PENTRU PRIMA DATĂ

Moldova participă la Forumul ONU pentru Serviciul Public

Victor Bodiu, Secretar General al Guvernului, participă la Forumul ONU pentru Serviciul Public 2013, Bahrain, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Evenimentul are loc la Manama, capitala Statului Bahrain, în perioada 24-27 iunie curent. Victor Bodiu este însoţit de Şeful Cabinetului Prim-ministrului, Eugen Sturza.

În cadrul Forumului, Secretarul General al Guvernului a făcut o prezentare despre reformele implementate de către Cancelaria de Stat pentru sporirea transparenţei decizionale şi majorarea gradului de participare a societăţii civile în acest proces. Victor Bodiu a menţionat, în context, cadrul normativ adoptat în domeniu, inclusiv Legea privind transparenţa în procesul decizional; crearea portalului www.particip.gov.md - un suport unic pe care ministerele şi alte autorităţi publice centrale plasează, utilizînd un modul comun, proiectele de legi sau propunerile de politici publice, iar vizitatorii îşi pot expune opinia şi veni cu sugestii; constituirea Consiliului Naţional pentru Participare, care a transformat în normă dialogul dintre societatea civilă şi Guvern; instituţionalizarea conceptelor de „analiza ex-ante" şi „analiza ex-post" a impactului politicilor publice, pentru a fortifica procesul de luare a deciziilor în baza unor politici publice de calitate, elaborate profesionist.

Alături de alte ţări care au cîştigat premii ONU la diverse categorii, delegaţia Republicii Moldova participă şi la expoziţia organizată în cadrul Forumului. La standul ţării noastre, vizitatorii pot afla mai multe informaţii despre Republica Moldova, dar şi despre progresele ţării în materie de modernizare a administraţiei publice şi de sporire a transparenţei decizionale.

Republica Moldova a fost invitată să participe la Forumul de la Bahrain după ce, pentru prima dată, a obţinut Premiul ONU pentru Serviciul Public, ediţia 2013, clasîndu-se pe locul I. Premiul urmează să fie înmînat pe 27 iunie curent.