradului de maturitate şi de democraţie al unui sistem constituţional. O astfel de Constituţie, la necesitate, o vom perfecţiona împreună: poporul şi aleşii poporului. Numai aşa vom reuşi să construim un stat modern”.