PESTE 6 MII DE FERMIERI AU SOLICITAT COMPENSATII LA MERE, PRUNE SI STRUGURI

Peste 6 mii de fermieri din întreaga țară au depus cereri de alocare a compensațiilor la mere, prune și struguri tehnici, din cadrul componentei ”Compensații pentru susținerea vînzărilor ” a proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), a anunțat Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA).

Potrivit unui comunicat al AIPA, suma totală a compensațiilor solicitate este de peste 91 mln de lei, dintre care 36 mln au fost deja transferate către fermieri.

De sprijinul financiar pot beneficia producătorii de fructe și struguri, persoane fizice și juridice, care dețin în proprietate sau în folosință plantații pomicole de măr sau prun sau plantații viticole ce nu depășesc suprafața de 15 ha. Mărimea sprijinului financiar este următoarea: 1,93 lei/kg pentru mere, 1,35 lei/kg pentru prune, 1,54 lei/kg pentru struguri - soiuri europene, 0,77 lei/kg pentru struguri de tip „Isabella”, pentru o recoltă medie per hectar pentru mere de pînă la 40 t/ha, pentru prune de pînă la 18 t/ha şi pentru struguri de viţă de vie de pînă la 12 t/ha.

În luna iulie curent a fost lansată componenta ”Compensații pentru susținerea vînzărilor” a proiectului MAC-P, care vine să susțină producătorii de fructe și struguri afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export în 2014, oferindu-le sprijin financiar sub formă de compensații la fructele și strugurii procesaţi. Valoarea componentei este de 12 mln de dolari SUA, oferiți de Banca Mondială în baza Acordului de finanțare din 21 mai 2015.