PE A APROBAT ÎNCHEIEREA ACORDULUI DINTRE UE ŞI RM PRIVIND FACILITAREA ELIBERĂRII VIZELOR

Parlamentul European a aprobat, pe 18 aprilie, încheierea Acordului dintre UE şi Republica Moldova de modificare a Acordului privind facilitarea eliberării vizelor, a informat Direcţia mass-media şi relaţii cu publicul de la MAEIE.

Acordul a fost semnat în iunie 2012 de către prim-ministrul Vlad Filat şi comisarul european Cecilia Malmström şi are drept scop de a facilita eliberarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni care doresc să călătorească în ţările Uniunii Europene. Astfel, Acordul prevede simplificarea criteriilor de eliberare a vizelor europene, reducerea taxelor sau scutirea totală de taxe pentru mai multe categorii de cetăţeni ai Republicii Moldova, cum ar fi jurnaliştii, şoferii care prestează servicii de transport internaţional, studenţii, participanţii tineri la seminare şi evenimente sportive sau culturale, rude apropiate ale persoanelor cu reşedinţă legală în UE etc. De asemenea, potrivit Acordului, deţinătorii de paşapoarte biometrice de serviciu vor fi scutiţi de obligaţia de a obţine vize pentru călătoriile de scurtă durată.

Acordul se preconizează a fi aprobat de Consiliul UE în viitorul apropiat, urmînd să intre în vigoare în decurs de pînă la două luni după ce UE va notifica oficial Republica Moldova despre finalizarea procedurilor necesare pentru intrarea acestuia în vigoare.