PATRICK SWAYZE, 5 ANI DE LA MOARTE

Actorul Patrick Swayze, care și-a fascinat admiratoarele cu zîmbetul său cald și felul magic în care dansa, s-a născut la 18 August 1952 în Texas și a fost fiul dansatorului și coregrafului Patsy Swayze.  

A fost dansator profesionist, antrenînd două trupe prestigioase de dans, "Harkness Ballet" și "Joffrey Ballet" și a fost dansator principal al Companiei "Eliot Feld". În liceu, Swayze a fost un talentat gimnast și jucător de fotbal și a cîștigat o bursă la colegiu. Cînd a reușit să se lanseze la New York, într-o carieră profesională de dansator, o durere mai veche de la genunchi i-a reapărut, iar asta l-a determinat să încerce să urmeze cariera de actor.

A debutat cu rolul Danny, pe Broadway, în "Grace". Succesul său de pe scenă avea să-l conducă la Hollywood, unde a debutat cu un rol în "USA" (1979). În 1983, Swayze se alătura vedetelor anilor 2000: Tom Cruise, Rob Lowe, Matt Dillon și Emilio Estevez, în filmul lui Francis Ford Coppola, "The Outsiders".

La puțin timp după acest film, joacă rolul unui profesor de dans în cel mai important film din cariera lui, alături de Jennifer Grey, "Dirty Dancing" (1987). Pelicula a devenit un adevărat fenomen în anii '80, a intrat rapid în box office și a avut încasări de milioane de dolari. Filmul a avut și nominalizări la Globul de Aur pentru actorii din rolurile principale. Piesa interpretată de actor ("I've Had") "The Time of My Life" a cîștigat un Premiu Oscar. Acest rol a făcut din Patrick Swayze un adevărat sex-symbol.

După succesul uriaș din "'Dirty Dancing", Swayze a cunoscut cîteva eșecuri în carieră, la care s-a adăugat o perioadă în care s-a confruntat cu dependența de alcool.

În 1990, avea să reapară alături de Demi Moore și Whoopi Goldberg în "Ghost", o dramă romantică, ce a reprezentat un succes al anului. Și mai mult succes va avea în 1991 alături de Keanu Reeves în "Point Break".

A urmat "City of Joy" (1992), film în care joacă un rol dramatic.

În 1991, a fost ales "cel mai sexy bărbat în viață" de revista "People". A scris și cîntat, de asemenea, una dintre melodiile emblematice ale acestui lungmetraj de succes mondial, "She's Like the Wind".

Punînd pe seama celebrității problemele cu alcoolul, actorul s-a mutat în Texas cu soția sa, dar a lucrat în continuare jucînd în filme precum "The Green Dragon" și "Donnie Darko", ambele lansate în 2001. Au mai urmat filme precum "Waking Up in Reno" (2002), "George and the Dragon" (2004), "Keeping Mum" (2005), "Christmas in Wonderland" (2007), "Powder Blue" (2008).

A fost căsătorit din 1975 cu Niemi, o dansatoare care lua lecții cu mama lui. S-au întîlnit cînd el avea 19 ani și ea doar 15. Patrick Swayze are o stea pe Walk of Fame la Hollywood.

Patrick Swayze s-a stins din viață la 14 Septembrie 2009, după cîțiva ani de suferință și luptă cu cancerul de pancreas.

Documentare : Suzana Cristache Drăgan