POVESTEA TRISTA A CELUI MAI DESTEPT OM DIN ISTORIE

La 18 luni citea ziarul, iar la 16 ani absolvea Harvard-ul

La doar 18 luni, citea ziarul New York Times, pînă la vîrsta de opt ani învăţase opt limbi străine şi la 16 ani a absolvit Harvard-ul. Este vorba despre William James Sidis, considerat cel mai inteligent om care a trăit vreodată. William James Sidis s-a născut în 1898 într-o familie de intelectuali, a fost un geniu care a impresionat comunitatea ştiinţifică internaţională cu abilităţile sale matematice şi lingvistice.

La vîrsta de doi ani citea fluent în engleză, iar la patru scria deja în limba franceză, pînă la opt ani învăţînd opt limbi străine (latină, greacă, franceză, rusă, germană, ebraică, turcă şi armeană), după care a creat, o nouă limbă, Vendergood. În doar cîţiva ani, Sidis avea să cunoască 40 de limbi străine. La 12 ani era cel mai tînăr student la Harvard şi a absolvit prestigioasa universitate la vîrsta de 16 ani, în 1914. A lucrat timp de cîţiva ani ca profesor de matematică la o universitate din Texas, după care s-a decis să renunţe la cariera academică.

În anul 1919, după participarea la o paradă socialistă din Boston, a fost arestat şi condamnat la 18 luni de închisoare, însă părinţii săi au reuşit să înlocuiască această pedeapsă cu un an petrecut într-un sanatoriu din New Hampshire. În 1921 a început să lucreze cu maşini de calcul, dar şi să scrie lucrări de specialitate care au variat de la cosmologie la istoria nativilor americani. William James Sidis a murit şomer, în 1944, în urma unei hemoragii cerebrale, la vîrsta de 46 de ani.

Sursă: Realitatea.net