POVESTEA CELUI MAI BOGAT SAT DIN CHINA

Fiecare locuitor are în cont minimum 250.000 de dolari

În țara Marelui Zid există un sat cu 2.000 de locuitori care este socotit cel mai bogat din China şi unde venitul locuitorilor depăşeşte 250.000 de dolari pe an. Numele acestui sat este Huaxi.

Huaxi este cel mai bogat sat din China. Este locuit de 2.000 de oameni, cu toți acționari ai Jiangsu Huaxi Group, companie condusă de membrii familiilor fondatoare și listată la bursă din anul 1998. În anul 2011, corporaţia a avut o cifră de afaceri de 7 miliarde de dolari. Fondat în 1961 de secretarul Partidului Comunist Wu Renbao, Huaxi este caracterizat ca un “sat socialist model”. Visul lui Renbao a fost de a transforma un sat de fermieri într-unul de oameni bogaţi, iar acesta s-a îndeplinit. În acest sat se folosesc cele mai moderne metode din agricultură, există fabrici de oţel şi de textile şi un zgîrie nori de 328 de metri înălţime.

Dintre cei 2.000 de rezidenţi, 1.600 fac parte din familiile fondatoare. Venitul pe gospodărie este de peste 100.000 de euro pe an, iar în faţa vilelor unde locuiesc săteni există maşini de lux precum BMW sau Mercedes Benz. Fiecare sătean are dreptul la o maşină, o casă, servicii medicale gratuite, educaţie gratuită şi ulei gratis.

În ierarhie urmează rezidenţii din satele învecinate care au fost absorbite în timp de Huaxi, şi apoi pe treapta cea mai de jos a ierarhiei se situează zecile de mii emigranţii cărora le revine cea mai mare parte a muncii. În Huaxi se munceşte, nimeni nu are liber în week-end, se lucrează 7 zile din 7, iar banii sunt folosiţi pentru diversificare afacerilor corporaţiei. Una dintre cele mai importante afaceri care s-a dezvoltat recent este legată de turism.  În fiecare an, acest sat este vizitat de peste 2 milioane de turişti. Suprafaţa totală a satului nu depăşeşte un kilometru pătrat, însă ai ce vedea. Chinezii au construit replici ale Arcului de Triumf din Paris şi a Operei din Sydney. Unul dintre cele mai vizitate obiective este însă turnul de 328 de metri înălţime, la fel de înalt precum World Trade Centre din Beijing.

„Am ales să construim această clădire la fel de înaltă precum World Trade Center deoarece am vrut să demonstrăm că noi putem concura cu oricine din ţară”, a spus unul dintre locuitorii satului Huaxi. Clădirea din satul chinez găzduieşte un hotel cu 2.000 de paturi şi are 3.000 de angajaţi. Ridicarea acestui zgîrie nori a costat 472 de milioane de dolari, iar la etajul şase există un taur din aur care valorează 47,2 milioane de dolari.

Bogdan Biszok