Politicienii maghiari il ataca pe Juncker, dupa o declaratie facuta despre Centenarul Marii Uniri: „Este inapt pentru functia ocupata“

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a stîrnit noi critici la Budapesta, de această dată pentru afirmaţia că 1 Decembrie „este important atît pentru România, cît şi pentru Europa“. „În acea zi vom sărbători împreună un mare moment istoric, care este important atît pentru România, cît şi pentru Europa“, a declarat şeful CE Marţi, în prezenţa Preşedintelui român Klaus Iohannis, referindu-se la Centenarul Marii Uniri. Potrivit unor politicieni citaţi de cotidianul transilvănean în limba ungară Krónika, această declaraţie arată că Juncker este inapt pentru funcţia de preşedinte al CE. Citată de agenţia de presă MTI, Krónika scrie că a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului de Externe de la Budapesta, care a răspuns printr-o trimitere la declaraţia de Miercuri a purtătorului de cuvînt al Guvernului Orban.

Zoltán Kovács a declarat, într-o conferinţă de presă, că există două tipuri de opinii. Una este „tăioasă“, şi anume că Juncker „a făcut declaraţii în conformitate cu starea sa“, iar alta este „mai rezervată“, şi anume că „lipsa cunoştinţelor de istorie nu face decît să întărească faptul că preşedintele CE este inapt pentru funcţia ocupată“, relatează Krónika, potrivit MTI. Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului ungar, a remarcat, în mod ironic, că Juncker a făcut, din nou, dovada „perspicacităţii sale politice şi a empatiei“ faţă de sensibilitatea naţiunilor europene şi a minorităţilor etnice autohtone.

„Nouă, politicienilor maghiari, nu trebuie să ne pară rău că am spus încă din primul moment că este inapt şi că ne-am luptat cu toate mijloacele împotriva punctelor sale de vedere inacceptabile. Este dreptul său să sărbătorească împreună cu România Centenarul, cu condiţia să nu încerce să-l impună şi altora“, a afirmat el. Potrivit liderului UDMR, Attila Korodi, referinţele făcute de preşedintele CE către o celebrare europeană a Centenarului arată superficialitatea acestuia. „Întîmplările de acum o sută de ani, care au condus la o reorganizare a Europei, nu sunt momente vesele ale continentului“, a spus Korodi. În opinia sa, Juncker nu ar fi trebuit să facă această declaraţie, iar Centenarul Marii Uniri este o sărbătoare a României, nu a Europei.