PARIAŢI PE UE

Federaţia Rusă pregăteşte acţiuni destabilizatoare pentru a bloca parcursul european al Republicii Moldova

Pe măsură ce ţara noastră înregistrează victorie după victorie în drumul spre integrarea europeană, se intensifică iniţiativele Kremlinului, avînd ca scop final blocarea parcursului european şi orientarea către aderarea la Uniunea Vamală.

De altfel, recuperarea influenţei în fostul spaţiu sovietic este principala ţintă a politicii externe derulate de Federaţia Rusă, deziderat care transpare atît din noua Concepţie de politică externă a Federaţiei Ruse, promulgată în februarie anul trecut, cît şi din Doctrina militară a Rusiei, adoptată de către preşedintele Dmitri Medvedev în 2010.

Însuşi preşedintele Vladimir Putin a declarat, anul trecut, că printre principalele priorităţi ale politicii externe ale ţării se regăsesc dezvoltarea parteneriatului cu ţările Comunităţii Statelor Independente (CSI), aprofundarea integrării eurasiatice în cadrul Uniunii Vamale şi înfiinţarea Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) pînă în 2015. Aşa cum este de presupus, Moscova acţionează în vederea blocării asocierii politice sau economice cu UE a statelor din Parteneriatul Estic, precum Ucraina şi Republica Moldova.

Pe lîngă ameninţările la adresa Kievului, că va refuza revizuirea contractului privind furnizarea gazelor naturale, Moscova recurge la acţiuni radicale, violente pentru a nu scăpa din mînă Ucraina.

În Estul Ucrainei, GRU, agenţia rusă de spionaj militar, dotează “taberele de antrenament” ale separatiştilor cu arsenal militar şi îi pregăteşte pentru acţiuni destabilizatoare, situaţie care oferă Rusiei o poziţie puternică de negocieri.

Se pare că acţiuni similare sînt pregătite şi pentru Republica Moldova, unde se doreşte organizarea unui “Maidan de Chişinău”.

Pentru asta, Moscova încearcă realizarea unei alianţe a partidelor filoruse, pe care, prin finanţare masivă şi acordare de logistică necesară, s-o transforme într-o veritabilă armă îndreptată împotriva statului de drept din Republica Moldova.

Evenimentele de luna trecuta, precum întîlnirea de la Bălţi a marionetelor Kremlinului, Formuzal, Garbuz, Perju, Mahu, Marchel şi alţii asemenea lor, şi pactul semnat cu această ocazie, privind realizarea unei mişcări formate din Partidul Regiunilor, cel al Patrioţilor Moldovei şi PSRM-ul lui Dodon, avînd ca scop dezbinarea Republicii Moldova în regiuni federale, demonstrează această intenţie a Rusiei.

Formuzal, de exemplu, nu numai că semnează des condica la Moscova, de unde vine cu sacoşa doldora de astfel de iniţiative, dar frecventează şi cursurile ideologului lui Putin şi al mişcărilor separatiste din Ucraina, propovăduitorul fascismului panslavist, Aleksandr Dughin, de unde se inspiră pentru a implementa indicaţiile date de Kremlin.

Presa de la noi a aflat că se intenţionează mobilizarea unor luptători din brigăzi paramilitare şi că autocare plătite de partidele pro-ruse din banii Rusiei vor aduce la Chişinău oameni din toată ţara. De asemenea, potrivit unor localnici din raioanele aparţinînd UTAG, în mai multe localităţi din Găgăuzia sînt pregătite acţiuni ale unor cazaci din Crimeea, ajunşi la noi în ţară prin regiunea Odesa şi care vor funcţiona sub acoperirea aşa-numitelor „gărzi populare” din Găgăuzia.

În acelaşi timp, Rusia acţionează în Republica Moldova prin intermediul unor organizaţii clandestine, cărora le oferă sprijin pentru a desfăşura acţiuni cu caracter anticonstituţional de natură să pericliteze securitatea naţională. Acţiunile SIS-ului care a reţinut membri din Comrat ai unor astfel de organizaţii care se ocupau, în preajma semnării Acordului de Asociere cu UE, de racolarea şi trimiterea de tineri în tabere de antrenament paramilitar din Rusia, dovedesc, o dată în plus, relele intenţii ale Moscovei.

Iniţiatorii nici măcar nu se mai feresc

Deputatul Adunării Populare de la Comrat, Ilia Uzun, a avertizat chiar ambasadorii străini acreditaţi la Chişinău, spunîndu-le că există „oameni tineri care ştiu să ţină arma în mîini” şi că „teritoriul Moldovei este pîna la Cimişlia”. Chiar dacă SIS-ul şi Procuratura Generală merită felicitaţi pentru acţiunile în această direcţie, cu toţii trebuie să ne sporim vigilenţa.

Rusia a pierdut o bătălie, dar războiul continuă! Chiril Moţpan, fost şef al Serviciului de Presa al Ministerului Afacerilor Interne, ne avertizează că Federaţia Rusă urmează să-şi intensifice prezenţa în Republica Moldova prin infiltrarea în acest spaţiu a unor emisari specializaţi în organizarea campaniilor de PR. Potrivit acestuia, „din experienţa anilor trecuţi, ştim că sînt bine dotaţi tehnic, dispun de sume impunătoare de bani, pentru a închiria apartamente în diferite raioane ale oraşului. Sînt buni specialişti şi pot activa în grupuri mici sau de sine stătător. Despre unul dintre ei, Vladimir Bruter, expert al Institutului Internaţional de Cercetări în domeniul politicii umanitare din Moscova, am auzit prin 2004-2005. Apropo, se crede că o tentativă de desantare a specialiştilor de PR în Republica Moldova a avut loc în aprilie 2014. La puţin timp, aceştia au dispărut. Dar acţiunea ar putea să se repete. Impactul activităţilor acestor specialişti este extrem de nociv”.

Moldova Suverană