PĂMÎNTUL A EVITAT, LA LIMITĂ, UN DEZASTRU, ÎN URMA UNEI ERUPŢII SOLARE DE MARE PUTERE

Pămîntul a reuşit să evite, la limită, impactul în urma unei explozii solare puternice în urmă cu două săptămîni, care a provocat o furtună geomagnetică de mare intensitate, relatează Washington Examiner.

Unda de şoc electromagnetică a fost "într-atît de mare încît ar fi putut să priveze de curent electric întregul teritoriu al SUA şi de asemenea să paralizeze activitatea transportului urban şi să perturbe telecomunicaţiile"

Doi experţi în EMP (furtuni geomagnetice) au declarat că unda electromagnetică de şoc EMP a lovit o orbită tipică Pămîntului în jurul Soarelui aproximativ cu două săptămîni înainte de momentul în care planeta a ajuns acolo.

"Lumea a evitat o catastrofă geomagnetică", a declarat Henry Cooper, cunoscut expert american, care a condus negocierile privind reducerea armelor strategice cu Uniunea Sovietică sub preşedintele Ronald Reagan şi care în prezent conduce grupul High Frontier, care face lobby în favoarea apărării antirachetă.

"Acum două săptămîni am evitat un eveniment din clasa Carrington - o ejecţie de masă coronală, care a traversat orbita Pămîntului", a afirmat la rîndul său, Peter Vincent Pry, fost membru în Comisia SUA pentru ameninţările EMP în perioada 2001-2008. El s-a referit la o furtună geomagnetică pe Soare, ce a avut loc în 1859, numită în onoarea astronomului Richard Carrington. Atunci au fost scoase din funcţiune liniile de telegraf din Europa şi America de Nord. "Practic, e ca la ruleta rusească, a remarcat Pry. - Am scăpat ca prin minune de un dezastru de clasa Carrington"

Pry, Cooper şi fostul director al CIA, James Woolsey, au cerut recent administraţiei de la Washingtonul să ordone pregătirea reţelei de alimentaţie cu energie a ţării în eventualitatea unor şocuri electromagnetice, ca urmare a erupţiilor solare sau din partea forţelor nucleare ale unui potenţial inamic.

Ei au sugerat ca cel puţin 2.000-3.000 de transformatoare de reţea să fie protejate cu cutii de metal high-tech şi piese de schimb să fie disponibile. Fostul director CIA a spus chiar că şi în cazul în care numai 20 de transformatoare ar fi scoase din uz, ca urmare a unei erupţii solare, o bună parte din SUA ar rămîne fără curent electric pentru o lungă perioadă de timp.