“PE TATAMI” CU VASILE BULGAC

Vasile Bulgac este născut pe 15 ianuarie 1985, în oraşul Chişinău, şi este absolvent al Facultăţii de Energetică a Universităţii Tehnice din Moldova (UTM). Pe lîngă specialitatea pe care a obtinut-o, de 12 ani Vasile face sport de performanţă. În special este atras de lupte, şi anume de jiu-jitsu brazilian (BJJ). BJJ este un sport de contact care se bazează pe folosirea tehnicilor articulare şi a strangulărilor care îl forţează pe oponent să renunţe la luptă. Stilul a fost creat la începutul secolului XX de către familia Gracie, în Brazilia. Vasile Bulgac este primul moldovean care a cîştigat un trofeu internaţional la jiu-jitsu brazilian. Tînărul a obţinut medalia de aur la Campionatul Internaţional la BJJ, desfăşurat în luna decembrie 2011 în Ucraina, repetînd performanţa în 2012 şi anul acesta. Are centură albastră (blue belt), iar în present este şi antrenor.

 

- Vasile, de unde a apărut această pasiune faţă de lupta BJJ?

- Datorită mass-media au devenit foarte populare luptele de tip comercial MMA, în care majoritatea participanţilor erau reprezentanţi ai acestui gen de luptă. În timp s-a dovedit a fi unul dintre cel mai efectiv, deoarece 85% din victorie aparţinea reprezentanţilor acestui gen. Acesta a fost şi motivul pentru care a luat aşa o aploare şi s-a popularizat în masă. De aici m-am inspirit şi eu.

- Ce v-a determinat să practicaţi luptele BJJ. Ce vă place cel mai mult la acest gen de sport?

- În special a fost plăcerea de a lupta, de a practica ceva mai special, de a primi adrenalină. După părerea mea acest gen de lupte este unul dintre cele mai efective care îmbină în sine tehnici de strangulare şi articulare ce-l forţează pe oponent să cedeze renunţînd la luptă!

- Care sînt beneficiile Jiu-Jitsu-lui brazilian?

- Beneficiul primordial ar fi condiţionarea fizică, deoarece o sesiune obişnuită include antrenament cardiovascular, tehnici de respiraţie şi un antrenament de rezistenţă. Aceste sesiuni ajută la dobîndirea puterii, înbunătăţind şi flexibilitatea.

Autoapărarea ar fi şi ea un beneficiu deoarece ce înveţi în cadrul acestor arte marţiale se aplică în caz că sînteţi vreodată atacat.

Răbdarea şi disciplina, de asemenea, sînt esenţiale deoarece un practicant nerăbdător de Jiu-Jitsu este unul fară succes. Acest lucru se întîmplă deoarece coordonarea şi ritmul sînt vitale fizicii din spatele tehnicii acestea. Efectuarea unui blocaj sau aruncare la momentul potrivit se va face fară efort. Practica în acest context aduce răbdare şi autodisciplină şi ajută la reducerea stresului.

- Ce impact are statul în dezvoltarea acestui gen de sport în Republica Moldova şi cîtă susţinere aveţi din partea acestuia?

- Jiu-Jitsul nu este sport olimpic, autorităţile se concentrează mai mult spre celelalte genuri de sport, deşi peste tot sînt probleme. Am avea, desigur, mai multă nevoie de susţinere, în special financiară. Mă refer la o sală de antrenamente, la echipament, măcar să ne ajute să participăm la turnee, cantonamente sau seminare. Noi mai mult ne autofinanţăm. Ca în oricare lucru, abilităţile pe care le-am însuşit, nu ar fi fost posibile fără oamenii curajoşi.

- Ce rol joacaă alimentaţia în dezvoltarea fizică şi psihologică a unui sportiv?

- Alimentaţia corectă este un factor primordial atît pentru un sportiv cît şi pentru un om de rînd, deoarece aceasta infulenţează pozitiv asupra stării fizice şi pshihoemoţionale a persoanei. Pentru un sportiv, suplimentele alimentare, de asemenea, au un rol important pentru că permit organismului să obţină microelementele necesare de a se restabili mai rapid şi de a regenera energia pierdută în timpul antrenamentelor.

- Care este cel mai important aspect pentru atingerea scopurilor propuse?

- În prim plan persistă plăcerea de a practica sportul… Iar trei componente necesare pentru orice sportiv sînt: Disciplina, Motivaţia şi Munca continuă.

- Aveţi un idol în sport?

- Sînt foarte mulţi luptători celebri cu care aş fi vrut să mă întîlnesc pe tatami. Preferaţii mei din BJJ sînt: Robson Barbosa (de la clubul Chek Mat), Charles Rubens Chobrina (Aliance), fraţii Mendes (Athos).

- Care sînt ideile, scopurile, planurile de viitor?

- Deoarece BJJ este un gen nou de sport care avansează cu paşi rapizi cred că şi sportivii care practică acest gen de sport au un viitor mai luminos, cu perspective sporite comparativ cu alte genuri de sport din Moldova. Scopul meu este de a-mi ridica nivelul de tehnică (centura neagră) pentru a putea crea concurenţă favoriţilor mei.

Interviu realizat de Regina BOBOVA