„Operatiunea Dracu” a politistilor spanioli. Faptele grave pentru care au fost arestati trei romani

Trei români au fost arestați în Spania în urma unei acțiune de amploare a Poliției denumită „Operațiunea Dracu”. Cei trei – doi bărbați și o femeie, de 31, 36 și 39 –  sunt acuzați de trafic de persoane în scopul exploatării muncii. Potrivit anchetatorilor citați de europapress.es, cei trei recrutau persoane din România aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Odată ajunse în Spania, aceste persoane munceau practic degeaba, pentru că toți banii cîștigați erau reținuți de cei trei traficanți în contul chiriei pe care o ofereau ei.

„Operațiunea Dracu” a fost declanșată în luna Iulie, cînd 13 români ajunși în orașul Puerto de Mazarrón au depus o reclamație la Garda Civilă. Aceștia au spus că au ajuns în provincia Murcia după ce un compatriot le-a promis locuri de muncă la ferme din Mazarrón, cazare și masă. Aceștia, însă, nu și-au încasat niciodată salariile, pentru că banii rămîneau la intermediar. În plus, erau în permanență amenințați de către traficant, mai ales atunci cînd îndrăzneau să ceară cîțiva euro pentru mîncare. Românii au declarat la anchetă că ajunseseră să fie chinuiți de foame și nu aveau bani nici măcar pentru un săpun.

Cum ajungeau salariile direct la traficanți

Cercetările au descoperit că victimele aveau deschise conturi bancare în care erau virate salariile. Cardurile, însă, fuseseră reținute de către traficanți.

După cîteva luni de anchetă, Garda Civilă a adunat suficiente probe, iar cei trei români, care fac parte din aceeași familie, au fost arestați. Potrivit anchetatorilor, cei trei au format un grup infracțional perfect organizat, în care fiecare membru avea un rol bine stabilit.

Odată ajunse în Spania, victimele erau adăpostite în locuințe închiriate de membrii grupului infracțional. În spațiile minuscule erau cazate în condiții improprii mai multe persoane, care, teoretic, plăteau o chirie lunară de 150 de euro. Documentele personale ale persoanelor ajunse la muncă ajungeau la traficanți, sub pretextul încheierii contractelor de muncă. Însă, în același timp, erau deschise și conturile în bancă unde erau virate salariile. Toate aceste operațiuni erau gestionate de unul din membrii bandei. Ceilalți doi erau responsabili de alte sarcini, cum ar fi menținerea lucrătorilor sub amenințare și agresiune și monitorizarea zilelor lor de muncă și informarea angajatorilor. Un membru al bandei se prezenta ca șef de echipă și responsabil al muncitorilor, astfel încît angajatorii spanioli nu cunoșteau adevărata situație a lucrătorilor.

Cei trei români arestați au fost puși la dispoziția Curții de Instrucție din Totana, provincia Murcia. Ancheta continuă pentru identificarea altor victime, dar și a complicilor pe care i-au avut cei trei români.