PONDEREA RUBLEI RUSEŞTI ÎN REMITENŢE A DEPĂŞIT 30 LA SUTĂ

Ponderea rublei ruseşti în transferurile de bani din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile din Republica Moldova s-a ridicat în aprilie la 30,1%, a transmis Bănca Naţională a Moldovei (BNM).

Este cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. În perioada dinaintea crizei remiterile din Federaţia Rusă aveau o cotă de 1-3 la sută, însă după declanşarea crizei financiare în anul 2008 aceasta s-a dublat şi chiar s-a triplat. Transferurile din ţările UE s-au redus treptat, iar cele în ruble au crescut ca pondere de aproape şase ori faţă de anul 2009, cînd au fost de 5%. În aprilie 2012, circa 21,6 la sută din transferuri au fost efectuate în ruble ruseşti. Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă în aprilie bani în sumă echivalentă cu 135,2 milioane de dolari, cu 23 la sută mai mult decît în perioada similară a anului precedent. Cele mai multe transferuri, respectiv 36,7 la sută din total, au fost efectuate în euro, 33,2 la sută în dolari şi 30,1 la sută în ruble. Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei şi Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică peste 60 la sută din transferuri sînt primite din ţările CSI, în fond din Rusia. Este o urmare a creşterii remiterilor în ruble ruseşti în general, dar şi a faptului că tot mai mulţi moldoveni care muncesc în Rusia preferă să trimită banii acasă prin sistemul bancar, dar nu cu transport sau călăuze de ocazie.

Criza din Europa, în special din ţările cu largi comunităţi de moldoveni, cum sînt Italia şi Portugalia au afectat direct persoanele care muncesc peste hotare. Unele şi-au pierdut serviciul, altele primesc salarii mai mici, iar o parte s-a stabilit cu traiul în străinătate şi nu mai trimit bani acasă după reîntregirea familiilor. Valoarea transferurilor efectuate în favoarea persoanelor fizice care muncesc peste hotare a crescut în primele patru luni ale acestui an, cu 14,2%, pînă la 455,65 milioane de dolari.

Circa 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de oficialităţi. Banii trimişi de aceştia în ţară continuă să reprezinte un motor pentru consum şi creştere economică.