Potop în India. Un milion de persoane sunt sinistrate

Inundaţiile masive provocate de ploile musonice au forţat peste un milion de persoane din statul Assam (Nord-Estul Indiei) să-şi părăsească locuinţele, autorităţile avertizînd că fenomenul se poate agrava în orice moment, informează Reuters, potrivit agerpres.

Brahmaputra, unul dintre cele mai mari fluvii din lume, care izvorăşte din podişul Tibet, traversînd apoi India şi Bangladesh, s-a revărsat pe teritoriul statului Assam în weekend, inundînd peste 2.000 de sate, ploile continuînd şi Luni.

”Două persoane au murit înecate în incidente separate în ultimele 24 de ore, iar peste un milion de persoane au fost afectate, situaţia inundaţiilor devenind critică de la oră la oră”, potrivit unei informări guvernamentale.

Ploile torenţiale au afectat cel puţin 23 dintre cele 33 de districte din statul Assam, iar autoritatea federală responsabilă de resursele de apă a precizat că nivelurile fluviului Brahmaputra urmează să crească, fiind prognozate precipitaţii suplimentare în următoarele trei zile.

”Situaţia inundaţiilor rămîne extrem de gravă după ruperea mai multor diguri”, a declarat pentru Reuters ministrul resurselor de apă din Assam, Keshab Mahanta.

O suprafaţă semnificativă din Parcul Naţional Kaziranga, unde îşi are habitatul rinocerul cu un corn, a fost inundată, au precizat autorităţile.

Statul Assam, celebru pentru plantaţiile sale de ceai, este afectat în fiecare an de inundaţii sezoniere, care forţează Guvernul federal şi pe cel statal să cheltuiască milioane de rupii pentru a ţine sub control efectele inundaţiilor.

Personal paramilitar a fost desfăşurat pe teritoriul statului pentru operaţiuni de salvare şi pentru a veghea la menţinerea distanţării sociale în adăposturile temporare în scopul prevenirii răspîndirii coronavirusului, au precizat autorităţile.

Assam a raportat pînă în prezent 7.492 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 11 decese.