PARLAMENTUL A APROBAT DECLARAŢIA PRIVIND SUSŢINEREA PROCESULUI DE INTEGRARE EUROPEANĂ A R. MOLDOVA

Deputaţii au aprobat Declaraţia privind susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Declaraţia a fost susţinută de majoritatea parlamentarilor prezenţi la şedinţă. Comuniştii şi socialiştii, însă, au criticat iniţiativa.

Iniţiativa a venit din partea preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, care a dispus crearea unui grup de lucru ce a elaborat textul documentului. Potrivit lui Corman, Legislativul ar urma să-şi reconfirme angajamentul şi sprijinul pentru promovarea integrării europene a ţării. O declaraţie practic similară a fost adoptată de deputaţi şi în anul 2005, în perioada guvernării comuniste. Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la summit-ul de la Vilnius, care va avea loc la sfîrşitul acestei luni. (Publika.md)

DECLARAŢIE

privind susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova 

Pornind de la valorile supreme, care au stat la baza adoptării Constituţiei Republicii Moldova,

Exprimînd determinarea fermă a Republicii Moldova de a parcurge calea integrării europene,

Confirmînd angajamentul Republicii Moldova de a edifica o societate democratică, bazată pe statul de drept, respectarea demnităţii şi drepturilor omului, precum şi aspiraţia de a adera la valorile Uniunii Europene,

Parcurgînd etapele de aprofundare a relaţiilor de cooperare cu Uniunea Europeană, începînd cu Acordul de Parteneriat şi Cooperare din 1994, Planul de Acţiuni din 2005 şi încheind cu Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care urmează a fi parafat în cadrul celui de al treilea Summit al Parteneriatului Estic din 28-29 noiembrie 2013 de la Vilnius şi semnat ulterior în 2014,

Apreciind sprijinul constant şi sistematic al Uniunii Europene acordat Republicii Moldova în calea sa de modernizare, prin multiple instrumente de colaborare, inclusiv Parteneriatul Estic,

Chemînd întreagă societate, inclusiv toate forţele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate şi solidaritate, care să orienteze confruntarea de opinii în atingerea interesului naţional - integrarea europeană a Republicii Moldova,

Parlamentul Republicii Moldova declară:

1. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un obiectiv strategic şi un proces ireversibil, aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova la un trai liber şi prosper vor prevala pe parcursul întregului proces de integrare europeană.

2. Parafarea şi ulterioara semnare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, reprezintă baza legală a relaţiilor politice şi economice dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi constituie un eveniment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova.

3. Realizarea prevederilor dialogului Uniunea Europeană - Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize, astfel încît fiecare cetăţean să beneficieze de avantajele circulaţiei libere, reprezintă o libertate fundamentală, garantată de procesul de integrare europeană.

4. Promovarea în continuare a relaţiilor de bună vecinătate şi de dezvoltare a parteneriatelor strategice cu România, Ucraina, Federaţia Rusă, Statele Unite ale Americii şi China este un factor esenţial pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii interne a Republicii Moldova.

5. Respectarea standardelor internaţionale şi europene privind drepturile fundamentale ale omului reprezintă un angajament ferm al Republicii Moldova asumat faţă de toate persoanele, care locuiesc pe teritoriul ţării, inclusiv în raioanele din stînga Nistrului, fară nicio deosebire.

6. Consolidarea cooperării cu Parlamentul Uniunii Europene prin realizarea reuniunilor tematice, inclusiv cu alte instituţii ale Uniunii Europene, cu Parlamentele statelor-membre ale Uniunii Europene şi cu organizaţiile non-guvernamentale internaţionale, va contribui la obţinerea de expertize necesare şi suport financiar pentru implementarea Acordului de Asociere.

7. Acordarea sprijinului plenar Guvernului Republicii Moldova în vederea îndeplinirii procedurilor indispensabile pentru parafarea, semnarea şi punerea în aplicare a Acordului de Asociere va garanta realizarea interesului naţional - integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.