Parlamentul European are un nou presedinte

Cine este Antonio Tajani?

Marţi, 17 Ianuarie, italianulAntonio Tajani, candidatul Partidului Popular European (PPE), a fost ales în funcţia de președinte al Parlamentului European (PE). Antonio Tajani a fost ales cu 351 de voturi. iar contracandidatul său, socialistul Gianni Pittella, a obținut 282 de voturi. Noul preşedinte al Parlamentului European a fost ales în urma a patru tururi de scrutin, după ce fostul preşedinte, socialistul Martin Schulz, a anunţat că se va retrage pentru a putea reveni în politica germană.

Înainte de a intra în politică, Tajani a fost ofițer în Forțele Aeriene ale Italiei și a lucrat apoi ca jurnalist, editor al secțiunii de afaceri parlamentare a publicației „Il Settimanale”, prezentator al radiojurnalului de la postul public de radio și director al biroului de la Roma al cotidianului „Il Giornale”. A fost trimis special în Liban, Uniunea Sovietică și Somalia.

În vîrstă de 63 de ani, Tajani este membru fondator, din 1994, al partidului Forza Italia și coordonator regional al formațiunii politice în Lazio pînă în 2005. Este discipolul fostului premier italian Silvio Berlusconi. În primul Guvern al lui Berlusconi (1994-1995), Tajani a fost purtător de cuvînt.

Tajani este un politician cu experiență, fost vicepreședinte al Europarlamentului, fost comisar european pentru Industrie și Antreprenoriat și fost vicepreședinte al Comisiei Europene. A fost ales, în 2002, la Congresul de la Estoril, unul dintre cei 10 vicepreședinți ai PPE și a fost reales în această funcție la Congresul de la Roma, în 2006, și în 2009 la Conferința de la Bonn și în 2012 la București.

Tajani a stîrnit atitudini contradictorii în 2014, cînd a refuzat indemnizația de 13.000 de euro pe lună acordată de Comisia Europeană foștilor vicepreședinți ai Comisiei Europene timp de trei ani după încetarea mandatului. Politicianul italian a spus atunci că este o obligație morală să nu accepte acești bani atîta vreme cît activează ca europarlamentar.

Tajani este europarlamentar din 1994, iar din Iunie 1999 pînă în Mai 2008 a fost șeful delegației Forza Italia în Parlamentul European. Ca membru al PE, a mai fost membru al Comisiei pentru Politică Externă și a Delegației pentru relațiile cu Israelul. Mai mult, este unul dintre membrii Convenției Europene care a pus la punct textul Constituției Europene care nu a mai intrat în vigoare, pentru că a fost respinsă la referendumurile din Franța și Olanda.

"Nu avem nevoie de un preşedinte puternic al Parlamentului European. Avem nevoie de un Parlament European puternic. Sunt un om al consensului. Vreau să fiu preşedintele tuturor membrilor Parlamentului", a declarat Tajani cu prilejul alegerii în fruntea PE.

 

Virginia Filip 23.01.2017 - 21:32

Declaratiile facute de Tajani ma fac sa cred ca este un presedinte puternic, un bun politician care va avea grija de Europa. Cu siguranta, printre prioritati se va afla si Uniunea Europeana de care va avea grija sa fie si mai consolidata.